Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pozvánka na víkend

Publikováno: 17.08.07
Počet zobrazení: 2330

Jarmarky, hody, slavnosti… vyberte si některou z víkendových akcí a užijte si zábavu pod širým nebem.

Jihomoravský kraj

Hody: moderna i tradice. Jen kroje zůstávají

Velký smutek a možná malou závist pociťovali lidé z Velkého Karlova na Znojemsku. Pokaždé když v sousedních obcích propuklo hodové veselí, které u nich neznají. A tak si Velkokarlovští řekli, že si letos udělají hody taky. Půjčili si kyjovské kroje a začali se učit folklorní písničky. ˝Paní učitelka ze školky pro nás vymyslela i tanec, něco na způsob besedy,˝ uvedla jedna z organizátorek Dana Valachovičová. A účastníkům požehná i farář, přestože v obci není kostel.
Hody, to je svátek, který zažívá doslova boom. A taky se přizpůsobují 21. století. Pouhá krojovaná zábava už nestačí a hlavně nepřitáhne mladé. Ve Velkém Karlově se tak kromě průvodu stárků bude hrát i fotbal a předvedou se mažoretky. A v Mikulčicích na Hodonínsku zazní vedle cimbálovky také country.

Jen dechovka už netáhne
Jak přiznávají někteří pořadatelé – dechovka už neboduje. Na nejedné dnešní hodové zábavě tak bude znít spíše moderní hudba. ˝Dechovku jsme nechali až na neděli,˝ uvedl starosta Hrušovan u Brna Miroslav Rožnovský. Ovšem jsou místa, kde si hody bez řízné muziky nedovedou vůbec představit. A to přesto, že například v Mikulčicích, Milovicích nebo Moravském Žižkově hody organizuje a zajišťuje hlavně mládež.
A těší se i na další tradiční věci. Například ve Velkých Pavlovicích, kde slavnosti trvají až do úterý, už se nemůžou dočkat, jak si zatancují sólo bez košile a poté jen v trenýrkách. Hodová hudba je všude jiná, stálicí jsou ale kroje. Lidé je milují. Když nestačí dochované zvyky a rekvizity, přijde na řadu improvizace. Například v Perné u Mikulova nosí chasa rozdílné oblečení. ˝Kroje si musíme půjčovat, a tak děvčata chodí v podlužáckém, ale chlapci v kyjovském,˝ přiznal starosta Ludvík Michlovský. ˝S původním zdejším folklórem to nemá moc společného, ale baví nás to,˝ směje se. Podobně jsou na tom v Blučině na Brněnsku, kde se nosí také ˝kdo co najde doma˝. Podle Jany Jedličkové však do budoucna plánují, že si nechají ušít vlastní kroje.
Tradice i improvizace, na turisty působí oboje. A obce to moc dobře vědí. ˝Hodový víkend hodně propagujeme a měli jsme reklamy i v rádiu,˝ uvedl organizátor hodů ve Valticích Milan Hradil. Akci zde obnovili přesně před deseti lety. Na hody tak nepřijíždí jen rodina a pozvaní hosté, ale také lidé, co se o slavnostech dozvěděli například z internetu.
Místní i návštěvníky čeká na hodech pár perných dní. ˝Chodíme každý den na zábavy a ráno se dospává. Do práce jde jen ten, kdo musí. Ale většina dědiny zůstává doma,˝ směje se Marie Ritterová, místostarostka Čejkovic, kde hody trvají až do úterka. Na tu krojovanou parádu, která trvá celých šest dnů, se všem úplně obrátí život.

O Brno se bude zase bojovat

Už zítra začínají oslavy Dne Brna. V ulicích se objeví švédští vojáci. V sobotu se strhne bitva o Špilberk. Na brněnském hradě již dnes začíná jedinečný festival symfonické hudby. Za pět večerů v něm lze objet svět.
Přesně v polovině srpna si Brňané připomínají hrdinství předků při švédském obléhání města. Od zítřka se konají tradiční oslavy nazvané Den Brna. Švédské obléhání v roce 1645 patří k nejčastěji připomínaným okamžikům brněnských dějin. Brno svým hrdinstvím zabránilo postupu Švédů na Vídeň a v podstatě změnilo průběh třicetileté války.

Švédové opět v přesile
Třídenní lidové slavnosti připomenou už 362. výročí úspěšné obrany Brna proti přesile švédských vojsk. Výjev z pohnuté historie uvidí zájemci v sobotu od 15 hodin na úpatí Špilberku od Husovy ulice. ˝Vystoupí asi sto dvacet účinkujících. Vojáci si přivezou také čtyři děla,˝ uvedl Radim Dufek z pořádající Společnosti 1645. A stejně jako před staletími budou i nyní Švédové v přesile. ˝Bude to jedna ku dvěma ve prospěch vetřelců,˝ směje se Dufek.
Vedle dobových bitevních šarvátek zájemce čeká historický jarmark, průvod vojsk v kostýmech a ohňostroj. Novinkou bude nedělní mše za všechny, kteří kdykoli v historii zahynuli při obraně Brna. Slavnostní bohoslužba se koná v katedrále. Odslouží ji ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. ˝Při mši bude požehnán nový prapor Brněnského městského střeleckého sboru,˝ doplnila mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Po stopách hrdiny
K nejpozoruhodnějším postavám dějin města Brna patří Ludvík Raduit de Souches, který se vyznamenal jako vojenský velitel města v boji se Švédy. Právě on po celých šestnáct týdnů se svými 1476 muži úspěšně vzdoroval dvacetinásobné švédské přesile. Po jeho stopách se mohou vydat zvídaví a soutěživí zájemci už zítra. ˝Vůbec poprvé uspořádáme v pátek odpoledne v informačním centru Petrov také soutěžní kviz o ceny,˝ dodala Martina Jandlová. Začátek hry je plánovaný na 13 hodin.
Při zábavné i poučené hře soutěžící podle Jandlové navštíví několik brněnských kostelů a dalších pamětihodností v centru Brna. Ve všech těchto objektech se udatný de Souches nějakým způsobem zapsal do historie. ˝Všichni úspěšní řešitelé kvizu budou odměněni, hodnotné knižní ceny rozdáme vylosovaným po ukončení hry,˝ doplnila Jandlová. Souches byl také majitelem panství Plaveč, Hostim, Boskovštejn a Jevišovice, kde roku 1682 zemřel. Brňané na něj ale nezapomněli a přenesli jeho tělo do města, které ochránil a kde si podle vlastní závěti také přál spočinout.

V Jarošově mlýně – muzeu jsou pro širokou veřejnost – kromě trvale instalované mlynářské expozice – pořádány výstavy, různá setkání, folklórní a jiné kulturní akce. Prohlídka mlýna je vhodná i pro děti a pan mlynář svůj výklad ochotně a rád přizpůsobí podle potřeby všem věkovým kategoriím.
Nyní máte možnost kromě návštěvy mlýna se zevrubou prohlídkou shlédnout i výstavu nazvanou Paličkovaná krajka a její něžná krása. Více informací na http://www.jarosuvmlyn.cz/.

Moravskoslezský kraj

Sovinec zve na hodokvas

Návštěvníky středověkého hradu Sovince, který leží mezi Šternberkem a Rýmařovem nad obcí Paseka, čeká o víkendu kromě prohlídek i tradiční Hodokvas rytíře Kobylky. Kromě vystoupení kejklířů, plivačů ohně, divadla, orientálních tanečnic a šermířů se mohou návštěvníci těšit i na hradní jarmark s dobovými řemesly, která si tu budou moci i vyzkoušet. Akce patří na Sovinci k nejnavštěvovanějším. ˝Slavností pořádáme během roku velké množství, na tradiční historický jarmark ale každoročně zavítá nejvíc lidí,˝ říká hofmistr Sovince Zdeněk Zedek. Podle něj je Hodokvas rytíře Kobylky atraktivní hlavně proto, že kromě hlavního programu si děti i dospělí na místě mohou vyzkoušet i netradiční řemesla.
˝Děti dostanou vosk a knotek a samy si vyrobí svíčku, šperky nebo si třeba stlučou máslo. Naučit se mohou také hrnčířské, drátenické, kovářské, brašnářské, košíkářské nebo včelařské řemeslo,˝ vyjmenovává Zedek. Pokud při namáhavé práci někdo vyhládne, může navštívit stánek s pravou středověkou kuchyní. Ta nabídne čerstvě upečený chléb s máslem nebo placky. Návštěvníci si zkusí vlastnoručně razit mince, střílet z luku, ti nejmenší se vyřádí při dětských hrách a soutěžích.
Před očima veřejnosti na hradě také potrestají nejrůznější šizuňky a podvodné trhovce. Aby se odnaučili nepoctivosti, budou natahováni na skřipec nebo vplétáni do kola. Za vyučenou dostane i hostinský, který prodával teplé pivo, a navíc ho ředil vodou.
˝Program nese pivní nádech, protože slavnosti popisují dobu roku 1607, kdy rytíř Kobylka obdržel od císaře Rudolfa II. varné právo pivovarské,˝ vysvětluje Zdeněk Zedek. Jestli ale chutné pivo nahradí sovineckou medovinu, hofmistr neprozradil.
Kromě denního programu, který probíhá po oba víkendové dny, je na sobotu připravena večerní zábava plná tance, kejklířů a pohádek. Přesně o půlnoci vyvrcholí ohňostrojem. Rodinné vstupné je 240 korun.

Olomoucký kraj

Soubory roztančí náměstí v Kojetíně

Přehlídka hanáckých, valašských, slováckých i ruských národopisných souborů, pestrobarevný krojovaný průvod Hanáků a Jízda králů. To vše je na programu Kojetínských hodů, které vrcholí nedělním programem na místním Masarykově náměstí. Devátý ročník slavností ale láká na bohatý program již od pátku. Zájemci mohou zajít na vernisáž výstavy fotografií Jaroslava Hebnara, jubilejní 30. ročník turnaje v odbíjené nebo Sedmé setkání harmonikářů.
˝Harmonikáři z celé Moravy, Čech a Slovenska zahrají na tři druhy harmonik – piánovou, chromatickou a heligonku,˝ říká ředitelka Městského kulturního střediska v Kojetíně Hana Svačinová. ˝Posluchači potom svými hlasy vyberou tři nejlepší muzikanty a ti budou odměněni.˝ Milovníci výšek by si podle ní neměli nechat ujít výstup na věž kostela Nanebevzetí Panny Marie a prohlídku města i dalekého okolí z ptačí perspektivy.
Hlavní program je ale plánován na neděli. Již od rána ulice zaplní krojovaný průvod Hanáků a Jízda králů. Následuje přehlídka hanáckých, slováckých, valašských a ruských národopisných souborů s předáním hodového práva. ˝Starosta udělí hanácké chase hodové právo, které symbolizuje panna na šavli. Pít, jíst a bavit se může ale jen ten, kdo je bez hříchů,˝ vysvětluje Hana Svačinová a prozrazuje další programové novinky. Mezi ty patří bublinářské vystoupení, irské tance souboru Fiach Bán a koncert Ivy FrĂźhlingové.

Výstaviště opět kvete, letní Flora je tu

Jedním z největších lákadel letošní letní Flory se stala hlavní expozice pavilonu A nazvaná Okno do zahrady květin. Nejenže se jimi návštěvníci mohou podívat na pestré expozice, ale budou se moci nechat očarovat vůní stovek květin a uvidí i bohyni Floru, byť jen dřevěnou. Na své si přijdou zahrádkáři i školkaři, pro které jsou připraveny expozice i v dalších pavilonech. Floru zahájil křest nově vyšlechtěného mečíku. První návštěvníci se do květinového výstaviště vydali včera v 9 hodin. Obdivovat se stovkám druhů květin, dřevin, umění zahrádkářů či aranžérů se budou moci návštevníci do neděle. Výstaviště bude otevřeno vždy od 9 do 18 hodin.

Ústecký kraj

Zábava na pouti nebo v zoologické zahradě, sledování vrcholných sportovních výkonů i zapojení vlastních svalů, kulturní zážitky na výstavě či festivalu – pokud nevíte, jak a čím strávit nadcházející víkend, zkuste se nechat inspirovat některým z těchto našich tipů.

Libořice u Žatce: Libořická pouť
Den plný zábavy si můžete užít, pokud zavítáte do obce Libořice na Žatecku. Koná se tu první ročník Libořické pouti, která návštěvníkům nabízí celou řadu atrakcí. Všechno odstartuje už dnes v pět odpoledne příjezd motorkářů a od sedmi vystoupení country skupiny Limonádový gin. Zítra pak od deseti začíná dětská balónková show, na niž naváže koncert kapely Olympic Revival, ukázka výcviku psů, diskotékové pásmo se soutěžemi DJ Majkla či travesti show skupiny Dreamers. Ve 23 hodin zakončí pouť ohňostroj a disco show.

Ústí nad Labem: Cvičení lachtana Moritze
V ústecké zoo můžete se svými dětmi znovu sledovat veselé kousky, které při cvičení a krmení předvádí zdejší lachtan Moritz. Zbavil už se totiž svých zdravotních problémů, jež ho sužovaly kvůli horku, a dostal se znovu do formy. Bavit vás bude denně v 10.30, 15.30 a 17.30 hodin.

Račice: Mistrovství v kanoistice
Patříte-li k fanouškům rychlostní kanoistiky, udělejte si o víkendu čas na návštěvu Račic u Roudnice nad Labem. Na zdejším kanále se pojedou závody Mistrovství České republiky na krátkých tratích. Závodníci se poperou dnes o vítězství na kilometru, zítra na pětistovce a v neděli na dvoustovce, přičemž na startu budou dospělí, junioři, dorostenci, žáci, benjamínci i veteráni. Dopoledne se vždy jezdí rozjížďky, finálová klání začínají ve 12 a v neděli ve 13 hodin.

Lovosice: Galerie ve vlaku
Na lovosické nádraží se můžete vydat do zvláštní galerie – vlaku, ve kterém je nainstalována putovní výstava snímků filmaře, fotografa a básníka WimaWenderse a jeho ženy Donaty. Jedna část kolekce vznikla při natáčení filmu The Million Dollar Hotel, druhá je zase spjatá s hudebním snímkem Buena Vista Social Club, všechny fotografie navíc doprovázejí texty Bona, zpěváka kapely U2. Vlak bude v Lovosicích stát do 19. srpna, poté se přesune do Ústí nad Labem.

Krásná Lípa: Tour de Jedlová
Zvládnete na kole ujet deset kilometrů s převýšením 420 metrů za třicet minut? Zítra si to můžete vyzkoušet při 9. ročníku závodu, který povede z Varnsdorfu na Jedlovou horu. Start je u restaurace Lidovka v 10 hodin, prezentace je o půl hodiny dříve. Závod se jede za každého počasí a plného silničního provozu, přičemž poslední třetina trati vede po lesních a štěrkových cestách. Nezapomeňte si proto přilbu.

Chcete-li vyhledat další akce ve Vašem regionu, zkuste tuto stránku.

Zdroj: MFDNES online – různí autoři, Foto: Flora Olomouc

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: