Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Život seniorů se má změnit

Publikováno: 27.08.07
Počet zobrazení: 7589

Za dvacet let bude mít každý třetí obyvatel Moravskoslezského kraje přes šedesát. Takové jsou prognózy. Vedení měst se proto stále více zabývají zlepšováním služeb i bydlení pro staré lidi. Domovy důchodců i dlouhé pořadníky na umístění, kam se mnozí lidé pro jistotu hlásili deset let dopředu, jsou nebo brzy budou minulostí.

Už delší dobu o to usilují odborníci, podle nichž by se život zdejších seniorů měl změnit a přiblížit aktivnímu stáří ve vyspělých zemích. ˝Postupně se mění řada věcí. Současná legislativa už dnes například nezná pojem domov důchodců. Tato zařízení se změnila v domovy pro seniory,˝ říká vedoucí oddělení sociálních služeb krajského odboru sociálních věcí Daniel Rychlik.
Podle něj ale nejde jen o změnu názvu. Změnila se celá koncepce péče o seniory včetně systému přijímání do domovů. O relativně zdravé seniory by se měla starat města. Radní kraje proto chtějí vybraným obcím nabídnout, že jim darují domovy stojící na jejich území.

Soběstačný senior už by se do domova dostat neměl
˝Některá zařízení si necháme a změníme je v zařízení se zvláštním režimem. Budou se specializovat například na péči o seniory s demencí nebo Alzheimerovou chorobou,˝ nastínil plánované změny Rychlik.
Seznamy žadatelů o umístění v domovech a penzionech, které dříve shromažďovali zřizovatelé zařízení, si dnes vedou jednotlivé domovy. Čekací doba už nezávisí na datu podání, ale na sociální situaci žadatele. Do zařízení by se totiž měli postupně dostávat jen lidé, kteří se neobejdou bez celodenní trvalé péče. Ostatní by měli mít takové podmínky k životu, aby mohli zůstat doma.
Tuto myšlenku prosazuje už dlouho ostravský praktický lékař a geriatr Hugo Přibyl. ˝Lidé se dožívají stále vyššího věku, populace stárne, což s sebou přináší problémy. Řešením ale rozhodně není nastěhovat všechny seniory do domovů,˝ říká.

Podle Rychlika bývalé domovy důchodců seniory na jedné straně přepečovávaly, na druhé straně jim ne vždy umožňovaly důstojně žít.
˝Na jednom místě se uměle koncentrovali lidé se stejnými problémy, vytvářelo se atypické prostředí, v němž žili často i lidé, kteří ještě mohli žít relativně samostatně. Pracovníci domova důchodců však za ně dělali vše, tedy i to, co by zvládli sami,˝ připomněl Rychlik s tím, že dnes je cílem dosáhnout toho, aby byl každý senior co nejdéle aktivní.
˝Ideální je, když může senior žít ve vlastním bytě, který vyhovuje jeho specifickým potřebám, a to, co už sám nezvládne, například velký úklid nebo vaření, mu zajistí terénní služby,˝ dodal Rychlik, který proto velmi vítá každou aktivitu obcí, organizací i privátních firem, jež nabízejí nové byty či služby pro seniory.

Novinek není málo
Vznikají nové domy s pečovatelskou službou, rezidenční byty pro seniory, ale také různá denní centra, ošetřovatelské jednotky či sociální lůžka pro krátkodobé pobyty seniorů.
˝V loňském roce jsme otevřeli denní a pobytové centrum pro seniory v Mánesově ulici. V Domovince, kam staří lidé přicházejí každý den z domova, je 30 míst, dalších 22 míst je určeno ke krátkodobým pobytům klientů v takzvané respitní péči,˝ říká například mluvčí Havířova Ivan Trnka s tím, že rekonstrukce objektu stála přes 50 milionů korun.
Podobné zařízení, Domovinku spojenou s chráněným bydlením, dokončila letos na jaře i Orlová.

Senioři se baví jako ve školce
˝V Domovince tráví senioři čas pod dohledem pečovatelské služby. Zpívají, baví se a hrají si podobně jako děti v mateřské škole,˝ líčí mluvčí města Nataša Cibulková. Dodala, že v patře objektu vzniklo chráněné bydlení pro dvanáct klientů a měl by přibýt ještě jeden speciální pokoj pro krátkodobý pobyt seniora, o kterého se jinak starají příbuzní. Do nových bytů se ale zatím žádní klienti nastěhovat nemohli. ˝V tuto chvíli to vázne na registraci u krajského úřadu. Jen co získáme souhlasné stanovisko kraje, okamžitě zahájíme provoz chráněného bydlení,˝ uvedl místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek.

Seniorům z Ostravy slouží od letošního jara nový Dům komunitní péče v Ostravě-Zábřehu. Každý den tam může trávit čas 15 až 20 lidí, kteří nemohou zůstat sami doma bez dohledu například proto, že trpí stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou.
S rozšiřováním služeb pro obyvatele v seniorském věku počítají i další města v regionu. Například Frýdek-Místek chce výhledově nabídnout seniorům, kteří potřebují celodenní ošetřovatelskou péči, pobyt v penzionu v Lískovecké ulici. V půdní vestavbě Domova pro seniory ve Školské ulici chce město zřídit dalších deset lůžek ošetřovatelské jednotky pro seniory upoutané na lůžko a chce vybudovat i hospic – zařízení pro nevyléčitelně nemocné pacienty s rakovinou. První takové zařízení v kraji už je dokončeno v Ostravě-Zábřehu. Vybudovala ho Charita, se zahájením provozu počítá po kolaudaci už letos na podzim.
V Bohumíně letos připravují projektovou dokumentaci na příští rok, kdy chce město přestavět obytný dům v Jateční ulici na dům s pečovatelskou službou. Nájemníci se dočkají například výtahu.

Privátní firmy postaví pro seniory nadstandardní byty
Další peníze chce město investovat do rekonstrukce bývalého hotelového domu, ve kterém vznikne 86 bytů pro lidi s nízkými příjmy, tedy i pro seniory, kteří splní podmínky. ˝Kromě toho letos připravujeme projektovou dokumentaci na rekonstrukci Centra sociálních služeb v ulici Okružní,˝ uvedla mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.
Karviná letos vyčlení ze svého rozpočtu asi šest set tisíc korun na zřízení speciálního oddělení pro psychicky nemocné pacienty a na dokrytí nákladů za klienty domova pro seniory, který patří kraji, ale stojí na území města. ˝Město nemá vlastní domov pro seniory, ale spolupracuje s krajským zařízením, v němž žije 260 klientů, a podporuje jej,˝ uvedla mluvčí města Šárka Swiderová. Karviná provozuje a financuje chod pěti domů s pečovatelskou službou pro seniory, v nichž je 439 bytů. ˝Čekací doba je většinou do jednoho roku. Zájem je velký, ale městu se průběžně daří řešit naléhavé případy,˝ říká Swiderová.
Netají, že s výstavbou vlastního domova pro seniory město v dohledné době nepočítá. ˝Víme ale o zcela konkrétních plánech soukromého investora na vybudování nadstandardního bydlení pro seniory. Zatím běží stavební řízení na rekonstrukci tří domů v centru města, jež si společnost koupila. Část prostor chce nabídnout právě seniorům. My to vítáme,˝ dodala Swiderová.
Nadstandardní byty pro seniory chtějí soukromé firmy budovat i v dalších místech kraje. Jen v Ostravě už vznikají dva takové projekty.

Zdroj: MFDNES online – autorka: Ivana Lesková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

14.06.2015 09:55  Ladislava Doleželová

Zdravím chci se prosim zeptat manžel ma 56 let od kdy se počítaji slevy pro seniory děkuji předem. Ladka Doleželová

08.12.2007 23:22  Petr Kurka

Cituji z článku nahoře... Postupně se mění řada věcí. Současná legislativa už dnes například nezná pojem domov důchodců. Tato zařízení se změnila v domovy pro seniory,“ říká vedoucí oddělení sociálních služeb krajského odboru sociálních věcí Daniel Rychlik. Podle něj ale nejde jen o změnu názvu. O které konkrétní zákony se jedná? Jsou jejich texty dosažitelné na internetu? Jinak už totiž nemám šanci se k nim dostat. Naše pečovatelská služba jaksi moc nedisponuje sociálními pracovnicemi a chtít po pečovatelkách, které mi nakupují housky a mlíko, aby mi ještě sháněly zákony, se mi nezdá fér. Zákon 108/2006 o Sociální péči sice dává poživateli péče právo na bezplatnou sociální poradu, ale mám pocit, že chybí někdo, kdo by poradil. montrealer@email.cz

Zanechte komentář: