Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Před spaním prý není dobré pracovat dlouho s internetem

Publikováno: 28.08.07
Počet zobrazení: 1421

Lidé, kteří večer před ulehnutím tráví více času u televize nebo internetu, mají obvykle pocit, že se dobře nevyspali. A to i navzdory tomu, že spí téměř stejně dlouho jako lidé, kteří večer tolik před obrazovkou televize nebo počítače nevysedávají. Ukazuje na to výzkum japonských vědců, kteří v této věci zkoumali téměř šest tisíc lidí.

„Vzhledem k tomu, že mnoho lidí používá elektronická média, například internet, měli by vědět, že delší využívání těchto médií před spánkem může vyvolat osobní pocit nedostatečného vyspání,“ řekl vedoucí studie Nakamori Suganuma z univerzity v japonské Ósace.
Suganuma vyhodnocoval se svými kolegy poznatky, které jim sdělilo 5875 Japonců o svých problémech se spaním. Téměř polovina respondentů spojovala svůj pocit nedostatečného vyspání s elektronickými médii, která používali před ulehnutím do postele.

Z těch, kdo jsou považováni za lehké uživatele zmíněných elektronických médií (méně než 1,5 hodiny), označilo tato média za možnou příčinu nevyspání 29 procent. Z těch, kdo patří do kategorie středních uživatelů (1,5 až 3 hodiny), tvrdí totéž 40 procent a u silných uživatelů (více než tři hodiny) je to už 54 procent.
Dlouhé vysedávání před televizí a internetem před spaním ale neznamená, že by jejich uživatelé spali méně hodin. Zatímco silní uživatelé strávili u počítače nebo televize o tři hodiny více než lehcí uživatelé, spali v průměru jen o 12 minut méně než lehcí uživatelé.

„Internet ovlivňuje osobní pocit nedostatečného vyspání více než sledování televize…a to nejen u mladých uživatelů internetu, ale také u středního nebo vyššího věku,“ řekl Suganuma.
38 procent respondentů přiznalo, že na jejich problémech se spánkem se může podílet vysedávání u internetu dlouho do noci, zatímco 25 procent tvrdí, že na jejich problémy se spánkem může negativně působit sledování televize do pozdních nočních hodin.
Výsledky výzkumu, které byly zveřejněny v časopise Sleep and Biological Rhythms, napovídají, že zatímco dlouhodobé vysedávání u televize nebo internetu před spaním má jen malý dopad na délku spánku, může mít významnější vliv na „pocit potřeby spánku a jeho kvalitu,“ říká Suganuma.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

A co si myslíte Vy? Surfujete před spaním na internetu, díváte se na televizi nebo si raději čtete v posteli? A má to nějaký vliv na Váš spánek?

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: