Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pravidelný pohyb léčí

Publikováno: 22.11.07
Počet zobrazení: 3083

Autor článku, foto: pí Ing. Olga Janíčková
Ano, milí spolusenioři, pohyb opravdu léčí. A nemusí to být nic náročného. Už prostá pravidelná chůze dělá zázraky a můžete-li si dopřát i pravidelné plavání, učinili jste pro své zdraví a svěžest to nejlepší možné.



Túra v přírodě kolem Jánských Lázní

Dovolím si předat svou zkušenost s vlivem pohybu na získání ideální tělesné váhy a na diabet, který postihuje čím dál více lidí, nejen seniorů. Zúčastnila jsem se jako členka Svazu diabetiků čtrnáctidenního rekondičního pobytu, pořádaného letos v létě v Janských Lázních. Díky péči organizátorů akce a díky vzájemnému sdílení osobních zkušeností účastníků rekondice jsem se názorně poučila o tom, jak diabetik může významně pozitivně ovlivnit svůj zdravotní stav a kvalitu svého života vlastním úsilím.

Stav každého pacienta je individuelní, ať používá farmaka nebo inzulin a to i díly vlastnímu chování. Každodenní vydatný pohyb, dodržování diety, vlastní kontrola glykemie a správná reakce na výsledky měření jsou obecně známé pravdy, ale teprve vzájemným srovnáváním tohoto chování a pozitivní či negativní odezvy na ně v každodennímn styku s ostatními pacienty si člověk v plné míře uvědomí, že své zdraví a svůj život má zejména ve vlastních rukou. Příklady totiž stále ještě táhnou a jsou účinnější než jakákoli sebefundovanější přednáška. Lékař a léky sice pomáhají, ale o výsledku tohoto úsilí rozhoduje pacient sám. Teoreticky to dávno vím, ale jen absolvované rekondici děkuji za to, že jsem si to ve všech důsledcích uvědomila.

      Hlavním programem rekondice byl pohyb. Jednak každodenní dopolední intenzivní cvičení pod odborným vedením, jednak odpolední vycházky do okolního krásného, ale náročného terénu. Podle pohybových možností účastníků jsme vytvořili dvě skupiny, a absolvovali tak, kopec nekopec, několikakilometrové tury. Mohu potvrdit, že chůze je daleko účinnější ve prospěch všech svalů v těle s tzv. finskými holemi. Jsou to pomůcky, dnes v každém větším sportovním obchodě běžně k dostání a to v různých cenových kategoriích. Doporučuji pořídit si hole skládací (kvůli transportu, vejdou se lehce do zavazadla) a hole odpružené, s pryžovými násadci na bodcích, což umožňuje chůzi nejen v terénu, ale i po upravených cestách či po chodnících apod. Já jsem hole používala, šlo se mi snadněji a bezpečněji jak s kopce, tak do kopce a na závěr pochodu jsem cítila jen minimální únavu. Několikrát jsme si také zaplavali v místním krytém bazenu a i to bylo výborné.

Detail finských holí pro nordic walking

Každý den večer jsme měli na programu vždy nějaké téma, související s diabetem, buď formou přednášky s možností dotazů, nebo formou „zkušebních testů“. Při tom jsme si ověřovali, co o sobě a své chorobě víme a nevíme a ony nevědomosti hned nahrazovali vědomostmi. Využili jsme též nabídky glukometrů (zdarma) a naučili se s nimi zacházet.

Mě nyní doma tento glukometr pomáhá kontrolovat aktuální glykemii a podle toho usměrňovat mou dietu. Pokud zahřeším, tento můj pomocník to bezpečně pozná a varuje! Je třeba počítat s tím, že do glukometru je nutno dokupovat měřící proužky a jehly, což se ale vyplatí regulací zdravotního stavu. Pro diabetiky, kteří si píchají inzulim, je glukometr zcela nepostradatelný, ale já beru pouze farmaka a pochvaluji si tohoto pomocníka také. Jeho pomocí si například ověřuji, že po každém intenzivnějším pohybu (plavání, chůze, práce na zahradě a pod.) se hodnota glykemie vždy octne přirozeným způsobem ve fyziologických mezích.

V závěru rekondičního pobytu jsem radostně zaznamenala nejen příznivé hodnoty své glykemie, ale i „shozená“ kila a cítila jsem se svěží, plna odhodlání v takovém režimu pokračovat i doma. Pokud mohu soudit dnes podle toho, že shozená kila jsem zpět nenabrala a glykemii držím na uzdě, ovlivnil rekondiční pobyt můj současný denní režim příznivě. Mám radost, že vše, co jsem se naučila, opravdu funguje!

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

22.11.2007 13:35  lucina

Jezdíme takhle s Johankou (to je cvičitelka) každý rok do Kamenického Šenova a do Chorvatska, jinak cvičíme v Praze - Dejvicích, je to rekondiční cvičení s prvky jógy (umírněné). Jsme tam samá starší děvčata, i když semtam se i pán objeví, což je velice kladně přijímáno, zejména, když není bručoun. Pokud byste někdo chtěl, ozvěte se mi na Lucinapes@seznam, můžu dát kontakt. Jinak vřele doporučuji, pokud to jen trochu jde, pejska (třeba jako že je vnoučat, aby bylo jasné, že o něj bude postaráno i když budete třeba v nemocnici nebo budete potřebovat, aby s ním někdo šel ven, když vám není dobře). Mám fenku 3 roky a jsem moc spokojená, fyzicky jsem na tom podstatně líp a citově jsem na ní už zcela závislá, i když jsem předtím nikdy psa neměla. Je dost velká, takže se s ní večer nebojím venku, a je moc milá. Do toho Šenova jezdí se mnou a moc se jí tam líbí. S pejskem totiž ven musíte (a docela rádi), jinak byste třeba seděli celý den doma, když není počasí tak akorát. Takhle se krásně projdete, dokonce se postupně otužíte a máte milou společnost jednak svého pejska, ale i spousty nových známých pejskařů, což jsou velice milí lidé, kteří mají s vámi společný minimálně zájem o pejsky a potřebu tu procházku nějak zpestřit pejskům tím, že si spolu hrají, a vy si pokecáte. Skvělý!

Zanechte komentář: