Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Sociální služby v Brně získají nový řád

Publikováno: 30.07.07
Počet zobrazení: 2824

Systém slibuje, že v příštích dvou letech se nejen peníze dostanou k těm, kteří je opravdu potřebují. ˝Rodiny s dětmi s kombinovanými vadami jsou tou nejvíce opomíjenou a ohroženou skupinou. Podpůrné sociální služby by jim měly náročnou péči alespoň trochu usnadnit,˝ říká Soňa Široká, povoláním psycholožka.

Pětatřicetiletá Soňa Široká vychovává v Brně šestiletou dceru, která je kvůli těžkému postižení zcela odkázána na pomoc okolí. Matka, která na péči o dvě děti zůstala sama, vkládá své naděje do dvouletého projektu takzvaného komunitního plánování. Proto se také aktivně zapojila do jedné z pracovních skupin.

Nezapomínají na důchodce či rodiny s dětmi
Nový způsob plánování sociálních služeb pomůže i dalším Brňanům, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodněni. Například seniorům, rodinám s dětmi nebo třeba bezdomovcům. Do poskytování služeb totiž vnáší řád, reaguje na skutečnou potřebu a ti, kdo je potřebují, nebo jejich blízcí se v nich snadno zorientují. Od 1. srpna bude plán k dispozici Brňanům k připomínkování.
˝Adresář, v němž jsou přehledně popsány pro dva příští roky služby nabízené v sociální oblasti, si může na konzultačních místech přečíst každý, kdo o to bude mít zájem. Do dvou let chceme v Brně zároveň otevřít informační centrum. Jeho pracovníci každému podle typu jeho problému poradí, kam se obrátit,˝ uvedla koordinátorka na magistrátu Magdaléna Černá.

Lidé mohou posílat své připomínky
Projekt zpracoval sociální nadační fond Brna Domovy potřebných a je podporován z fondů Evropské unie. Za velký přínos koordinátorka považuje fakt, že se na něm rovnoprávně podíleli i ti, kteří služby budou využívat. Aby byly odstraněny mezery v nabídce, opírali se autoři při sestavování komunitního plánu také o výsledky sociologických výzkumů a sociálně-demografickou analýzu města. Členka koordinační skupiny Eva Janáčková má za to, že tentokrát nabídka služeb vznikla skutečně z potřeb uživatelů. ˝Dříve si někdo něco usmyslel, podařilo se mu správně zalobbovat, a tak vznikaly třeba i duplicitní služby. Tohle by teď mělo skončit,˝ míní Eva Janáčková, která se s manželem stará o tělesně postiženou dceru.
Za uplynulé dva roky navrhly týmy z osmi pracovních skupin sociální služby do konce roku 2009. Jejich adresář bude do 21. září dostupný k připomínkování na všech větších úřadech městských částí a také na kontaktních místech neziskových organizací. Výsledný dokument půjde 9. října do zastupitelstva jako podklad pro rozdělování finančních prostředků.

Komu pomohou:
- Senioři
- Rodiny s dětmi
- Osoby s duševním onemocněním
- Osoby s mentálním postižením, kombinovaným postižením a autismem
- Osoby s tělesným postižením
- Osoby se smyslovým postižením
- Společensky nepřizpůsobení
- Etnické menšiny

Zdroj: MFDNES online – autorka: Ivana Karásková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

25.12.2007 21:29  Petr Kurka

Takovýhle přehledový článek bychom potřebovali pro Prahu a vlastně by jej potřebovali všichni, kdo sem chodí číst nebo komentovat, každý za svůj nebo pro svůj vlastní kraj.

Zanechte komentář: