Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vedra si vybírají oběti při koupání

Publikováno: 20.07.07
Počet zobrazení: 1896


      Horké počasí si vybírá oběti na jihu Čech při koupání. V úterý pravděpodobně utonuli dva lidé na Táborsku a na Písecku.
Šestapadesátiletý muž ležel v řece u břehu v Plané nad Lužnicí a zemřel při převozu do nemocnice. O rok mladší žena zřejmě utonula v rybníku Stejskal na Písecku. Přestože lékaři také neustále varují před škodlivostí opalování a doporučují dodržovat pitný režim, stále mnoho lidí to nedělá. Nejvíce jsou při vedrech ohroženi starší občané a malé děti. Ty by na přímé slunce neměly chodit vůbec. Záchranka ošetřuje desítky pacientů denně, kteří zkolabovali z horka.

Muže v řece u Plané našli náhodní kolemjdoucí. ˝Přestože po vytažení na břeh prováděli nepřímou srdeční masáž i dýchání z úst do úst a posádka záchranky pak v resuscitaci pokračovala dalších asi 30 minut, muž bohužel zemřel během transportu do nemocnice,˝ řekl Právu lékař jihočeské záchranné služby Lumír Mraček.

Ošidné horko
Další obětí koupání zřejmě byla 55letá žena, kterou našli nedaleko rekreační oblasti u břehu v rybníce Stejskal. ˝Žena pravděpodobně utonula, ale přesnou příčinu smrti určí až nařízená pitva,˝ podotkla mluvčí písecké policie Hana Moltašová.

Rizika přináší zejména návštěva řek a rybníků
Lékař Mraček upozornil na ošidnost horkých letních dní a koupání především v řece. ˝Právě řeky jsou pro osvěžení často nebezpečné. Lidé mohou utrpět šok v souvislosti s přechodem ze sluníčka do ledové vody. Utonutí však hrozí například také pod jezy, kde jsou nepředvídatelné víry,˝ poznamenal Mraček. Počet utonulých je ve srovnání s loňským létem nepoměrný, tehdy při vyšší hladině Vltavy zemřelo ve vodách šest lidí. Jednalo se především o vodáky.

Nepít alkohol
˝I když je nyní hladina klidnější, jsou právě vodáci náchylnou skupinou k úrazům. Voda je totiž spojená s konzumací alkoholu a potom lidé často přeceňují své síly. Snaží se doplavat co nejdál, nebo skáčou do neznámých vod. Přestože nevědí, jaká je například pod mostem hloubka, skočí a mohou si tak způsobit poranění páteře i míchy, ze kterého jsou následky na celý život,˝ vysvětlil Mraček.
Rada, jak přežít koupání ve zdraví, je podle lékaře jednoduchá. ˝Lidé by neměli dlouho ležet na rozpáleném slunci a když jdou do vody, měli by se pomalu osmělit, aby nebyl přechod pro organismus tak velký. Zásada je také pít, ale ne alkohol a koupat se tam, kde to známe,˝ dodal Mraček.

Do vody až po osmělení
Do vody bychom měli vstupovat až po nejméně dvouminutovém osmělení. Začít se má od nohou a postupovat směrem k srdci, omývání vodou, do které chceme vstoupit. ˝Bez osmělení může dojít k zástavě srdce a k následnému utonutí,˝ říká profesor Niederle.
Jeho kolega ze stejné nemocnice doktor Jiří Chrobok, známý český neurochirurg, zase tvrdí, že skoky do vody často vedou k úrazům páteře. ˝Následkem může být doživotní ochrnutí, v horším případě i smrt,˝ varuje doktor Chrobok.

Z ledových nápojů hrozí angína
˝Jestliže se v horku napijeme ledového nápoje, tak je to nejlepší cesta k angíně,˝ varuje praktický lékař z Prahy Jan Jelínek, který je místopředsedou Sdružení praktických lékařů. ˝Ledový nápoj ve vedru je nesmysl.˝
Lékaři doporučují pít minimálně tři litry tekutin denně, zejména minerálky, protože běžná voda neobsahuje tolik minerálů a právě ty v horku lidé ztrácejí. ˝Mezi nimi i sůl, kterou vylučujeme potem,˝ říká doktor Jelínek s tím, že ˝pokud nebudeme hodně pít, dehydratace organismu je velká a z ní jsou svalové křeče, srdeční arytmie a jiné potíže.˝ Zdravému člověku nevadí, když si například zeleninu přisolí, a tím sůl do těla doplní. Pít bychom měli v kratších intervalech, i když nemáme žízeň.
V horku, pokud musíme ven, je třeba se chránit čepicí nebo i kapesníkem na hlavě. Jinak může dojít k úpalu a z něho pak vzniká průjem, zvracení a další problémy.

Opalování škodí
Cílené opalování nedoporučuje přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní Nemocnice Bulovka profesorka Jana Hercogová. ˝Může vzniknout rakovinový kožní nádor melanom, který je smrtelný.˝ Kardiaci a lidé s nemocnými cévami nebo lidé s vysokým krevním tlakem by se neměli v horkých dnech přemáhat, nedělat nic s rukama nad hlavou, nosit lehké vzdušné oblečení a nekonzumovat těžká jídla. Radí jim to profesor Petr Niederle, kardiolog pražské Nemocnice Na Homolce.

Klimatizace: o 5 st. méně, než je venku
Klimatizace, která v horkých dnech v místnostech a autech běží naplno, může být zdraví škodlivá. Podle hlavního hygienika republiky Michaela Víta by měla být nastavena maximálně na teplotu o pět stupňů nižší, než je venkovní teplota.
Také větráky škodí. Způsobují zánět spojivek, vysušování pokožky a dýchací potíže.

Zdroj: Právo online – autoři: Pavel Orholz, Václav Pergl, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: