Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Věk je jenom číslo

Publikováno: 21.08.07
Počet zobrazení: 2143

Dnešní penzisté jsou spokojení a žijí aktivně. Mnozí mají na své záliby i dost peněz. A společnost vychází jejich potřebám vstříc. Existuje řada sportovních, vzdělávacích a zábavních aktivit, kterých se senioři zúčastňují. Četné jsou také univerzity třetího věku.

˝V neděli vysedává na lavičce v sadech a starou špacírkou si podepírá ustaranou hlavu,˝ tak písničkář Karel Kryl popisoval typického penzistu v písni Důchodce z roku 1969. O dnešních důchodcích už by Kryl zřejmě zpíval jinak.

Například pětašedesátiletý Martin Stejskal z Pardubic si na penzi pořídil motocykl Honda s obsahem 650 cm. A jezdí s ní po celé republice. ˝Volnost, svoboda, příroda. Jezdím hlavně jen tak, bez zvláštního cíle. Jedu třeba pořád jen na sever -po silnicích i polních cestách, často si to namířím do hor. Právě ta volnost, ten pocit z jízdy bez cíle mě baví,˝ líčí svůj koníček důchodce Martin Stejskal.
Není sám. Dnešní důchodci už nejsou sehnutí, unavení lidé v béžovém. Naopak. Chtějí se bavit, cestovat, vzdělávat se, chodit do společnosti, hezky se oblékat – zkrátka žít aktivně. A jsou spokojení.

Co penzistům chybí? Některým víc peněz

˝Jak se mám? Možná se budete divit, ale já jsem velmi spokojená,˝ usmála se třiaosmdesátiletá Blažena Stará před pardubickým Kauflandem. ˝V létě jsem většinou na chalupě. Kolem je spousta důchodců, s kterými si popovídám a vypiju kafíčko. A na podzim se vracím do Pardubic. Co mi chybí? Zdraví slouží, jen peněz kdyby bylo víc. Ale to vám řekne každý,˝ dodala s úsměvem.

Lidé, kteří dnes vstupují do důchodu, ale často mívají i našetřené úspory. Jsou relativně zdraví, plní síly, a mohou si tak dovolit i náročnější koníčky. ˝Další aktivity? Mám to štěstí, že mi vydržela parta ze školy. Scházíme se co čtvrt roku a v létě spolu jezdíme na vodu. V zimě rád lyžuji. Například letos jsme byli lyžovat v Rakousku,˝ říká Martin Stejskal.

Ani důchodci, kterým již zdraví slouží méně (a na motorku či na lyže si netroufají), však nemusejí jen sedět před televizí. Nabízí se jim řada aktivit.

Oblíbená je Univerzita třetího věku a kroužky

Chodí do divadla, do kina, na koncerty klasické hudby, ale například i do školy. Pardubická univerzita pro ně připravila vzdělávací program Univerzita třetího věku. ˝Přednášky se konají jednou za měsíc a jsou zaměřeny především na historii, literaturu a náboženství. Přednášejí pedagogové Fakulty filozofické Univerzity Pardubice. Zájem? Na každé přednášce bývá zhruba sto účastníků,˝ uvedla Valerie Wágnerová.
Ve městě také funguje 24 klubů pro seniory a takzvané seniorcentrum. Aktivně do nich dochází bezmála tisíc lidí. A nabídka činností, které tam mají k dispozici, je skutečně pestrá: od výletů přes jógu, cestopisné přednášky, výtvarné či literární kroužky až po taneční skupinu. ˝Zájem je velký a každý rok vzrůstá. Chodí tam jak mladší důchodci, tak i lidé kolem devadesáti let,˝ řekla Silvie Panchártková z odboru sociálních věcí pardubického magistrátu.

Nové učební programy v Bohumíně

Senioři v Bohumíně začnou od října studovat na univerzitě třetího věku. Pro čtyřicet lidí ve věku nad 55 let připravilo město ve spolupráci s ostravskou Vysokou školou podnikání dvouleté studium zaměřené na práci s počítačem, výuku jazyků a ekonomii pro praxi. ˝Každý senior zaplatí za dvouleté studium v rámci projektu Učící se město dva tisíce korun,˝ řekla místostarostka Věra Palková. V prvním semestru se budou senioři učit pracovat s počítačem. ˝Lidé se naučí používat internet v běžném životě. Chceme, aby se nebáli používat internetové bankovnictví, aby uměli komunikovat prostřednictvím e-mailů,˝ uvedla Palková.

MFDNES online – autor: Jan Vávra, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: