Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ve Štramberku se zrodilo panoptikum

Publikováno: 29.08.07
Počet zobrazení: 1880

Unikátní panoptikum osobností se chystá ve Štramberku na Novojičínsku. Na návštěvníky čekají latexové figuríny lidí, díky kterým je starobylé městečko stále věhlasné svými dřevěnkami, jeskyní Šipka na bájné hoře Kotouč nebo hradní rozhlednou Trúba.


Pracovnice infocentra Simona Grznárová upravuje scenérii zastřešení věže Trúba s Adolfem Hrstkou.

V pěti scenériích se představí Adolf Hrstka, který mnoho památek zachránil, dále objevitel čelisti neandrtálského dítěte Karel Jaroslav Maška, malíř Bohumír Jaroněk a jezuita Matěj Tanner, jenž v 17. století napsal pojednání o štramberské Hoře Olivetské. Poslední scéna pak patří drastickému výjevu, jak se tatarský nájezdník sápe po uchu křesťana. Podle této pověsti se v městečku začaly péci proslulé Štramberské uši.
„Kdyby bylo více místa, tak by se jistě dostalo na mnoho dalších osobností, například známého cestovatele Jiřího Hanzelku. Podoby jsme vytvářeli podle dobových fotografií. Jen u jezuity Tannera nevíme, jak vypadal,“ uvedl historik Jiří Tichánek.

Panoptikum, která vzniklo díky společnosti Šmíra Print, se v objektu infocentra Relax v podhůří Beskyd na štramberském náměstí otevřelo veřejnosti v sobotu 25. srpna. Autorem malovaných scenérií je ostravský výtvarník Josef Odráška, figuríny vyrobil ve filmových ateliérech Barrandov profesionální kostymér Tomáš Kuchta.

Zdroj: Právo – autor: Josef Gabzdyl

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: