Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cukrovat zdravě

Publikováno: 28.08.07
Počet zobrazení: 2820

Vězte, že umělá sladidla nejsou takový šlágr, jak se tváří. Zkuste je nahradit něčím úplně jiným. Co jsou fámy a co je pravda?

Fáma: Umělá sladidla ti pomůžou zhubnout.
Pravda: I když většina umělých sladidel na svém obalu uvádí nulový obsah kalorií, ve skutečnosti určité množství kalorií do těla vždycky přinesou. Jde tedy o sladidlo nízkokalorické, nikoli nekalorické. A vzhledem k tomu, že rozdíl v energetické hodnotě není závratně veliký, umělá sladidla ke shození přebytečných kil moc nepomůžou.

Fáma: Aspartam způsobuje rakovinu.
Pravda: Studie na zvířatech koncem 70. let prokázaly, že aspartam je rakovinotvorný a nepříznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Poté vědci došli k závěru, že nevhodný je pouze pro lidi trpící fenylketonurií. Zdravotní dopady umělých sladidel se neustále vyjasňují, každopádně platí: umírněný příjem aspartamu není pro většinu lidí nebezpečný.

Fáma: Hnědý, nerafinovaný cukr je lepší než bílý.
Pravda: Co se týká energie, je na tom třtinový cukr stejně jako cukr rafinovaný – nezhubneš po něm. Nicméně tělo ti poděkuje, protože do něj dostaneš nejen čistou energii, ale i látky, které potřebuje: vápník, hořčík, draslík a železo. Třtinový cukr muscovado nebo melasa obsahují minerálních látek ještě 2 – 8x více než surový třtinový cukr.

Průměrný Čech ročně zkonzumuje 39 kg cukru, což je 21 lžiček cukru denně!

Čím cukr nahradit?

  • Sladovit – ječmenný slad
    Vstřebává se postupně podle potřeb organismu a jeho zakyselující účinky jsou podstatně nižší než u rafinovaných cukrů. Seženeš ho v prodejnách zdravé výživy ve formě práškové nebo tekuté.
  • Javorový sirup
    Přírodní kanadský produkt, který se získává z javorové mízy, vytékající při poranění kmene zvláštní odrůdy javoru. Obsahuje sacharidy, minerály i vitamíny a krásně voní.
  • Med
    Má vysoký obsah celé řady minerálů, vitamínů a zdraví prospěšných stopových prvků. Navíc pomáhá při nachlazení, hojí rány, uklidňuje nervy a posiluje celý organismus.
  • Melasa
    ˝Černý zázrak˝ svou výživovou kvalitou předčí nejen cukr, ale všechna známá sladidla. Hustý sirup obsahuje méně kalorií, tolik nezatěžuje zuby a vstřebává se do krve pomaleji. Obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků je samozřejmostí.
  • Marmelády a sušené ovoce
    Výborná je domácí marmeláda bez přidaných cukrů – třeba na palačinky. Rozinkami (celými nebo rozmixovanými) oslaď kaši a moučníky. Další zdravá sladidla jsou třeba povidla bez cukru, dušené ovoce nebo karob (prášek z lusku svatojánského chleba, který nahrazuje kakao).

Všeho s mírou
Udržet své chutě na uzdě je někdy prostě nemožné… Nevěšte hlavu a občas s klidným svědomím zhřešte, jen dej pozor na množství oblíbených laskomin.

Preclíky
Porce preclíků, která by neměla ublížit, obsahuje 12 běžných preclíků, např. Canto preclíky.

Limonáda
Optimální množství limonády je třetinková plechovka. Takže zapomeňte na litrové lahve!

Čokoládové sušenky
Lze sníst 3 – 5 kousků čokoládových sušenek a postava zůstane nedotčená.

Chipsy
Celé balení chipsů je víc než přijatelná porce. Napočítejte si 12 nachos nebo 15 bramborových lupínků.

Zmrzlina
Ideální porce je jeden kopeček zmrzky nebo ˝malá točená˝. Kornoutek může jít přímo do koše.

TIP na recept: Jahodový shake
(1 porce) Co potřebujete: 220 ml polotučného mléka, 70 g čerstvých jahod, 1 lžíci fruktózy, 3 kostky ledu. Jak na to: Všechny ingredience namixovat 1 minutu v mixéru. Hotový mléčný koktejl přelijte do sklenice, ozdobte čerstvou jahodou a ihned podávejte. Recept podle: Bio-cafes.

Haló, snídaně!
Zapomeňte na sladké buchty a těžká míchaná vajíčka po ránu. Objevili jsme výborné a zdravé ˝startovače˝ do nového dne.

1. Emco Biskiti
Celozrnné dětské cereálie ve tvaru smajlíků: jahodové nebo čokoládové. Obsahují ovesné vločky a obilné klíčky s vysokým podílem vlákniny a nízkým množstvím přidaného cukru.
Cereálie Biskiti: 375 g, 45 Kč

2. Nestlé Fitness
Celozrnné cereálie: natural, ovocné nebo čokoládové.
Fitness & Chocolate: 300 g, 59,90 Kč

3. Emco Bio MĂźsli
Křupavé mĂźsli: křupavé s čokoládou a oříšky nebo s červeným ovocem anebo sypané se 40 % ovoce. Nezanáší organismus – neobsahuje totiž chemické látky, průmyslová hnojiva ani umělá barviva a zlepšovadla vůně nebo chuti. Toť super vynález ekologických zemědělců!
Bio MĂźsli: 375 g, 55 Kč.

Zdroj: Cosmogirl – autorky: Renata Kučerová, Marta Pušová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: