Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Festival vína obsadí náměstí

Publikováno: 24.08.07
Počet zobrazení: 1402

Do Pardubic se vrací přehlídka vinařů, která tentokrát nebude jen na zámku. Už podesáté se vinaři na tradiční Festival vína. Protože je letošní ročník kulatý, organizátoři připravili také jednu speciální akci. Za vínem totiž jeho znalci nemusí vyrazit jen na zámek, jak tomu bylo v minulých letech, ale mohou si užít také vinařskou noc přímo na Pernštýnském náměstí.

Program festivalu vína je tedy složený tak, že v pátek úderem desáté hodiny se otevře areál zámku, kde mohou zájemci ochutnávat a nakupovat víno až do 18 hodin. Od 20 hodin pak začne vinařská noc v centru města a potrvá do půlnoci.
V sobotu od 10 do 18 hodin pak bude znovu přístupný areál zámku se stánky vinařů. ˝Pro prvních tři tisíce návštěvníků, kteří dorazí na zámek, máme připravený dárek. Dostanou degustační skleničku s logem festivalu. Vstupné je padesát korun a letos se opět zvýšil počet stánků, které v prostorách zámku budou. Proto budou také otevřené i další místnosti. Loni mohli zájemci ochutnávat u zhruba třiceti stánků, letos jich bude pětačtyřicet,˝ řekl organizátor Jiří Lejhanec. Protože se u některých stánků stává, že tu návštěvníci najdou nabídku od více výrobců, tak to v praxi znamená, že na zámku bude okolo sedmdesáti společností a vinařů.
Večer se pak Festival vína přesune na Pernštýnské náměstí. ˝Nebude chybět pódium a lidové sbory. Lidé budou moci ochutnávat vína, prostě bychom byli rádi, aby večer vypadal jako lidová veselice,“ uvedl Lejhanec. U stánků a pultů se znovu objeví výrobci vín, tentokrát především se stáčeným vínem. V sobotu se pak znovu rozeběhne program na zámku. V něm kromě ochutnávek nechybí ani různé soutěže nebo hádanky, dojde na představení jednotlivých vín a možná i na rozdělávání šampaňského šavlí. To včetně tradičně pod taktovkou pardubického restauratéra Oldřicha Bujnocha.
Zájemci budou moci také ochutnat vítězná vína ze soutěže pardubického festivalu, protože jejich výrobci na zámek dorazí.
V soutěži, která se konala na přelomu července a srpna, uspěla hned dvě vína od Znovínu Znojmo – ledové Rulandské šedé 2005 a Muškát moravský 2006 výběr z hroznů. Jako stejně kvalitní ale porotci označili také ledové Chardonnay 2006 od Ludvíka Maděřiče z Moravského Žižkova. Uspěli také vinaři z Lechovic, Bílovic, Mikrosvín Mikulov či vinařská škola Valtice. Bližší informace najdou zájemci na internetové adrese http://www.pardubickyfestivalvina.cz.

Zdroj: MFDNES elektronický archiv – autor: Jiří Tůma, Foto: Pardubický festival vína

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: