Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cvičení jógy snižuje vysoký krevní tlak

Publikováno: 27.08.07
Počet zobrazení: 3589

Cílem jógy je hledat a rozvíjet ty přirozené a příjemné pocity. Pokud si však chceme vychutnat cvičení delší, či i v náročnějších pozicích, nemusíme se bát toho, že se přetáhneme. Platí to ale, pokud budeme stále pozorně sledovat, že v každém okamžiku cvičíme pro radost, nikoli pro dosažení efektní pozice.

Jóga jako terapie zasahující zároveň tělo i mysl má výrazně pozitivní vliv na krevní tlak. Podle mnoha studií dokáže systolický i diastolický tlak snížit na normální hodnotu. Podobné účinky mohou mít také meditace a řízená tvorba představ.

Jóga však rozhodně vede a má nejvýraznější účinky při léčbě hypertenze. Po několika nezávislých testech a studiích bylo prokázáno, že pravidelné praktikování tohoto východního systému cvičení dokáže v průměru snížit systolický krevní tlak o 11,52 milimetrů rtuti tlakoměru a diastolický tlak o 6,83 milimetrů rtuti na tlakoměru.
Absolutní snížení krevního tlaku pomocí pravidelného cvičení jógy bylo srovnatelné s užíváním léků na hypertenzi. A to jak ve velikosti efektu, tak v časovém trvání změny.
„Tato revize dokazuje, že zde existuje vědecky velmi kvalitní literatura podporující využití terapií mysl-tělo při léčbě hypertenze a že velikost vlivu je klinicky významná,“ tvrdí vedoucí studie doktor Ather Ali z Yale University.

Pro normalizaci krevního tlaku je velice vlivná Pránájáma. Pránájáma je vědomé a volné usměrňování dechu (prána = dech, kosmická energie, ájáma = kontrolovat, regulovat). Podle mytologie má každý tvor předem určenu délku života počtem dechů. Jogín si tedy vědomým zpomalením dechu prodlužuje život. Proto u cvičení se vždy soustřeďujte na svůj dech a dýchejte pomalu a zhluboka.

Zdroj: Novinky.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: