Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Když se muzea otvírají

Publikováno: 7.09.07
Počet zobrazení: 1813

Dny evropského dědictví (EHD) se konají každý rok v září. Jejich cílem je zpřístupnit nejširší veřejnosti nejzajímavější památky všech druhů tj. architektonické, archeologické, sakrální, technické, dále také muzea, galerie a knihovny a i další prostory, v nichž jsou uchovávány neuvěřitelně rozsáhlé sbírkové fondy movitého kulturního dědictví. V České republice proběhnou Dny evropského dědictví 8. – 16. září 2007.

V rámci této rozsáhlé akce pořádané Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska je možné navštívit také ty památky, které nebývají veřejnosti přístupné vůbec, nebo pouze příležitostně. Například neveřejné interiéry radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů atd. V souvislosti se Dny evropského dědictví jsou pořádány nejrůznější doprovodné akce – přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy.

Hostitelem Národního zahájení Dnů evropského dědictví (EHD) 2007 bude ve dnech 8. a 9. září město Uherské Hradiště, které nabídne bohatý zahajovací program ve formě lidových slavností. Dny evropského dědictví jsou podle organizátorů projektem, který vede k neformálnímu a soustavnému uvědomování kořenů národních identit a ochraně kulturního odkazu předků. Pořádají se po celé Evropě od roku 1991. Národním tématem letošního ročníku jsou památky, řemesla a lidová kultura.

Speciální program a snížené vstupné přiblíží lidem o víkendu historii kraje. Již tuto sobotu se otevřou brány více než sto čtyřiceti historických památek nebo muzeí ve Středočeském kraji. V rámci Dnů evropského dědictví se v některých z nich bude v následujícím týdnu vybírat snížené vstupné, jinde zase organizátoři připravili pro návštěvníky speciální program.

Na Husově náměstí v Berouně se o tomto víkendu uskuteční hrnčířské trhy, které nabídnou výrobky od dvě stě třiceti hrnčířů z celé republiky. Tématem letošního ročníku trhů bude zahradní keramika a na zdejším pódiu se mimo jiné představí folklorní soubor Motovidlo, kapela No Heroes, tanečníci z centra R. A. K. a další umělci.

Zábavný program připravilo na tento víkend i Hornické muzeum v Příbrami. V areálu Ševčinského dolu si mohou návštěvníci vyzkoušet například rýžování zlata, přetahovanou se žentourem, ˝pošťuchování˝ s permoníkem nebo si zasoutěžit v zatloukání hřebíků či hodu pražcem do dálky. V provozu bude také důlní vláček v Prokopské štole Anenského dolu, hornický vláček na trase mezi Ševčinským a Vojtěšským dolem a skluzavka do podzemí dolu Drkolnov. Po oba dny budou moci lidé navštívit muzejní expozice a pobočky muzea za symbolické vstupné pět korun.

V Mělníku se zájemcům otevřou vily i kostely. V mělnickém Masarykově kulturním domě začíná již dnes v 17 hodin výstava s názvem Architektura první poloviny 20. století. Významné budovy si budou moci zájemci v Mělníku prohlédnout i na vlastní oči. Od 9 hodin ráno, kdy zazní z chrámu svatého Petra a Pavla zvony, bude kromě této památky návštěvníkům přístupná například Žilkova vila v Nové ulici, vila svaté Julie v ulici Legionářů, kostel Čtrnácti svatých pomocníků či kostel svaté Ludmily. Expozici věnovanou mělnickému opevnění si lidé budou moci prohlédnout v Pražské bráně, přístupná bude i vodárenská věž a hradební příkop v Jungmannových sadech. Na zámku v Mělníku navíc od 14 hodin zahraje k poslechu Taneční orchestr místní základní umělecké školy.

Obec na Kolínsku připravila koncert klasické hudby Ke Dnům evropského dědictví připravili zajímavý program i v maličkých Vrbčanech na Kolínsku. V sobotu ve 13.30 hodin zde bude pro veřejnost otevřen zdejší kostel, sklepení a zvonice, kde budou k vidění fotografie a dokumenty z historie obce. Od 14 hodin se zde také uskuteční přednáška Antonína Filáčka na téma Procházka hřbitovem a poté koncert klasické hudby.

Dny evropského dědictví jsou tradiční akcí, která má přispět k posílení historického a kulturního povědomí jednotlivých evropských národů. V České republice jsou letos oficiálně vyhlášeny v době od 8. do 16. září a jejich české národní téma zní: Památky, řemesla a lidová kultura. Úplný seznam památek z celé České republiky, které jsou v tomto období přístupné, je na internetové adrese www.shscms.cz.
Dny evropského dědictví se v České republice pravidelně konají od roku 1991 vždy v polovině září. Od roku 1998 jejich program zajišťuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR.

Přehled ostatních památek, které Vás uvítají v rámci EHD a programů dalších krajů, se nachází na internetových stránkách http://www.ehd.cz.

Zdroj: MFDNES archiv – autor: Ondřej Těšínský, Foto: Cestovatel.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: