Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak na nechtěný lék?

Publikováno: 19.12.07
Počet zobrazení: 2923

Od ledna dostanou lékárníci novou pravomoc: na receptu mohou ˝škrtnout˝ pacientovi lék předepsaný lékařem a doporučit jiný s nižším doplatkem. Když však lacinější lék nezabere, pacient se stížnostmi neuspěje. Bude to jeho volba.

Lékaři budou od ledna potřebovat nové razítko. A to s nápisem ˝Nezaměňovat˝. Právě tak totiž budou moci na receptech označovat léky, u kterých si nepřejí, aby je lékárník pacientovi vyměnil za levnější. ˝Původně se mělo na recepty psát písmeno R, ale delší nápis nám připadá spíše nepřehlédnutelný,˝ vysvětluje změnu mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.
Pro pacienta bude razítko s nápisem klíčové. Zejména proto, že doplatek za lék se mu díky němu bude celý započítávat do pětitisícového limitu. Pokud hranici kvůli poplatkům u lékaře a za předpisy překročí, pojišťovna mu bude další peníze vynaložené na zdraví čtvrtletně vracet.
Do limitu se však nebudou započítávat všechny doplatky, nýbrž jen částka, kterou by pacient dal za nejlevnější lék na trhu, který má stejnou účinnou látku jako ten předepsaný. Výjimku tvoří právě ty léky, u nichž lékař vyznačí, že se vyměňovat nesmějí.
Lékaři však v ˝razítkování˝ nebudou mít tak úplně volnou ruku. ˝Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou nařídilo, že doplatky na léky označené za nezaměnitelné se lékaři započítávají do průměrné úhrady na jednoho pacienta,˝ varuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Tereza Květoňová.

Ceny léků se budou měnit
V překladu to znamená, že každé takové razítko, které pacientovi započítá peníze do limitu, zaplatí lékař ze své kapsy. ˝Je to způsob, jak hlídat, aby to lékaři nezneužívali,˝ vysvětluje mluvčí Květoňová. Dodává však, že pojišťovna věří, že lékaři umějí rozlišit, kdy je nutné, aby pacient dostal lék, který mu neubližuje.
˝Lékaři budou nuceni vážit každé takové rozhodnutí,˝ potvrzuje lékárník Aleš Krebs. Podle jeho slov je jisté, že pacienti budou chtít za léky doplácet co nejméně. ˝Ptají se už teď. Jsou ovšem i tací, kteří říkají, že jim daný lék vyhovuje a nevadí jim, že se k němu váže doplatek.˝

Některé léky nebude možné zaměňovat vůbec. Budou to například přípravky, které působí na mozek. Patří sem léky na epilepsii nebo psychofarmaka. ˝U některých pacientů je obava, že už při změně krabičky přestanou léky fungovat. Někdy se léky neliší v ničem, ale i drobná změna by měla na pacienty špatný účinek,˝ říká lékárnice Leona Štěpková z Hostomic. Podobně to bude vypadat u inhalačních léků při plicních onemocněních, některých přípravků proti srážlivosti krve nebo u očních kapek.
Ale například u přípravků proti vysokému tlaku, které bere řada Čechů, výměny léků za levnější nebo za ty bez doplatku klidně budou možné. ˝Teď je ale těžké odhadovat, kolika konkrétních léků se budou takové počty týkat. Ceny se mohou pohnout i u léků na tlak,˝ připomíná lékárnice. Od příštího roku se totiž ceny léků budou měnit mnohem častěji a firmy budou chtít pacientům nějak kompenzovat nově zavedené třicetikorunové poplatky za položku na receptu. Je tudíž možné, že řada léků oproti nynějšímu stavu nakonec zlevní.

Na co si dát pozor

Lozap: Pokud lékař nedá razítko nebo na lék nenapíše NEZAMĚŇOVAT, může vám lékárník doporučit levnější variantu léku. Například místo Lozapu, kterým se léčí vysoký tlak, a na který můžete v lékárně doplatit až 430 korun, vám nabídne lék Losartic se stejnou účinnou látkou. Ten zcela hradí pojišťovna.

Keppra: Objeví-li se na receptu vedle vašeho léku razítko, kterým lékař zdůrazňuje, že daný lék nejde jiným nahradit, lékárník vám jej vyměnit nemůže, ale váš doplatek se počítá do pětitisícového limitu, po jehož překročení pojišťovna vrací peníze. Kepprou se léčí epilepsie.

Zdroj: MFDNES archiv – autorka: Lucie Frydecká, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: