Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Přidáme 345 korun

Publikováno: 3.09.07
Počet zobrazení: 2903

Důchodci by si příští rok měli polepšit zhruba o tři stovky. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas včera upřesnil svůj návrh, se kterým půjde v září do vlády.

˝Důchody se zvednou o 3,95 procenta, to je v průměru o 346 korun, na 9111 Kč. To pohodlně splňuje zákonný předpis a také kompenzuje růst spotřebitelských cen,˝ uvedl na tiskové konferenci. O stejné procento vzrostou i ostatní druhy důchodů, jako invalidní, vdovecké, vdovské a sirotčí. Ministr tak potvrdil svůj původní pracovní předpoklad z dubna letošního roku, který zveřejnila MF DNES.
Důchodci patří do skupiny lidí, na které dopadnou schvalované změny daní z té horší stránky. Už nemají příjmy, takže nebudou mít ani daňové úlevy. Naopak od ledna začnou platit poplatky u lékařů a mírně podraží i potraviny a hromadná doprava, více podraží také energie. ˝Naše výpočty ukazují, že jeden důchodce si kvůli zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty a zvyšování cen kvůli ekologické dani pohorší v průměru o 115 korun měsíčně. Naše valorizace toto zvýšení životních nákladů bez problémů vykryje,˝ dodal ministr Nečas.

Zvyšování důchodů každý rok patří do pravomoci vlády. Existuje na ně vzoreček, který pokrývá růst cen a růst platů. Podle něj musí vláda zvednout důchody o 325 korun. Čili nárůst je jen nepatrně vyšší. Vláda musí hledat úspory ve ztrátových státních financích. Důchodcům se navrhované zvýšení může zdát malé i v porovnání s tím, co jim přilepšila minulá vláda v předvolebním roce na svém posledním zasedání. Ta zvedla důchody o pět set korun, což bylo mnohem více, než jí nařizoval zákon.
Jenže tehdy tento nárůst přišel stát na 17 miliard, v příštím roce jde o 11,3 miliardy. Stát vydává na důchody třetinu státního rozpočtu, přes 300 miliard korun. Vláda bude ročně pravidelně zvyšovat jedinou státní dávku a to důchody. U ostatních dávek to zrušila. Důchody by měly za rok narůstat o zvýšení cen a o třetinu růstu mezd.

Průměrný důchod bude 9110 Kč

Průměrný důchod se nyní pohybuje kolem 8765 korun. Do konce roku průměr vzroste s tím, jak ho zvednou vyšší penze nových důchodců. Od ledna by ho vláda měla zvednout o 345 korun, tedy o 3,95 procenta. To je mírně nad povinným zvýšením, které zahrnuje růst cen za celý rok a třetinu nárůstu mezd. Průměrný důchod zároveň nemá spadnout pod 40 procent průměrné celostátní mzdy.
Stát příští rok zaplatí za důchody 300 miliard korun. To je třetina rozpočtu. Částka roste každý rok o 10 až 20 miliard korun.

Zdroj: MFDNES archiv, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

13.01.2008 01:17  

Milý kmete, je vidět, že jsi opravdu jen kmet, nic víc jsi ale nikdy nebyl

03.09.2007 20:22  kmet

Je pochopitelné, že každý z nás by si přál důchod co největší, nevyšší, aby generace nynějších důchodců, která vždy, i když ještě pracovala, musela šetřit a škudlit, si zbytek života prožila v relativním klidu a bez věčného počítání. Ale.. je třeba si uvědomit, že všechny polistopadové změny proběhly tak, že jsme nikdy žádnou bídu nepoznali, vše prošlo velmi hladce. Jestli můžeme našim politikům bez ohledů na politickou stranu, ke které patří, něco vyčítat, tak to, že nutné reformní kroky měly být již dávno provedeny. Měli bychom je za sebou jako ještě poněkud mladší. Nářky nikomu nepomůžou, není kde brát a zadlužovat mladší generace by bylo zločinné!

Zanechte komentář: