Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Publikováno: 22.10.07
Počet zobrazení: 2124


      Jihlavský festival zahajuje nové desetiletí své existence s doposud nejširším programovým výběrem. Výběr probíhal z takřka 1500 filmů, do programu se nakonec dostává na 170 snímků všech metráží. Zvláštní dárek svým uživatelům pak během festivalu přináší i portál pro dokumentární a experimentální film on-line Doc-Air. Zadarmo na něm budou k prohlédnutí vybrané snímky ze soutěžních sekcí a z retrospektivních přehlídek Chrise Markera a Haruna Farockého.

Slavnostní zahájení a zakončení

Slavnostní zahájení proběhne 23. října od 20 hodin v kině Dukla. Celý večer bude již tradičně v režii divadla Vosto5, které se pak v sobotu postará i o ceremoniál Zakončení festivalu. U příležitosti zahájení bude promítnut film:
Miloš Zeman – nekrolog politika a oslava Vysočiny – filmové setkání režiséra Roberta Sedláčka s bývalým premiérem České republiky a důležitým představitelem sociální demokracie Milošem Zemanem. Robert Sedláček je kromě bez mála dvou desítek dokumentů režisérem hraného filmu Pravidla lži, který můžete vidět v českých kinech, nebo taky dokumentu o filozofovi Václavu Bělohradském Nikdo neposlouchá.

Slavnostní zakončení proběhne 27. října od 20 hodin ve Velkém sálu DKO. Vedle vyhlášení soutěžních ocenění bude v české předpremiéře promítnut film:
Sicko – nový film Michaela Moora s varovným podtitulem ˝Jestli chcete zůstat zdraví, nesmíte onemocnět˝. Michael Moore, otevřený kritik americké vlády a domácí i zahraniční politiky, se tentokrát soustředil na americký zdravotnický systém. Kontroverzní filmař, jež má po celém světě skalné příznivce i zaryté odpůrce, ukazuje případy lidí, kterým byla odmítnuta zdravotnická pomoc, a srovnává péči o nemocné v USA, v Kanadě a dalších státech. Film obsahuje i opravdu ostré scény – v jedné například režisér převezl skupinku záchranářů z 11. září 2001 na Kubu, kde se jim zdarma dostalo péče, která jim byla doma odepřena. Po jihlavské předpremiéře vstoupí film pod hlavičkou společnosti Palace Pictures na plátna českých kin.

DOC-AIR
Projekt svým rozsahem jedinečný v celém regionu střední a východní Evropy. Portál pro dokumentární a experimentální filmy on-line Doc-Air přináší na svých stránkách to nejzajímavější ze současné domácí i zahraniční tvorby v žánrech, kterým většinová distribuce příliš nepřeje. Za přiměřený poplatek si lze okamžitě prohlédnout nebo v různých kvalitách stáhnout nejen filmy, které byly promítány na posledních ročnících festivalu.

Program
Na návštěvníky čekají v rámci doprovodných akcí panelové diskuse a dílny. Kompletní program festivalu naleznete na stránkách festivalu zde.

Digitální trh dokumentárních filmů počtvrté v Jihlavě
Digitální market filmů z východní Evropy bude otevřen 24.-28.října na MFDF Jihlava. V čase od 9.00 do 21.00 se můžete podívat nejen na 370 hotových filmů a ukázek připravovaných dokumentů ze zemí jižní a střední Evropy, ale i Baltiku, Ruska a Ukrajiny, navíc na Vás čekají programové filmy jihlavského festivalu. Nebudete muset čekat na jedinou dostupnou DVD či VHS kopii vybraného filmu, stačí usednout ke kterémukoliv z 25-ti počítačů a film můžete sledovat zároveň s dalšími filmovými nadšenci ve stejnou chvíli.

Více informací a kompletní rozpis doprovodných akcí a kontaktů najdete na stránkách festivalu zde.

Zdroj: MFDF Jihlava

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: