Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

O drahé rezidenční byty pro seniory je zájem

Publikováno: 29.08.07
Počet zobrazení: 6109

Který alespoň trochu soběstačný člověk by nechtěl žít v soukromí vlastního bytu, ale s vědomím, že není sám a může kdykoli požádat o pomoc své blízké nebo využít placených služeb? To, co je pro mnohé dnešní seniory pouhým snem, se má časem stát běžnou realitou. Se speciálním bydlením a poskytováním placených služeb totiž počítají developerské projekty rezidenčních bytů pro seniory, kterých je už dnes v kraji několik. Jen v Ostravě se rozbíhají dva.

Nejdál je zatím společný projekt švýcarské a české společnosti nazvaný Harmonie bydlení pro seniory v Ostravě-Zábřehu. V bývalém areálu nemocnice, v prostoru, kde v minulosti přistával vrtulník záchranné služby, vyrůstá pětipodlažní dům se čtyřiceti bezbariérovými byty.
˝Hrubá stavba je hotová. V prosinci by měla být kolaudace a v lednu by se měli stěhovat první obyvatelé,˝ líčí Pavel Veleba, makléř realitní kanceláře Remax, která byty prodává. ˝Možná se budou moci nastěhovat ještě dříve, protože hrubá stavba skončila asi tři týdny před plánovaným termínem,˝ dodal.

Byty v Zábřehu mohou seniorům koupit bohaté děti

Bydlení bude nadstandardní a rozhodně ne laciné. Dva pokoje s kuchyňským koutem a lodžií přijdou seniora na téměř tři miliony korun, jednopokojový byt na polovinu. Samozřejmostí mají však být například protipožární čidla v domě, automatické vypínání elektrických spotřebičů či vrátnice s nepřetržitou službou, která zajistí ostrahu i případnou lékařskou pomoc. Obyvatelé domu budou navíc moci využívat řady služeb, které poskytuje svým klientům blízký Domov pro seniory v Syllabově ulici, jehož zřizovatelem je město.
Ředitelka domova Hana Ježková už na jaře potvrdila, že s tím počítá. ˝Obyvatelé nového domu pro seniory se u nás budou moci stravovat a využívat například služby prádelny či rehabilitace. Když budou chtít, mohou za symbolický příspěvek využít i možnosti setkávat se s našimi klienty a docházet do našich zájmových kroužků, na besedy nebo promítání filmů,˝ uvedla. Podle Veleby teď další zájemci o výstavbu rezidenčních bytů v kraji se zvědavostí čekají na to, jak uspěje první hotový projekt. Makléř ale nepochybuje o tom, že byty obsadí.
˝Ještě dříve, než se koplo do země, už jsme měli zarezervovaných pět bytů. Ted už jich je zadaných 18. Věřím, že zbytek rychle prodáme poté, co koncem září uspořádáme den otevřených dveří, kdy už si zájemci budou moci prohlédnout vzorový byt,˝ líčí Veleba.
Podotkl, že v nových bytech budou moci žít výhradně senioři nebo lidé v invalidním důchodu, ale koupit je pro ně mohou i dospělé děti, které na rozdíl od důchodců získají hypotéku.

V Petřkovicích se zatím demolují staré budovy

˝Právě movití podnikatelé, kteří jsou stále v práci a nemají možnost starat se o své rodiče, ocení to, že v rezidenčním bytě mají senioři soukromí, ale k dispozici společenskou místnost a v dosahu všechny potřebné služby,˝ dodal Pavel Veleba.
Podobné zařízení, tedy rezidenční bydlení s řadou služeb pro seniory, má během příštích dvou let vzniknout také v areálu bývalé nemocnice v Ostravě-Petřkovicích. V komplexu s 83 apartmány má být například bazén, sauna, pára, léčebná rehabilitace, ambulance lékařů, obchod, restaurace, bistro, hobby místa a další služby. ˝Zdravotní služby tam bude zajišťovat Beskydské rehabilitační centrum,˝ uvedl mluvčí centra Tomáš Želazko s tím, že výstavba bytů za více než 200 milionů korun začne zřejmě počátkem příštího roku a první senioři by se do nich mohli stěhovat už na podzim roku 2009.
Zatím majitelé pozemku zbourali drobné objekty, k jejichž demolici měli povolení. Teď čekají na souhlas stavebního úřadu s demolicí staré nemocnice a mezitím architekti Petr Lichnovský a Igor Faktor pracují na studii architektonického řešení projektu. ˝O byty se už teď zajímá velké množství lidí,˝ říká Želazko.

Zdroj: MFDNES online – archiv – autor: Ivana Lesková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: