Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stávka? Ne, protest, hlásí lékaři

Publikováno: 19.09.07
Počet zobrazení: 2845


      Drtivá většina obvodních i dětských lékařů dnes neordinuje, protestují jednodenní stávkou. Chtějí víc peněz od pojišťoven. Podle iniciátora akce, zlínského lékaře Lubomíra Nečase, jde praktikům také o to, aby se nezhoršovala péče o pacienty.

Praha – Přestože je běžný pracovní den, praktická lékařka Dagmar Škrhová z Prahy 5 se dnes do své ordinace nechystá. Stejně jako stovky jejích pražských kolegů vylepila na dveře své ordinace plakát s nápisem ˝Protest˝ a ordinaci nechá celý den zavřenou.
˝Jsem domluvená s kolegou, který mě zastoupí, takže akutní případy budou ošetřeny,˝ upozorňuje Škrhová. Ona sama se s dalšími kolegy zúčastní semináře, kde budou diskutovat o aktuálních problémech.
Protestní stávkou chtějí praktičtí lékaři z celé republiky přinutit zdravotní pojišťovny, aby lépe platily jejich práci. Ta je totiž podle doktorů silně podhodnocena.
Pacienti, kteří si dnes chtějí ušetřit cestu, by si měli dopředu zjistit, zda jejich lékař pracuje, a pokud ne, tak kdo jej zastupuje. Lékaři doporučují, aby pacienti nejdříve do ordinace zatelefonovali. ˝Všechny důležité informace vyvěsí protestující lékaři ve svých ordinacích nebo nahrají na záznamníky,˝ zdůraznil předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Pacienty ošetří i v nemocnici
Lékaři varují, že pokud dnešní protest nepřinese žádné výsledky, bude následovat další stávka. Tentokrát třídenní. ˝Jsme normální podnikatelé jako všichni ostatní. I my musíme platit nájem, elektřinu, provoz ordinace a plat sestry. Jenže zatímco tyto náklady neustále stoupají, peníze od zdravotních pojišťoven se od roku 1997 zvýšily minimálně,˝ vysvětluje důvody nespokojenosti praktický lékař Václav Mlynařík, který dnes do své ordinace ve Lhotce přijde, protože zastupuje ostatní kolegy. Přijímat však bude jen akutní případy.
˝Nemáme s tím žádný problém,˝ ujišťuje mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Petr Mach.
A připraveni jsou i lékaři Fakultní Thomayerovy nemocnice. ˝Naše kapacity jsou tak velké, že i vyšší přísun pacientů, kteří by museli být kvůli tomuto protestu ošetřeni, jsme schopni zvládnout. Máme dostatek personálu, který bychom mohli povolat,˝ potvrzuje mluvčí krčské nemocnice Dana Jurásková.

Kde vás ošetří
1. Nejdříve k lékaři zavolejte: Na záznamníku by měla být nahrána informace o tom, kdo vašeho lékaře zastupuje a kde najdete ordinaci tohoto doktora.
2. Když už jste se vypravili: Jestliže jste k lékaři dorazili, měli byste na dveřích ordinace nalézt všechny potřebné informace.
3. Když žádného lékaře nenajdete: V tomto případě se můžete obrátit na ambulanci některé z nemocnic.
4. Co když musíte k zubaři? Stávky se účastní pouze praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti a dorost. Zubní ordinace by měly fungovat normálně.

Zlínský kraj – Drtivá většina soukromých lékařů dnes ordinovat nebude. Akutní případy ošetří pohotovosti v nemocnicích nebo vybraní lékaři. Kteří to budou, najdou lidé na plakátech v každé čekárně.
Lékaři se letos rozhodli stávkovat už potřetí. První dva protesty zavřely ordinace na jaře, tehdy se na podnět zlínského lékaře Lubomíra Nečase rozhodla stávkovat asi polovina praktiků. Dnes už je protest celostátní.
Co obvodním lékařům vadí? Lékaři žádají pojišťovny, aby jim daly víc peněz. Jinak podle nich hrozí krach primární péče. ˝Situace je vážná. Pokud nám pojišťovna nepřidá, už s ní nebudeme spolupracovat. Většině lékařů letos končí staré smlouvy, tak toho využijeme. Nové nepodepíšeme a peníze budeme vybírat přímo od pacientů,˝ řekl šéf zlínského Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas. To by v praxi vypadalo asi tak, že by pacient za některé výkony zaplatil u lékaře z ruky do ruky a pak by šel s účtenkou na svoji pojišťovnu. Ta by mu pak peníze proplatila.
˝Týkalo by se to ale jen těch vyšetření, která nejsou akutní. Například běžných kontrol po nemoci nebo vyšetření při chronickém onemocnění. Při chřipce nebo angíně bychom lidi ošetřili zadarmo jako doposud. Akutní péči totiž musí pojišťovna proplatit i bez případné smlouvy,˝ popsal Lubomír Nečas.
Požadavek lékařů podpořilo i představenstvo České lékařské komory. ˝Pokud by se příjmy lékařů zvýšily o 20 procent, výdaje pojišťoven by to podle komory zvedlo jen o pouhé procento,˝ píšou ve svém prohlášení. Nároky praktiků na lepší peníze nezpochybňuje ani ministerstvo zdravotnictví. Všeobecná zdravotní pojišťovna ale lékařům podle ředitele Pavla Horáka tolik peněz, kolik požadují, dát nemůže. Přesto počítá s tím, že by příští rok praktičtí lékaři dostali o 600 milionů korun víc, než tomu bylo letos.
Dosud lékaři dostávali každý měsíc 36 korun za každého pacienta v kartotéce. Za bod, kterým se ohodnocují výkony a ošetření, mají 92 haléřů. Praktici požadují za pacienta 50 korun, víc chtějí i za bod. Pojišťovna chce úhrady usmlouvat na 38 korun za pacienta a 98 haléřů za bod.

Kde vás dnes ošetří

  • Baťova nemocnice Zlín,
  • Poliklinika Valašské Klobouky,
  • Kroměřížská nemocnice,
  • MUDr. Skála (poliklinika Uh. Hradiště),
  • MUDr. Honová (Uh. Hradiště),
  • MUDr. Kouša (Uh. Brod),
  • MUDr. Matušková (Nivnice),
  • MUDr. Neuwirtová (poliklinika Val. Meziříčí),
  • MUDr. Líčeník (poliklinika Val. Meziříčí),
  • Poliklinika v Rožnově.

Karlovarský kraj – ˝Je to protest, ne stávka. A je to protest proti zdravotním pojišťovnám, ne proti reformě zdravotnictví. Jde nám o to, aby naše profese nebyla pojišťovnami již nadále podfinancována,˝ uvedla karlovarská lékařka Alena Šimurdová ze Sdružení praktických lékařů.
Podle jejího odhadu se protestu zúčastní kolem osmdesáti procent všech praktických lékařů v kraji. Zdravotníci se dohodli na službách, aby pacienti, kteří budou potřebovat akutní pomoc, nezůstali na holičkách. ˝Současný stav a návrhy, které jsme od zdravotních pojišťoven dostali, nám nedovolují se dále rozvíjet. Platby za péči nepokrývají růst nákladů, nemůžeme tak modernizovat ordinace,˝ řekla Šimurdová.

Zdroj: MFDNES online – autoři: Magda Hettnerová, Lev Havlíček, Veronika Kapitánová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: