Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

V Liberci se chystá luxusní domov pro movité důchodce

Publikováno: 16.07.07
Počet zobrazení: 6246


      V Liberci do pěti let vyroste luxusní domov důchodců pro bohaté klienty. Záměr připravuje liberecký podnikatel Miloš Vajner. Starším lidem, kteří nemají hluboko do kapsy, nabídne nové bydlení a nadstandardní služby včetně wellnes nebo restaurace. Senioři budou moci využít například také garáže pro svá auta. V plánech je například iminigolfové hřiště, počítá se i s kulečníkovými stoly nebo místem pro petanque.

Podobná služba zatím na Liberecku není, naproti tomu v Praze už funguje několik podobných zařízení. ˝O tento typ služby by byl určitě zájem, také v kraji žije spousta seniorů, kteří mají peníze, do běžného domova důchodců by ale bydlet nešli. Vybrat si úroveň domovů důchodců si klienti pořád ještě nemohou, jako je to běžné třeba u hotelů,˝ vysvětlil Miloš Vajner.
Zaměřit se chce například na starší emigranty, kteří počítají s tím, že důchod stráví ve své původní vlasti. Počítá i se starými rodiči podnikatelů, kteří mohou luxusní domov důchodců zaplatit. Problém se zaplacením nájmu by podle Miloše Vajnera neměli například ani starší restituenti. Ceny totiž nebudou nízké – za nájem a služby by mohli lidé zaplatit měsíčně i 25 tisíc korun. Miloš Vajner předpokládá, že si část obyvatel domu byt koupí.

Domov má mít 200 bytů, podle odhadu v nich bude bydlet 300 lidí. Bude spíše rozlehlý, nechce stavět vysokou budovu.
Náklady na stavbu se podle Miloše Vajnera vyšplhají na 500 milionů korun. Zhruba ze dvou třetin padne suma na výstavbu samotných bytů, zbytek na infrastrukturu.

Autor záměru by chtěl zastavět pozemek o rozloze 3 až 5 hektarů. Zatím hledá vhodnou lokalitu, domov hodlá postavit na okraji Liberce. ˝Nechci ho v centru, kde není možnost rozšiřování. Je ale také důležité, aby tam byla blízko městská doprava, aby mohli zajíždět do města za kulturou nebo nákupy,˝ doplnil Vajner.
Senioři, kteří žijí z důchodu 9 tisíc měsíčně nebo i nižšího, by na podobné služby neměli. ˝Zatím to zvládám, do domova se mi nechce. Podle mě je to často spíš úschovna starých lidí, i když vím, že jim domovy připravují různé programy. Třeba bych v luxusnějším domově změnila názor, ta cena je ale pro většinu lidí v důchodu strašně vysoká,˝ zhodnotila Marie Pavelková z Liberce. ˝Také zařízení pro důchodce se začínají sociálně lišit, doba je taková. Myslím, že svoji klientelu si takový domov najde,˝ míní Radim Pochop, ředitel Domova důchodců v Českém Dubu. V běžném domově platí senioři za pobyt 6 – 8 tisíc korun měsíčně, z důchodu jim musí zůstat 15 procent jako kapesné. Zájem o umístění výrazně převyšuje kapacitu domovů. V Českém Dubu například evidují 200 žádostí, reálně mohou přijmout 20 seniorů.

Zdroj: MFDNES online, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

06.06.2009 12:04  Hary

Luxusní domov pro movité v Liberci si snad bude moci pořídit ten,který si včas nakradl a nebo lépe nakeťasil finanční prostředky dříve než se ostatní nadáli.škoda,že jsem se nezúčastnil MS a jeho finančního rozkrádání,které zřejmě vyšumí v nedohlednu.Třeba vybavení kolejí nábytkem to byl dobrý byznys pro s.r.o.Většina důchodců poctivě pracujících si dříve nemohla vydělat více aby dosáhla na důchod dvacet tisíc!Důchod kolem osmi tisíc je u většiny realita a tak jim nezbývá při vyrovnávání nájemného se jít pást a bydlet pod mostem u dálnice.Radní Kitner jim nepřidá ani korunu natož pak příspěvek pro bydlení v tomto luxusním pesionu.

Zanechte komentář: