Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Snídáme pro zdraví

Publikováno: 7.11.07
Počet zobrazení: 2031

Snídaně startuje organismus do nového dne, proto by si člověk na ni měl udělat čas. V ideálním případě by měl mít tak hodinu, aby si vše v klidu připravil, najedl se a pak si poseděl a tělo mohlo začít potravu trávit. Podle průzkumu, který byl zveřejněn, má ale dost času na snídani jen necelá polovina Čechů. Ostatní jedí v práci, „v poklusu“, nebo dokonce snídani nestíhají vůbec.

„Správná snídaně by měla být vyvážená a měli bychom si na ni udělat čas každý den. Teprve pak nám dodá energii, kterou potřebujeme,“ řekla dnes novinářům výživová poradkyně a známá televizní „hubnoucí“ doktorka Kateřina Cajthamlová. Snídaně by podle ní měla pokrýt 20 až 30 procent denního energetického příjmu.

Menu by podle ní mělo začít sklenkou čerstvého ovocného nápoje ředěného dvěma díly čisté vody, následovat by měly obiloviny, jako chleba, cereální sušenky či mĂźsli, k tomu jogurt nebo tvaroh s ovocem a na závěr čaj. Na rozdíl od kávy se z něj totiž uvolňuje kofein pomalu, takže povzbudí dlouhodobě.

Muži mají o snídani trochu jiné představy než ženy, mĂźsli většina odmítá. Mají více svaloviny, takže potřebují ve stravě více masa, s přimhouřením oka by jim tedy Cajthamlová povolila ráno šunku s vejci.

Lékařka upozornila, že snídaně se liší nejen podle pohlaví, ale i podle ročního období. V zimě potřebuje tělo více zahřát, k tomu jsou nejlepší různé kaše, například z ovesných vloček s ovocem a medem. V létě naopak by mělo být na snídani více ovoce a zeleniny. A v každém ročním období je důležitý dostatek tekutin.

Podle lékařky si ten, kdo chce, čas na snídani udělá. Své dvě děti budí ráno v pět hodin, aby se v klidu najedly. Neobstojí tedy u ní výmluvy pacientů, že ráno jídlo nestihnou. Někteří lidé nechtějí ráno snídat, protože když se najedí, mají prý pak celý den hlad, a tak jedí více a tloustnou. To je podle lékařky velký omyl. Snídat se má, k tloustnutí vede odkládání jídla až na večer, kdy člověk hnaný vlčím hladem spořádá vše, na co přijde.

U pracujících: Jak vypadá vaše snídaně?

1. Na snídani mám dostatek času a téměř vždy si ji vychutnám.   45,71 procenta
2. Obvykle snídám až u pracovního stolu. 25,71 procenta
3. Obvykle snídám „v poklusu“. 14,29 procenta
4. Snídani většinou nestíhám. 14,29 procenta

A jaká ja Vaše snídaně?