Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pozor na nebezpečné chipsy

Publikováno: 7.09.07
Počet zobrazení: 1579


      Kukuřičné chipsy z regálů obchodního řetězce LIDL obsahují toxiny. Jde o nejnovější kamínek do zvětšující se mozaiky nebezpečných výrobků, jež zamořují Česko. Zemědělská a potravinářská inspekce proto Lidlu uložila, aby kukuřičné chipsy EL TEQUITO v třísetgramovém balení okamžitě stáhl z prodeje.

Verdikt evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva je jasný: chipsy vyrobené v Belgii obsahují nadlimitní množství mykotoxinů. Ty patří k nebezpečným přírodním jedům.
Hlavní hygienik Michael Vít uklidňuje, že evropský varovný systém, který monitoruje kvalitu potravin, je stále dokonalejší. Ten český však považuje za ještě přísnější.
˝Právě z našeho podnětu se z evropského trhu stahovaly některé španělské olivové oleje či v Itálii vyrobená kousátka pro mimina. Obdobně jsme Unii nahlásili sedmadvacet druhů hraček,˝ říká namátkou Vít.
České hygienické limity na hračky či kosmetiku jsou podle náměstka ministra zdravotnictví natolik kvalitní, že Unie některé od Česka okopírovala.
˝Je dobře, že jsme si z dřívějška ponechali tak velmi přísná kritéria,˝ pochvaluje si Vít.
Hygienik připouští, že Česko je pod obrovským tlakem dovozců spotřebního zboží i potravin. Ale zatím prý nemá obavy, že ho bezpečnostní systém nezvládne.
V pondělí tak například zakázal šampon Sport Line z Portugalska kvůli tisícinásobnému překročení limitu karcinogenních látek.
˝Zachytit vše je utopie, ale zastavit výrobky, které by lidem mohly škodit, umíme,˝ ujišťuje Vít.
Advokát Jan Černý nabízí i jiný návod ochrany lidí před nebezpečnými potravinami či hračkami: ˝V USA zákazníci každého takového prodejce žalují kvůli ohrožení zdraví a zpravidla mají úspěch. A i když je v Česku jiný právní systém, lidé by se měli žalobami bránit. Jen musí obtíže doložit potvrzením lékaře a nalézt k žalobám i odvahu.˝ I strach z hrozby celé série žalob může totiž podle advokáta přimět výrobce a prodejce, aby si rozmysleli, s čím vlastně přicházejí na trh.
Skandál kolem guarového zahušťovadla potravin z Indie, jímž švýcarští distributoři zamořili přednedávnem Evropu, však napovídá, s čím vším můžeme počítat.
Daniela Kolejsková ze Zemědělské a potravinářské inspekce přesto říká, že inspektoři kontrolují všechny potraviny dovážené do Česka. Zvláště se prý zaměřují na ty kritické: oříšky, pistácie či rozinky. V minulosti je také několikrát vrátili.
Webové stránky varovného informačního systému o bezpečnosti potravin RASFF či průmyslových výrobků RAPEX mají nicméně podle Jindřicha Petrlíka z ekologického sdružení Arnika daleko k dokonalosti. ˝Jsou složité a málokdo se v nich vyzná.˝

Zdroj: MFDNES archiv – autor: Jan Gazdík, Foto: Novinky.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: