Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

„Nej“ nemocnice

Publikováno: 23.10.07
Počet zobrazení: 3601

Není nemocnice jako nemocnice. Pokud chcete špičkovou péči, není úplně jedno, do které z nich půjdete. Každá se totiž chlubí jiným oddělením nebo specializací. V Liberci je to například neurochirurgie, v Jablonci zase laparoskopické operace.

Liberecký kraj – Máte zdravotní problémy a budete je brzy řešit? Proč nejít k těm nejlepším. Řada nemocnic v Libereckém kraji má svá ˝chlubítka˝, tedy oddělení, kde je výborný tým lidí, moderní technické vybavení nebo používají výjimečné a k pacientům šetrné metody. Typickým příkladem může být liberecká neurochirurgie, semilská ortopedie, jablonecké laparoskopické operace třeba urologů či specialisté na ruce ve Vysokém nad Jizerou.

V Liberci mají neurochirurgii

˝Určitě jsme dobří v neurochirurgii, a to dlouhodobě. Primářem tu je Petr Suchomel. Lékaři zvládají i velmi složité, v Česku výjimečné, operace,˝ zmínila mluvčí nemocnice Alexandra Bednárková. Nedávno například lékaři při složitém zákroku dokázali oddělit pacientovi spodní polovinu těla. Liberečtí neurochirurgové jsou díky svým dovednostem známí nejen v Česku ale i v zahraničí. Patří ke špičce. ˝Výbornou péči poskytuje traumatologie, ortopedie, kardiochirurgie, onkochirurgie a cévní chirurgie. V neposlední řadě ještě dětské oddělení,˝ dodala mluvčí. Upozornila přitom na to, že výjimečná oddělení mají podporu a také kvalitní vybavení.

Jablonec se chlubí šetrnými operacemi

Laparoskopické operace, gatroenterologie, kde léčí třeba obezitu, osteocentrum zabývající se nemocemi kostí a moderní počítačový tomograf. Na to jsou hrdí v sousedním Jablonci nad Nisou. Místní urologové umí operovat unikátními a k pacientům šetrnými metodami nádor ledvin či únik moči u žen.
˝Snažíme se naše vynikající oddělení maximálně podporovat, aby mohli vytvořit tým lidí a měli kvalitní vybavení. Naši lékaři se školí v Česku i v zahraničí,˝ zmínil ředitel nemocnice Vít Němeček.

Naprostou výjimkou je v kraji Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou, kde dokáží přišít prsty nebo zachránit jinak vážně zraněné ruce a zápěstí. ˝Zabýváme se i léčbou defektů horních končetin a část zákroků děláme na nohou,˝ nastínila práci ve Vysokém staniční sestra Halka Ruščaková. Kromě toho umí lékaři zvětšit prsa, upravit víčka očí či opravit odstávající uši. Další plastická a estetická chirurgie funguje i v nemocnici ve Frýdlantě v Čechách.
˝Jednou za měsíc u nás hlavně ženám nabízí tyto operace špičkový pražský chirurg Michal Šamudovský,˝ uvedl lékařský ředitel nemocnice Petr Ludvík. Plastický chirurg, když je potřeba, spolupracuje s nemocnicí nejen na těchto placených operacích. ˝Několikrát operoval poúrazové stavy hrazené pojišťovnou.˝ Českolipská nemocnice se chlubí novým centrálním příjmem, který zpříjemňuje hlavně pacientům nástup do nemocnice. Jeho součástí je i místnost, kam mohou uložit člověka pod vlivem alkoholu nebo drog. Také českolipská ortopedie má výbornou úroveň. Ostatně se zde léčí známí čeští sportovci jako Tomáš Dvořák. ˝Máme nové přístrojové vybavení, ARO či operační sály. A naši chirurgové jsou velmi dobří,˝ zmínila hlavní sestra nemocnice Eva Nesládková.

Semily jsou hrdé na ortopedy

Na své ortopedy jsou hrdí i v Semilech. Již několikrát se jako jedni z prvních v kraji naučili speciální a pro nemocné šetrnější operační postupy. Například výměnu kyčelního kloubu. ˝Lékaři ortopedie a nejen oni využívají unikátní přístroj, který pročistí odsávanou krev a červené krvinky vrátí zpět pacientovi. Šetří to jejich zdraví a není nutná tak často transfuze krve,˝ vysvětlil ředitel nemocnice Petr Krtička. ˝Naše ortopedie je vyhledávaná. Jednak díky kvalitní péči a pak i o několik měsíců kratší čekací době,˝ dodal správní ředitel nemocnice Bohumil Pick.
Nedaleký Turnov zase sází na svou porodnici a chirurgii. ˝Máme i jedno z nejmodernějších vybavení diagnostiky a rentgenů. Snímky mají lékaři rychleji k dispozici v počítačích a snáze se s nimi pracuje,˝ vysvětlil ředitel nemocnice Tomáš Sláma. ˝Jako jedni z mála v Česku máme rentgeny plně digitalizované,˝ upřesnil náměstek ředitele Martin Hrubý. V porodnici ženám nabízejí dva sály postavené v duchu apartmánu, kde je příjemné domácí prostředí i s dvoulůžkem, na němž může odpočívat před porodem nejen matka, ale i otec. Na chirurgii si Hrubý cení šířky péče. ˝Děláme kvalitně urologické operace, složitější operace štítné žlázy a břišní chirurgii. Dobrou máme gastroenterologii. Naše chirurgie je hodně soběstačná,˝ řekl Hrubý.
Porodnické oddělení je vizitkou jilemnické nemocnice, kde nabízejí ženám i alternativní porody. ˝Kromě toho umí dobře léčit úrazy a jsme hrdí i na radiodiagnostiku a dialýzu,˝ jmenovala místostarostka Jilemnice Jana Čechová.
V Tanvaldu starosta města Petr Polák upozornil na kvalitu interny. ˝Je tam dobrý primář. Odborník a podporuje vstřícný přístup k pacientům,˝ upozornil. V místní nemocnici také mají šest lůžek chronické intenzivní péče, jež jsou určená třeba pro pacienty, již jsou dlouho v komatu a jsou závislí na resuscitační či intenzivní péči. ˝Do konce roku budeme mít na tomto oddělení deset lůžek,˝ upozornil starosta.

Zelené světlo – Green light

Plzeň – Green light – tak se jmenuje unikátní přístroj, který mají urologové z plzeňské fakultní nemocnice k dispozici od června minulého roku. Od té doby již pomohli více než dvěma stovkám mužů od jejich problémů s prostatou. Zelený laserový paprsek při operaci zvětšenou tkáň prostaty jednoduše odpaří.
Jaké jsou největší výhody operace? Šetrnost ke zdraví pacientů, nepatrný operativní zásah do jejich těla a rychlý návrat do práce. Tyto skutečnosti si pochvaluje také Stanislav Škarda z Chotěšova. Dlouhá léta se potýkal se zvětšenou prostatou. V noci musel často vstávat a chodit na záchod, podobné problémy měl i přes den. Od letošního května má ale pokoj. ˝Jsem nadšený, zbavili mě problémů a navíc jsem v nemocnici strávil jen dva dny a třetí den už jsem byl v práci,˝ vypráví jedenašedesátiletý majitel autoservisu. Při operaci normální cestou by byl doma i několik týdnů.
I když se operace osvedčila a pacienti jsou s jejím výsledkem spokojeni, zdravotní pojišťovna odmítá uhradit její náklady. Ty musí doplácet plzeňská fakultní nemocnice ze svého. ˝Počet operací je tak omezen našimi finančními možnostmi,˝ uvedl přednosta urologické kliniky FN Plzeň Milan Hora. Samotný přístroj stál tři miliony korun, na jeho koupi přispívali i sponzoři. Podle slov přednosty má klinika v budoucnu šanci vyměnit tento typ přístroje za modernější. ˝Ten by měl mít ještě výkonnější a přesnější paprsek, který prostatu odpaří rychleji než laser, který máme teď,˝ vysvětlil Hora.
Důležité to bude zejména pro pacienty s poruchou krvácivosti, kteří nejsou jinou metodou operovatelní. Podobných laserů je v celé Evropě na 250. V České republice má v tomto ohledu Plzeň primát. O jeho koupi ale začínají uvažovat i pražská klinická zařízení.

Zdroj: MFDNES archiv – autorka: Kateřina Frouzová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

28.01.2008 12:41  Verona

Dobrý den ,je hezké ,že nemocnice se chlubí různými odděleními ,ale bylo by dobré zeptat se pacientů .Ne těch u kterých je diagnoza naprosto jasná ,ale těch kteří mají problémy ,velké problémy a dlouhodobé ,a kterým nejsou schopni někteří lékaři pomoct slovem natož činem.Právě lékaři v těchto nemocnicích ..Je hezké ,že se chlubí tu v televizi ,tu jinde se složitou operací ,ale těm obyčejným případům se nevěnují vůbec .Takhle se to obyčejným pacientům jeví ,,že se chtějí několika složitými případy pouze zviditelnit.Tak to vidí "OBYČEJNÍ" pacienti.Nejhorší je ,že ted se tato ,pro někoho bezvýchodná situace ještě zhorší .Tak si myslím ,že by se hodilo psát nejen o tom hezkém .Ale i o chybach ,které se v nemocnicích stávají .Příbuzného potkala cevní příhoda ,nemohl si vzpomenout jak se jmenuje ,ani se nemohl podepsat .S podezřením na toto onemocnění ho dovezli na patřičné oddělení.Po nedostatečném vyšetření ho poslali domů .Za měsíc ho vezli znova .Vrátil se částečně postižený -pohybově.V nemocnici mu řekli ,že se omlouvají ,že tomu poprvé nevěnovali dostatečnou pozornost .Nepřijde vám to jak vysměch jemu i lidem okolo něho?Je to sice již čtyři roky ,ale ten vztek a bezmoc člověka provází snad až do smrti .Tak si myslím ,že i toto by se mělo zveřejnovat.

Zanechte komentář: