Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Bylinky ve stravě
Bazalka
Tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá v italské kuchyni. Je to přírodní utišující prostředek: údajně uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podporuje prý zažívání a tiší žaludeční křeče. Bazalkový čaj pomáhá při nevolnosti a nadýmání.
Její nezaměnitelná chuť se hodí k pokrmům z rajčat, lilků, do rozmanitých zeleninových salátů, různých pomazánek, omáček, bylinkových olejů a octů. Skvěle se doplňuje s chutí česneku a olivového oleje. Nasekané čerstvé lístky jsou nezbytnou součástí italské omáčky pesto. Čerstvou bazalkou lze také skvěle zvýraznit chuť polévek, těstovin, pokrmů z kuřecího a telecího masa, ryb i plodů moře. Lístky bazalky trháme na drobné kousky a přidáme je při přípravě jídla až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.
Bobkový list
Důležitá přísada kořenící směsi zvané bouquet garni, používané do polévek, masových závitků a omáček. Bobkový list povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání.
Brutnák lékařský
Jako bylinkový čaj se používá proti revmatismu a zánětům dýchacích cest. Listy se často přidávají do salátů.
Fenykl
Ochlupené listy chutnají podobně jako anýz a často se přidávají do omáček a do rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a pro prevenci nadýmání, nespavosti, nevolnosti a zvracení.
Kerblík
Tato zimní bylina má jedinečnou chuť, připomínající petrželku smíchanou s anýzovými semínky. V lékařství se používá pro povzbuzení zažívání.
Kopr
Hojně používaný při zavařování, při přípravě polévek a rybích pokrmů. Kopr má prokázané utišující účinky při křečích a nadýmání. Kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo.
Libeček
Při dietách ho můžeme použít místo soli. Podporuje trávení, činnost srdce a jater. Je znám i svými afrodiziakálními účinky.
Libeček svým příjemným aroma velice připomíná polévkové koření a proto se je vhodný na dochucení nejrůznějších polévek. Své využití najde také při dochucení brambor a rýže nebo jako přísada do nádivek a omáček a dušených jídel. Zajímavé chutI docílíme přidáním čerstvých lístků libečku do masových směsí, především z masa kuřecího, vepřového a skopového. Libeček je velmi aromatická bylinka, proto si musíme dávat větší pozor při jeho dávkování.
Koriandr
V bylinkářství se malé čerstvé větvičky koriandru používají jako utišující prostředek na žaludek a na srdce. Semínka i listy posilují močové ústrojí a pomáhají při léčbě zánětů močových cest. Má mírné sedativní účinky, ulehčuje odkašlávání. Podle indických pramenů zvyšuje činnost mozku a tiší migrénu.
Jeho čerstvé lístky jsou ideální v ostrých rajčatových omáčkách, avokádových dipech, ale i v jogurtových studených omáčkách. Vynikající je v pokrmech z luštěnin a brambor a různých polévkách. Exotické příchuti docílíme přidáním koriandru do zeleninových i masových směsí. Zelené lístky se mohou skvěle uplatnit jako ozdoba pokrmů.
Máta
Máta podporuje zažívání a horký vývar z máty pomáhá hlavně na začátku nachlazení. V lidovém léčitelství je pro své protizánětlivé účinky používána proti kožním vyrážkám a také na revma. Pomáhá i při bolestech hlavy, ospalosti.
Dodává svěží chuť letním nápojům, koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům. Skvěle doplňuje chuť jehněčího masa, vepřového, ryb i plodů moře. Zvlášť máta okrouhlolistá dodá jídlu velice jemnou mátovou chuť. Patří do zelených omáček, bylinkových másel, k vaječným pokrmům a jemné zelenině, do mletých mas či k luštěninám. Zpestří nejrůznější pudinky, dorty a jiné sladké pokrmy.
Oregano (dobromysl)
Oregano se v lidovém léčitelství používá k podpoře zažívání, povzbuzení chuti k jídlu a rovněž proti kašli, při bolestech v krku a zubů. Obsahové složky oregana mají desinfekční účinky. Jako léčivá bylina se však nesmí používat v těhotenství.
Nejvíce je oregano bezesporu spojováno s kuchyní italskou, kde je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy a těstovin všeho druhu a dalších specialit jihoevropské kuchyně. Čerstvé oregano můžeme použít do salátů zvláště v kombinaci s rajčaty a paprikami. Vynikajícího chuti docílíme když už hotovou pizzu posypeme čerstvými lístky oregana. Používáme ho rovněž k zvýraznění chuti masa telecího, skopového a kuřecího a plodů moře. Oregano používáme stejně jako všechny čerstvé bylinky při přípravě pokrmů až nakonec, aby neztratilo své aroma a chuť.
Pažitka
Pěstuje se především pro kulinářské účely. Tato nenápadná rostlina z čeledi cibulovitých vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci.
Petržel
Tato oblíbená a široce používaná bylinka je jedním z nejvýživnějších druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Čerstvá petrželka osvěžuje dech. Zkuste ji žvýkat po požití česneku.
Rozmarýn
V celém Středomoří se tímto kořením dochucuje skopové a kuřecí maso. Údajně působí jako povzbuzující prostředek na nervovou soustavu a krevní oběh. Prý má také utišující účinky na trávicí ústrojí, zlepšuje zažívání a zmírňuje nadýmání. Slabý vývar rozmarýnu pomáhá proti bolestem hlavy, neuralgii a nachlazení. Rozmarýn je také dobré antiseptické kloktadlo.
Šalvěj nachová a červená
Šalvěj se používá do masových nádivek z vepřového masa a do zvěřiny. Bylinkáři tvrdí, že šalvěj usnadňuje zažívání těžkých, tučných jídel a utišuje trávicí soustavu. Šalvěj lze také použít jako kloktadlo při bolestech v krku a šalvějový čaj se doporučuje při zažívacích poruchách, pocitech úzkosti a nadměrném pocení.
Tymián
Tato bylina se používá jak při vaření pro svou aromatickou vůni, tak v lékařství pro své antiseptické vlastnosti. Používá se při nachlazení, zánětu průdušek, výluh z tymiánu poslouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích. Dále k uvolňování křečí a pomáhá při revmatismu.
Výrazná chuť a aroma tymiánu se nejlépe uplatní při přípravě zvěřiny, k dochucení ryb, drůbeže a sekaných mas. Pikantní příchuť docílíme přidáním tymiánu do omáček, pokrmů z brambor, bylinkových másel, paštik, nádivek, dušené zeleniny a nejrůznějších luštěninových polévek. Ve směsích s oreganem a bazalkou s ním můžeme okořenit třeba pizzu a těstoviny. Můžeme ho rovněž použít při přípravě tradičních českých jídel, jako je svíčková a nebo rajská.
Zdroj: Abeceda zdraví.cz, Titbit.cz, Foto: Internet