Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Festival španělské kultury IBERICA 2007

Publikováno: 20.08.07
Počet zobrazení: 1352

Čtvrtý ročník mezinárodního festivalu španělské kultury IBERICA začíná ve středu 22. srpna v Praze a Boskovicích a do soboty 25. 8. nabídne místním fanouškům i flamencovým turistům v Brně, Praze a Boskovicích celou řadu atraktivních koncertů a temperamentních tanečních kreací.

Nosným tématem letošního ročníku festivalu španělské kultury IBERICA je totiž tanec. Tanec je nedílnou součástí iberoamerické kultury a jen těžko bychom si ji bez něj dokázali představit. Temperament a nasazení, s nimiž španělé a ˝latinos˝ k jedné z nejelegantnějších forem lidského pohybu přistupují, snadno dokáže nakazit tanečníky po celém světě. Nejinak tomu je i u nás. Taneční umění se na letošním ročníku putovní show IBERICA představí v nejrůznějších podobách – flamenco, moderní tanec či salsa.

Festival IBERICA už tradičně nabízí pasivní i aktivní kulturní zážitky. Pro diváky je připravena série pěti vystoupení ve čtyřech různých městech, pro zájemce o iberoamerické tance či instrumentální dovednosti pak čtyřdenní tvůrčí dílny. Zájemci o workshopy mohou vybírat ze široké nabídky – flamencový tanec, salsa, flamencová kytara a perkuse. Kytaristé nepochybně ocení dvě masterclasses se španělskými mistry včetně Davida Carmony, tanečníci pedagogické umění Matilde Gómez Romero. Dílny pod vedením lektorů ze Španělska, Kolumbie a Slovenska se budou odehrávat už tradičně na boskovickém zámku a v přilehlých prostorách ve dnech 22. – 25. srpna a jejich vyvrcholením bude závěrečná fiesta v Zámeckém skleníku v sobotu 25. srpna.
Festivalové koncerty letos roztancují diváky a posluchače v Boskovicích (22.8), v Praze (22.8.), v Brně (23.8.) a festival uzavře slavnostní galakoncert na nádvoří boskovického zámku (25.8.).

Jedním z hlavních diváckých magnetů letošní Iberiky bude bezesporu dvojice flamencových tanečníků z Granady – Patricia Guerrero a Luis de Luis. Patricia Guerrero, teprve sedmnáctiletá tanečnice, je vycházející hvězdou na flamencovém nebi a i přes své mládí se už chlubí řadou ocenění z nejprestižnějších soutěží a festivalů, na kterých spolupracovala s mnoha umělci slavných jmen. Luis de Luis pochází z rodiny flamencových umělců a svou dráhu profesionálního tanečníka započal velmi brzy – již od dvanácti let sklízí úspěchy na nejrůznějších pódiích po celém světě. Jeho spolupráce s legendárním kytaristou Paco Penou mu vydobyla popularitu nejen ve Španělsku, ale i v zahraničí. Oba umělce doprovodí španělští hudebníci pod vedením Davida Carmony, který je jedním z nejvýraznějších objevů mladé generace flamencových kytaristů.
Vítaným ozvláštněním letošního festivalu bude vystoupení tanečního divadla MAXIMVS v pražském divadle Archa, které na festivalu Iberica prosvítí španělské slunce v choreografii Sol (slunce) legendárního amerického choreografa Joe Alegada na hudbu mistra world music, oudisty Anouara Brahema a britského saxofonového experimentátora Johna Surmana. Slovenskou flamencovou scénu bude reprezentovat vynikající kytarista Martin Bies a jeho skupina FLAMENCO CLAN.
Součástí festivalu bude také vernisáž a následná výstava prací španělského výtvarníka Santiaga Susa v boskovickém muzeu, spojená s úvodním koncertem v zámeckém skleníku. Letní kino v Boskovicích promítne v době konání festivalu filmy Miloše Formana (Goyovy přízraky) či Carlose Saury (Carmen) a chybět nebude ani oblíbená degustace španělských vín a kulinářských specialit.

Více informací k festivalu naleznete na webových stránkách http://www.iberica.cz.

Zdroj: Přítelkyně.cz, Foto: Iberica.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: