Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak se bránit na ulici

Publikováno: 25.09.07
Počet zobrazení: 4758

Můžeme se ubránit násilníkovi, který nás přepadne? Máme se vůbec bránit? A jak si máme počínat? Čím se bránit nejlépe? Odborníci: Ze sprejů je nejlepší cayenský pepř, popřípadě kombinace spreje a elektrického paralyzéru. Co musíte vědět o zbraních a sprejích.

V případě přepadení násilníkem, který nám chce sebrat peněženku nebo i mobil máme dvě možnosti: buď mu dát co chce nebo se bránit. Pro první případ se často doporučuje vzít si sebou dvě peněženky – do druhé strčit stovku nebo sto padesát korun a nějaké drobné. V případě přepadení dát útočníkovi ji. U starší osoby násilník stejně neočekává, že by po kapsách nosila tisíce. V takovém případě nepřijdeme také o doklady, jejichž opětovné získání nějakou dobu trvá.
Jestliže se rozhodneme bránit se, máme možností daleko více. Jako první se nabízí různá bojový umění. ˝I lidé po šedesáte se mohou zúčastnit výcviku bojového učení, které namísto prudkých kopů či úderů padání na zem využívá více páky a při výcviku ve skupině mu dobrý instruktor řekne, které cviky má vynechat,˝ říká inženýr Strnad z klubu bojových umění BUDO Hostivař. ˝Ovšem vše závisí na zdraví, na srdci a fyzické kondici. Ta se cvičením zvyšuje a i cvičencům v tomto věku s ní roste o psychická odolnost, takže jsou schopni řešit konflikt s agresorem třeba tím, že vstoupí do jeho karmy a i když ho fyzicky nepřeválcují, v kurzu sebeobrany se naučí zvyknout si na to, že jsou napadení, tedy jsou situaci schopni řešit mnohem klidněji.˝ Ti, kdo patřičnou fyzickou kondici nemají, nemusejí ještě věšet hlavu. Jim mohou pomoci technické prostředky sebeobrany. Je jich celá řada od paralyzérů přes obranné spreje až po zbraně.

Co pro seniory?

˝Samotné paralyzéry bych seniorům nedoporučoval,˝ říká poručík Jan Holub z pražské policie. ˝Při jejich použití je vzdálenost mezi útočníkem a obětí příliš malá – musejí být v přímém kontaktu – a silnější násilník může paralyzér odrazit či vytrhnout a podobně. Pro tuto věkovou kategorii bych rozhodně volil některý z obranných sprejů.˝
Klasický slzný plyn tedy látka CS či CR (tak jsou označovány na etiketách sprejů), který dráždí i horní cesty dýchací mají jednu nevýhodu, kterou zná policie i armáda z praxe: ˝Ne vždy účinně působí na osoby podnapilé či lidi pod drogami,˝ říká podplukovník Libor Kovárník z Policejní akademie ČR. ˝Proto bych osobně doporučil pro sebeobranu přípravky s cayenským pepřem, ano takovým, který máte doma v kuchyni. Cayenský pepř se prodává ve směsi s vodou nebo alkoholem. Jako optimální bych viděl cayenský pepř v alkoholu, protože se lépe odpařuje.˝
˝Doporučujeme spreje kupovat v kamenných obchodech – v obchodech se zbraněmi, s bezpečností technikou, rozhodně ne na tržišti. Při nákupu se podívejte, jestli náplň nemá prošlou záruční dobu. Sprej musí mít česky nebo aspoň slovensky napsanou etiketu, na níž musí být informace o tom, jakou látku obsahuje, jaké má účinky a bezpečnostní pokyny,˝ říká poručík Holub.
Spreje se vyskytují ve střech formách: první z nich vytváří mlhu maličkých kapiček účinné látky, takže jistě zasahuje útočníka v poměrně velkém prostoru. Druhý, nazývaný někdy také tekutá střela, stříká soustředěné větší kapičky na větší vzdálenost (na čtyři metry mají rozptyl cca 30 cm, na 2 metry poloviční), náplň třetího se změní v pěnu.

Vladimír Kůpa z české firmy, která technické prostředky sebeobrany vyrábí, vysvětluje: ˝Mezi tekutou střelou a pěnou není až tak velký rozdíl – člověk musí mít chladnokrevnost a zasáhnout útočníka do obličeje, pěna je částečně lepší v tom, že zateče i za brýle, je to trochu složitější, ale ne o moc. Rozdíl je také v dálce, na kterou můžete útočníka zasáhnout: tekutá střela doletí až na čtyři metry, pěna, protože udělá cestou takový chomáček a je bržděný vzduchem, zhruba o metr méně.
Pěnové spreje jsou přitom dvakrát dražší. Je jasné, že sprej s tekutou střelou chce trochu chladnokrevného člověka, protože se musí trefit, Američané preferují mlhu – napadený utíká a stříká za sebe, útočník proběhne poměrně velkým prostorem zasaženým mlhou. Mlha je však spíše pro mladší ročníky, které umějí běhat nejméně stejně rychle jako útočník. Navíc mlhu nemůžete použít v protivětru, v místnosti či v autě.˝
Vzhledem k tomu, že většina problematických událostí se odehrává v noci a s tekutou střelou musíte trefit útočníka do obličeje, spojila Kůpova firma obranné spreje se svítilnou s LED diodou. Ta svítí zhruba do místa, kam letí tekutá střela a také oslňuje útočníka. Samotné paralyzéry pro seniory, ale existuje paralyzér, který obsahuje i sprej v podobě tekuté střely. ˝Spojuje výhody obou systémů a je proto vysoce účinný,˝ vysvětluje Vladimár Kůpa. ˝Elektrický paralyzér samotný má jednu výhodu: opilé či zdrogované útočníky nemusí vždycky udolat. Vycházeli jsme tedy z toho, že když vás útočník už znenadání popadne za zadu, kde ho sprejem nezneškodníte, elektrickým paralyzérem můžete sáhnout za sebe – a po výboji vás útočník spolehlivě pustí. Vy se otočíte a zneškodníte ho sprejem. Když útočník vidí v ruce své oběti paralyzér, nečeká, že ho lze zasáhnout i na dálku.˝

Existují i plynové pistole. Ty jsou ovšem mnohdy k nerozeznání od střelné zbraně. Podle majora Kovárníka to může být výhodou i nevýhodou: pohled na zraň může svým vzhledem některého útočníka odradit, na druhé straně může lépe fyzicky vybavený agresor strach ze střelné zbraně překonat a pak ze vzteku ublíží své oběti daleko víc než-li původně chtěl – třeba namísto sebrání kabelky ji může zmlátit a poté tvrdit, že se cítil ohrožen střelnou zbraní.
K získání střelné zbraně je zapotřebí pořídit si zbrojní průkaz. Jeho získání není nijak limitováno věkem směrem vzhůru, nicméně je limitováno zdravotní prohlídkou. Jestliže byste si opravdu chtěli pořídit zbraň, musíte proto nejdříve za lékařem.
Jakou zbraň by pak pro seniora doporučil poručík Holub? ˝Nějakou menší pistoli kompakt nebo subkompakt v ráži 9mm Borowning, která má dostatečný zastavovací účinek a přitom náboj umožňuje konstruovat menší zbraň, která se dá pohodlně nosit. Revolvery na rozdíl od pistole mají méně nábojů – většinou pět či šest, ale při střelbě se jen mačká spoušť, pro použití je jednodušší. Ale každý si musí sám rozmyslet, co mu sedí, vyzkoušet si různé typy na střelnicích.˝

Jestliže si nějaký technický prostředek sebeobrany pořídíte, nesmíte ho nosit jen tak v kabelce či v tašce nebo v kapse saka s klíči a dalšími věcmi. Když se začnete hrabat v kabelce či tašce, jste na zemi dřív, než-li obranný sprej vytáhnete. Výrobci doporučují vhodná pouzdra či je sami ke svým výrobkům dodávají. V případě, že pouzdro nemáte, neste sprej v kapse samotný, ovšem nejlépe je v případě, že jdete domů v noci, držet sprej prostě v ruce, nechcete-li být nápadní, tu ruku můžete vsunout do kapsy saka či kabátu.

Rozhodnost rozhoduje

Co je ale jak v případě použití obranného spreje, tak v případě zbraně důležité, je vytáhnete-li na útočníka sprej, musíte být rozhodnuti jej použít. ˝Měli jsme případ, když žena útočníkovi strejem vyhrožovala tak dlouho, až se k ní přiblížil na dosah a strej jí vykroutil z ruky. Velká část úspěchu sebeobrany je totiž záležitostí psychiky. Člověk ve chvíli obrany musí zapomenout na cokoli jiného a soustředit se jen na obranu, ne uvažovat co když mu ublížím˝, říká poručík Holub.
Důležitá je ještě jedna věc: ˝I když se člověk brání oprávněně, musí jakmile unikne, útok oznámit,˝ radí poručík Jan Holub. ˝Jednak proto, aby byl pachatel dopaden, ale také proto aby nenastal problém s přpadným obviněním z neposkytnutí pomoci. Útočník, se sice dopustil protiprávního jednání, ale podle zákona kdybyste mu v obraně způsobili nějaké vážnější zranění a nechali ho bez pomoci, mohli byste být vyšetřováni pro podezření z neposkytnuní pomoci. Samozřejmě je nesmysl abyste pomáhali sami člověku, který vás před chvílí napadl. Tuto povinnost splníte oznámením policii. Jakmile se dostanete do bezpečí, stačí zavolat linku 158 a oznámit přepadení s tím, že pachatel je možná zraněn.˝

Zdroj: Časopis Doba seniorů – autor: Dušan Pokorný, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

18.07.2014 10:06  Arm (petr.jakubec3@seznam.cz)

Moc pěkně popsáno, za sebe bych ještě doporučil na obranu teleskopické obušky, které mohou být vhodnější než třeba elektrický paralizer, u kterého u slabších jedinců hrozí zástava srdce..
http://www.army-store.net/clanky/obranne-spreje-a-jejich-uziti

11.01.2014 18:17  Libor Zelinka

Co se stane,člověkovy kdž ho zasáhnu plynovou střelou? Jaká reakce se vněm odehraje?

Zanechte komentář: