Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vynálezci a jejich nové patenty

Publikováno: 25.07.07
Počet zobrazení: 2066

Bezmála osm desítek patentů přihlásili za posledních deset let lidé a firmy z Vysočiny. Mezi nejaktivnější patří velké strojírenské firmy, ale velmi čilí jsou i jednotlivci, konstruující takřka na koleně. Mnoho z nich jsou lidé v důchodovém věku.

Rybářská odhozová bóje, dentální kořenový nástroj, létající stroj se šikmou směrovkou, pouzdro na hudební nástroje nebo prefabrikovaná stavebnicová balkónová konstrukce. To je jen malý výčet vynálezů, které si jednotlivci i firmy z Vysočiny za posledních deset let nechali patentovat a jež jsou v databázi Úřadu průmyslového vlastnictví.
˝Za deset let získali lidé a firmy z Vysočiny celkem 78 patentů. Například u Jihočechů to bylo 92 patentů,˝ listuje statistikou Monika Zíková z odboru patentových informací Úřadu průmyslového vlastnictví.
Ale z celého počtu jich už kolem padesáti není aktivních. To znamená, že si majitelé patentů přestali dříve či později platit pravidelné poplatky. Nejsilnější na udílení patentů byl rok 1998, kdy ochrannou známku dostalo osmnáct vynálezů. Naopak nejslabší byl ročník 2004, kdy byly uděleny pouhé dva patenty. V loňském roce byla patentní ochranná známka přiřknuta šesti vynálezům.

Nejvíc patentů má Žďas
Nejaktivnější v tomto směru je žďárská strojírenská firma Žďas. Ta za posledních deset let přihlásila dvacet dva patentů. Z toho devatenáct je již zaniklých. O poznání míň má například třebíčský Uniplet – šest patentů, nebo Agrostroj Pelhřimov s pěti objevy.
Klíčový je vývoj patentů hlavně pro strojírenské firmy, které se živí vývojem nových technologií a prodejem strojů.
˝Ochrana technologií je nesmírně důležitá pro fungování a život naší firmy. Důležité je to hlavně kvůli tomu, aby mohla bez problému prodávat své výrobky a nebyla napadána konkurencí. Firma si musí ochránit svou výrobní základnu a know how,˝ říká Miroslav Zádrapa, ředitel výzkumu a vývoje třebíčské společnosti Uniplet, která se zabývá výrobou strojů na ponožky.
˝Pokud by nás jiná konkurenční firma napadla, že děláme stroje, které jsou na stejném principu jako ty jejich, můžeme skončit s výrobou. Proto máme speciální oddělení výzkumu a vývoje, děláme svůj průzkum, který se zajímá o to, jak pracují naši konkurenti a jak jejich stroje fungují. Máme také specialistu na průmyslově právní ochranu, který zná patentové právo a ví přesně jak a jakým způsobem se patenty udržují a jak to je jinde ve světě, kam také dodáváme naše výrobky,˝ připomíná Zádrapa.

V Dačicích mají neschnoucí inkoust
Dačická firma Centropen má mezi vynálezy například inkoust se zvýšenou odolností proti zasychání. ˝Když ho necháte otevřený na stole, má nižší zasychavost hrotu, je speciálně upravený. Ta tekutina se nejdřív barevně míchá do padesátilitrových kanystrů,˝ poodhalil Ladislav Lesný z Centropenu.
Skláři ze Světlé nad Sázavou si patentem chránili například způsob broušení skla. Použití přísady při výrobě piva si u Úřadu pro průmyslové vlastnictví chrání například i havlíčkobrodský Měšťanský pivovar.

Ambrožova botička stojí tři stovky
Až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Strasbourgu by šel s ochranou svého patentu vynálezce Karel Ambrož z Velkého Meziříčí. Jeho specialitou v oblasti vynálezectví je zabezpečení motorových vozidel proti zcizení.
Patent umožňuje majiteli vozidla, aby si sám pohlídal svůj majetek bez ohledu na to, kde se právě nachází. ˝Díky zařízení, které se namontuje do auta, má majitel vozu jasný přehled o tom, co se s jeho majetkem děje. Jakmile auto někdo napadne, v několika vteřinách se to dozvíte ať jste kdekoli. Je pak možné okamžitě zavolat policii, aby zasáhla. Navíc to zařízení vyblokuje vozidlo tak, aby se s ním nedalo odjet,˝ popisuje princip vynálezu.
Ambrož se vývoji nových myšlenek věnuje od roku 1990. V minulosti se specializoval na oblast výroby elektrických vodičů. Do jeho vynálezecké dílny patří například spirálové zámky na kola či speciální přídavné zámky do dveří domů.
V zásobě má i patent na uzamykání zaparkovaných vozidel. Podle něj ho mohla využívat právě Policie. ˝Moje zařízení stálo tři sta korun, bylo zcela nedobytné a dělalo skoro totéž co botičky, které ale stály sedm tisíc. A tak dalo ministerstvo vnitra šanci botičkám,˝ říká zklamaně. ˝Speciální zámek sice umožnil člověku v krajní nouzi vozem odjet, ale nebyl schopen si ho sám oddělat. To zařízení nepotřebovalo nikoho jiného než jednu policistku. Zámky by byly zavěšené na sloupech veřejného osvětlení, policistka by jenom chodila a velmi jednoduše by je mohla přidělat. Mělo by to ohromný efekt,˝ myslí si. Teď by chtěl své úsilí směřovat k otázce energie. ˝Mám už tři projekty, na kterých pracuji,˝ dodává energický důchodce.

Zdroj: MFDNES online – autorka: Ilona Muselová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: