Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Smích vás léčí

Publikováno: 31.08.07
Počet zobrazení: 2779


      Léčba smíchem už má dokonce i svůj název. Říká se jí gelototerapie a ve Spojených státech na ní ujíždějí statisíce lidí. Nemocnice zaměstnávají profesionální baviče, aby rozesmáli pacienty. Sestřičky v domech důchodců krmí své svěřence vtipy a ve firmách se místo porad organizují chechtací dýchánky podle metody indického lékaře Madana Katarii. Tenhle terapeut vnímá smích hlavně jako tělesné cvičení.

Zaměstnanci si při něm stoupnou do kruhu, zvednou ruce nad hlavu a společně přeříkávají slabiky cho cho, cha cha cha. Na šíleně smutnou princeznu tahle metoda sice nezabírala, ale američtí pracovníci po pár minutách prý propadají hurónskému řehotu. Připadá vám taková seance trochu křečovitá a raději si zajdete na dobrou komedii? Proč ne, hlavně nešetřete na vstupném. Smích se totiž vyplatí. Čím vám prospěje?

Posiluje vztahy
Smích dokáže mezi partnery vytvořit zvláštní pouto, které hravě odolává i pořádným krizím. Americká psycholožka Doris G. Bazziniová několik let zkoumala, co manžele drží pohromadě a co ovlivňuje pocit partnerského štěstí.
Výsledek? Žádný sex, peníze nebo společné zájmy. Právě smích vyšel jako nejsilnější lepidlo dlouholetých vztahů. ˝Smích a společné humorné zážitky se na dlouhá léta vrývají do paměti páru a pomáhají předcházet problémům,˝ tvrdí profesorka Bazzini.

Posiluje imunitu a potlačuje stres
Vědci dokázali, že poctivý smích zvyšuje v těle počet buněk, které dokážou likvidovat infekce a nádory. Zároveň snižuje hladinu stresového hormonu. Léčivý chemický koktejl vám v organismu vydrží až dvanáct hodin. Budete se cítit tak klidní a uvolnění, že vás nerozhodí ani nechutná hádka nebo jakýkoli nabručený obličej.

Čistí plíce a tuží srdce
Smích pořádně prohání bránici, která spolu s mezižeberními svaly stahuje plíce tak silně, že ze sebe vyrážejí vzduch rychlostí až sto kilometrů za hodinu. Procvičování plic nejenže účinně léčí astma a jiné plicní choroby, ale díky záplavě kyslíku se prokrví buňky, roztáhnou cévy, srdce začne rychleji tepat a tělo se zbavuje nečistot.
Profesor William Frey ze Stanfordské univerzity změřil, že po pěti minutách chechtání stoupne člověku pulz na 130 úderů za minutu. Když se stokrát zasmějete, tedy stokrát stáhnete bránici, procvičíte své srdce stejně, jako kdybyste deset minut veslovali.

Uvolňuje svaly
Myslíte, že jediný, kdo vás dokáže zbavit ztuhlosti zad, je malá Thajka s dračí silou? Omyl, můžete si ulevit sami. Smíchem povolí i svalstvo, které během řehotavých záškubů nepoužíváte. Pozor! Při delším záchvatu smíchu mohou povolit i svaly, které byste raději drželi zaťaté – třeba svěrače.

Tlumí bolesti
Podle lékařských výzkumů stačí deset minut vydatného chechtotu, aby vás na dvě hodiny měla přestat trápit klubající se osmička nebo třeba menstruační křeče. Konejšivé účinky smíchu znali už chirurgové ve třináctém století, kdy ještě neexistovala narkóza.
Píše se o nich i v bibli: ˝Veselé srdce léčí, zlomené vysušuje kosti.˝ Když se smějete, mozek vylučuje velké množství hormonu endorfinu, který působí podobně jako morfin, totiž přiměje vás k blaženému úsměvu a otupí smysly.

Zlepšuje paměť
Podle některých odborníků smích podporuje propojování nervových buněk, takže si víc pamatujete. Navíc pohyb mimických svalů ochlazuje krev v mozku a zlepšuje činnost jeho levé polokoule, která se stará o vaše řečové schopnosti. To znamená, že když se často smějete, lépe se domluvíte s lidmi.

Vyplavuje pocity
Pokud vás ničí nahromaděné nezvládnuté emoce, stačí se od srdce rozesmát. Smích dokáže uvolnit vztek, úzkost, strach a dokonce i sexuální přetlak. Navíc po prochechtaném večeru usnete lépe než po výstupu na Sněžku, aniž jste nucena polykat prášky na spaní. Alespoň máte argument pro partnera, proč nechcete jít do kina na akčňák, ale na komedii!

Chrání zuby
˝Smích čistí zuby,” tvrdí africké přísloví. A má pravdu: Při smíchu vyrábějí vaše ústa víc slin, které vybíjejí nepřátelské bakterie, a tím chrání tesáky před zubním kazem.

Krotí vrásky
Řehtání procvičuje všechny obličejové i šíjové svaly, takže se vám rysy tváře nebudou roztékat tak rychle jako vašim vrstevníkům. Smích také prokrvuje pleť, takže brání, aby se vám prohlubovaly vrásky! Tip: Rýhy smíchu rozeseté kolem očí jako něžný vějíř váš obličej rozhodně nezhyzdí. Většině mužů se naopak líbí, protože dokazují, že s vámi nebude nuda.

Zdroj: Super.cz – autorka: Klára Horáková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: