Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec

Publikováno: 22.08.07
Počet zobrazení: 2037

Dnes začíná v Červeném Kostelci 53. ročník Mezinárodního folklorního festivalu, který trvá do neděle 26. srpna. Festival, který pro svou barevnost lyrickým duším připomíná rozkvetlou louku, má své zavedené schéma, jehož se drží i letos.

V roce 1954 se u zříceniny hradu Rýzmburk v Babiččině údolí sešlo pět tisíc nadšenců, aby si národními písničkami připomněli 100. výročí vydání Babičky Boženy Němcové. Dobrý úmysl v těžkých časech přerostl v obří lidovou veselici U nás na Náchodsku, ta se během let přestěhovala do Červeného Kostelce s mezinárodním renomé a názvem Mezinárodní folklorní festival.
˝Červenokostelecký festival je nejstarší přehlídkou v českém prostředí. Je to jeden z nejvýznamnějších folklorních festivalů v České republice, který se může chlubit titulem mezinárodní organizace I. O. V. patřící pod statutem B do UNESCO,˝ říká Zdeněk Pšenice, předseda Folklorního sdružení České republiky. ˝Hlavním posláním festivalu je udržení folklorních tradic regionu Podkrkonoší a Podorlicka,˝ podotýká Josef Vlček z červenokosteleckého městského kulturního střediska.

Od Turecka po Itálii
Pětidenní veselice s tradiční znělkou ˝V dobrém jsme se sešli, v dobrém se rozejdeme˝ letos nabídne soubory z Bulharska, Ekvádoru, Itálie, Řecka, Slovenska, Srbska a Černé Hory, Tchaj-wanu, Toga a Turecka. ˝Z českých tu vystoupí Dúbrava z Dubňan, Formani ze Slatiňan, Barunka z České Skalice, Červánek z Hradce Králové a samozřejmě domácí Hadářek,˝ uvádí Vlček.
Turecký soubor Cankaya přiveze tradiční tance, třeba temperamentní Black Sea Dance, rychlý a drsný Anatolian Dance či obřadní The Mystical Sema Dance, vyjadřující vděčnost Bohu. Bulharské tradiční nástroje – kaval, darabouku a tambouru – i ručně šité kostýmy s výšivkami nabídne tamní soubor Draginovo, tanec stojící na legendě o starém rodu Canari a bohu Viracochovi, který ztrestal město povodní, zatančí ekvádorská taneční skupina Expresión Latinoamericana. Mongolský Folk Theatre Khulan Khongor zahraje na vzácné nástroje Morin khuur, yatga, yochin či shanz, které nesměly chybět v královském orchestru krále Khubilaie.
Kostýmy, které se nosily při osídlování Ameriky, obléknou ženy i muži z kanadské taneční skupiny Les Éclusiers a doménou italského souboru Sbandieratori Leone Rampante di Cori je mávání a házení prapory. ˝Tím se skupina od roku 1970 proslavila po celém světě. hry s prapory jsou typické pro středověkou a renesanční Itálii, kdy se staly součástí sportovního zápolení během rytířských turnajů,˝ uvádějí pořadatelé.

Recitály, veselice…
˝První den se představí divákům v podvečerních a večerních vystoupeních všechny zúčastněné soubory. Středeční večer zakončí taneční zábava s country kapelou Kamion,˝ uvádí Vlček a připomíná, že i letos bude probíhat fotosoutěž: ˝Všichni fotografičtí nadšenci mohou až do sobotního večera zachytit jedinečné momenty přehlídky. Každý účastník do sobotní 22. hodiny odevzdá nanejvýš tři fotografie po dvou kopiích. Soutěžní exempláře budou na festivalu vystaveny, vítěz obdrží tisícikorunu.˝ Ve čtvrtek si účinkující vydechnou a podívají se do skal, na Dobrošov či na zámek v Náchodě. ˝V 18 hodin začnou recitály zahraničních souborů, aby divák mohl poznat jejich mentalitu, zvyky a tradice. V 21 hodin dojde na dvouhodinový medailon cimbálových muzik, který přeroste v taneční zábavu s výukou lidových tanců,˝ říká Vlček.
V pátek ve 14.30 hodin soubory zatančí a zazpívají na náměstí a v sobotu ve stejnou dobu začne velký maraton s folklorem. ˝Nejprve to bude divácká soutěž o nejoblíbenější soubor. Každá skupina bude mít u pódia nádobu se svým jménem, do které diváci mohou vhazovat žetony. V 18 hodin bude pódium patřit dětským souborům a sobota vyvrcholí galapředstavením. V neděli ráno se rozezpívá a roztančí celé město. Průvod krojovaných účastníků je zároveň pozvánkou na hlavní program festivalu Folklorní svět v Červeném Kostelci,˝ uvádí pořadatel.

Program festivalu:

Středa 22. srpna

  • 18 hodin: Otvíráme festival – Představí se nám zúčastněné soubory
  • 21 hodin: Country večer – Taneční zábava s kapelou Kamión Hronov

Čtvrtek 23. srpna

  • 18 hodin: Folklor našich přátel – Představí se zahraniční soubory
  • 21 hodin: Večer u cimbálu – Medailonek cimbálových muzik
  • 23 hodin: Večer s lidovou muzikou – Soubory hrají k tanci

Pátek 24. srpna

  • 14:30 hodin: Roztančené město – Vystoupení souborů v ulicích města
  • 18 hodin: Přijeli k nám – Vystoupení zúčastněných souborů
  • 22 hodin Tančí celý svět – Taneční zábava pro soubory a diváky

Sobota 25. srpna

  • 10 hodin: Mše svatá – Přírodní areál u Divadla J. K. Tyla
  • 14:30 hodin: Odpoledne s folklorem – Divácká soutěž o nejoblíbenější soubor
  • 18 hodin: Dětské okénko – Medailonek dětských souborů
  • 19:30 hodin: Soubory se představují – Galapředstavení v přírodním areálu
  • 23 hodin: Zábava s folklorem – Taneční zábava pro přátele folkloru

Neděle 26. srpna

  • 10 hodin: Rozjásané ulice – Průvod z Koubovky na náměstí
  • 12 hodin: Setkání lidových muzik – Pořad lidových muzik souborů
  • 13 hodin: Hlavní program festivalu – Folklorní svět v Červeném Kostelci

Přijedou soubory z Bulharska, Ekvádoru, Itálie, Jakutska, Řecka, Slovenska, Srbska a Černé Hory, Tchaj-wanu, Toga a Turecka, domácí zastoupí Dúbrava, Formani, Barunka, Červánek a Hadářek.

Více informací na: http://www.mks.cervenykostelec.cz, http://www.folklor.cervenykostelec.cz

Zdroj: MFDNES online – autor: Petr Mareček, Město Červený kostelec

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: