Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Sója, seznamte se

Publikováno: 23.10.07
Počet zobrazení: 2331

Sója je jediná luštěnina, která prakticky plně nahrazuje živočišné bílkoviny. K jejím účinným obsahovým látkám patří typické aminokyseliny (stavební jednotky bílkovin), které se normálně vyskytují pouze v mase, a značné množství tuků většinou nenasycených. Při uplatňování zásad moderní výživy s omezením konzumace masa nebo jeho úplným vyloučením začíná být sója považována za jednu z nejdůležitějších potravin, která může maso nahradit.

Původ a rozšíření
Domovinou sóji je Asie. Pochází z Číny, kde ji znali už před 5000 lety. V Asii, v Koreji, v Japonsku a v Číně patří už dlouho tofu a sójové mléko k hlavním potravinám. Sójové boby se prosadily na celém světě, v Americe i v evropských zemích.

Účinné látky
Sója je užitkovou rostlinou širokého významu. Nachází všestranné využití v potravinářské oblasti. Je zdrojem kvalitních bílkovin, její olej obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin. Je jedním z nejbohatších zdrojů fosfolipidů, významným zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B, vápníku, fosforo, hořčíku, železa a vlákniny. Obsah bílkovin se pohybuje v rozmezí 34-45%.

Sója je zdrojem řady pozitivních nutričních faktorů a je tedy v současné době využívána jako dietetikum v prevenci a terapii některých chorob. Díky svému složení je sója vhodná pro řadu diet. Jsou to například dieta při nesnášenlivosti mléčných bílkovin, dieta při coeliakii (bezlepková dieta), dieta diabetická, redukční dieta, dieta při poruchách lipidového metabolismu.

Pramen mládí
Sója jako zdroj bílkovin pro lidský organismus má oproti masu jednu přednost: aminokyseliny, které tvoří její bílkoviny, se dají enzymaticky mnohem snáze získat z natrávené potravy než u masa, ryb nebo drůbeže. Jinými slovy: sójová bílkovina je optimálně zužitkovatelná zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv. K nim patří i lidé s obtížemi způsobenými chybným stravováním a předčasnými projevy stárnutí. Těm může přechod na sójovou stravu poskytnout duševní svěžest a mladistvý vzhled.

Léčivé účinky sóji
- aktivuje metabolismus bílkovin
- staví nové vazivové tkáně
- ovlivňuje růst buněk a omlazuje
- pomáhá proti nedostatečnému soustředění a zhoršování paměti
- zabezpečuje zvýšené množství žaludečních šťáv a tím lepší vstřebávání bílkovin vápníku a železa
- pomáhá proti únavě a apatii
- mírní nervozitu, pocity strachu
- uklidňuje nervy
- podporuje vylučování tekutin z těla, podporuje hubnutí
- zbavuje tuku, především játra
- působí protizánětlivě
- pomáhá při zrakové únavě
- působí preventivně proti nedostatku libida

Základní výrobky ze sóji
- Sójový olej: je vynikající z hlediska dietetického. Používá se jako stolní olej, případně i ve ztužené formě do margarínů, ztužených tuků.
- Sójový lecitin: je všeobecně využíván jako emulgátor do potravin i při výrobě dietních a instantních výrobků.
- Sójové mouky a krupice: vyrábějí se plnotučné, polotučné a odtučněné. Používají se k obohacování mouky a pečiva bílkovinami a ke zlepšení vlastností těsta.
- Koncentráty sójových bílkovin: vyrábějí se ze sójového odtučněného šrotu odstraněním rozpustných sacharidových složek. Obsahují minimálně 70% bílkovin v sušině, mají lepší chuťové vlastnosti než mouka a krupice. Lze je použít do výrobků masných, pekařských, těstárenských, dietních i do výrobků dětské výživy.
- Izolovaná sójová bílkovina: vyrábí se vysrážením bílkovin sójových bobů v izoelektrickém bodě. Výsledný produkt obsahuje minimálně 90% bílkovin v sušině. Používá se jako přídavná látka do výrobků masných, mlékárenských a do nápojů. Stejně jako sójový koncentrát ji lze použít k obohacení těstovin.
- Texturovaná sójová bílkovina (takzvané sójové maso): vyrábí se z odtučněné sójové mouky, sójové krupice nebo sójového koncentrátu ekologickou progresivní bezodpadovou technologií, při které dochází k odstranění antinutričních látek sóji. Podle použité suroviny obsahuje 45 – 70% bílkovin v sušině. Používá se hlavně jako plnidlo do masových výrobků nebo přímo jako masový výrobek (sojové maso).

Recepty ze sóji hledejte na stránkách: Recepty nebo Mlsounek. Dobrou chuť.

Zdroj: Wellness studio, Hobbyzahrada.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: