Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pozor na nebezpečné výrobky

Publikováno: 5.09.07
Počet zobrazení: 1754

Lék Silomat, který se užívá na suchý dráždivý kašel, může podle nejnovějších studií měnit rytmus srdce.
A ministerstvo zdravotnictví varuje před šampónem proti lupům s balzámem značky Sport Line, jehož výrobcem je Fila cosmetics. Přípravek podle rozborů obsahuje nebezpečné karcinogeny, které u citlivých osob mohou způsobit nádorové onemocnění.

Šampón Sport line, Antidandruff Shampoo & Balsam, 150 ml italského výrobce obsahuje tisíckrát větší množství karcinogenu N-nitrosodiethanolaminu, který by se v kosmetických přípravcích neměl vyskytovat. O nebezpečném výrobku bylo ministerstvo informováno prostřednictvím systému RAPEX, který varuje celou Evropskou unii.
Šampón bude kvůli škodlivým účinkům na člověka stažen z prodeje.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Novinky.cz

Farmaceutická společnost Boehringer Ingelheim, která přípravek s obsahem účinné látky clobutinol vyrábí, dobrovolně stahuje lék z celosvětového trhu. Toto opatření se týká také České republiky, sdělil ČTK mediální zástupce společnosti Michal Kačírek. „Počínaje středou 5. září až do konce října bude možné vrátit jakýkoli, i načatý nebo použitý lék Silomat do nejbližší lékárny, kde pacientovi budou vráceny peníze v plné výši. Toto opatření se týká i přípravků zakoupených bez lékařského předpisu,“ uvedl v prohlášení pro veřejnost ředitel české pobočky společnosti Vladimír Starý.
Stažení léku vysvětlil tím, že předběžné závěry klinické studie naznačují možné riziko výskytu srdeční arytmie po jeho požití. Lék se užívá k léčbě od roku 1961, v Česku je užíván od roku 2002.
O způsobu stažení přípravku najde laická i odborná veřejnost informace na webových stránkách http://www.boehringer-ingelheim.cz a na bezplatné lince 800 733 733. Informace poskytnou občanům také praktičtí lékaři a lékárníci v místě jejich bydliště.

Silomat se používá zejména při léčbě dráždivého kašle, který doprovází zánětlivá onemocnění dolních cest dýchacích. Jeho léčivou látkou je clobutinol hydrochlorid. Je ve formě kapek, sirupu a injekčního roztoku. Od roku 1961 bylo v 59 zemích světa prodáno přes 200 milionů balení. V Česku se prodává od roku 2002. Dosavadní prodej činil zhruba 1,3 milionu balení kapek, sirupu a injekčního roztoku ročně. Odhadované množství nespotřebovaných zásob v ČR činí zhruba desetinu tohoto počtu k dnešnímu datu.

Zdroj: ČTK

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: