Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Sójový nápoj nebo mléko?

Publikováno: 10.12.07
Počet zobrazení: 4123


      Sójové boby jsou označovány jako jedna z plodin budoucnosti. Jsou produkty z této rostliny skutečnou spásou pro výživu lidstva v budoucích letech nebo se jedná pouze o propagační tahák výrobců sójových produktů, kteří chtějí konkurovat nejen mlékárenskému průmyslu? Pokud se bavíme konkrétně o sóji jako potenciální náhradě mléčných produktů, podívejme se blíže, jaká jsou fakta o této rádoby zázračné plodině.

Luštěniny, mezi které patří i sója, obsahují bílkoviny s nevyváženým obsahem esenciálních aminokyselin. Z toho důvodu jsou potraviny jako hrách, fazole, čočka apod. označovány z hlediska obsahu a kvality bílkovin jako neplnohodnotné. Sója je však zajímavou výjimkou – na rozdíl od většiny ostatních luštěnin obsahuje vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny s mnohem vyváženějším zastoupením nezbytných aminokyselin. Navíc také obsahuje značné množství nenasycených (zdravých) tuků a komplexní sacharidy, které umožňují rovnoměrné uvolňování sacharidů do krve. Abychom dokreslili celý obrázek s obsahem aktivních látek v sóji, nesmíme zapomenout na vlákninu: nerozpustná vláknina zastoupená v sóji povzbuzuje peristaltiku střev, rozpustná složka vlákniny je prospěšná např. při snižování cholesterolu z krve. Důvod, proč se o sóji v posledních letech hovoří jako o důležité potravině pro naše zdraví, je obsah tzv. fytoestrogenů. To jsou látky, které snižují vedlejší projevy přechodu u žen, zpomalují stárnutí a jsou účinnou prevencí před vznikem osteoporózy.

Sójové mléko

Ze sójových bobů se na celém světě vyrábí nepřeberné množství různých produktů, my se dnes zaměříme na kontroverzní skupinu sójových nápojů. Tuto kategorii stále se rozšiřujících potravin můžeme vnímat především jako skvělou náhradu kravského či kozího mléka, a to především u osob s laktózou intolerancí (nesnášenlivostí mléčného cukru) a u lidí alergických na mléčné bílkoviny.
Fakt, že osoby alergické na bílkoviny kravského mléka většinou nejsou citlivé na sóju, potvrdily v posledních letech mnohé studie. Má tedy pro normálního zdravého člověka význam při nákupu potravin zvolit místo klasického mléka tzv. mléko sójové? Určitě ano a důvody nemusí být jen z obav před obsahem laktózy či alergií, která nás netrápí.
Sójové nápoje jsou především mnohem snadněji stravitelné, neobsahují cholesterol ani nasycené živočišné tuky. A navíc, pokud se jedná o skutečné sójové mléko, se mohou pochlubit i obsahem (byť malým) už zmíněných fytoestrogenů.

Pokud už se rozhodnete vyzkoušet sójové mléko, buďte při jeho výběru obezřetní. Nejběžnějšími produkty na českém trhu jsou tzv. sójové nápoje, které obsahují pouze směs sójového oleje a modifikovaného kukuřičného škrobu. Takový výrobek nemá s pravým sójovým mlékem prakticky nic společného, neobsahuje důležité bílkoviny a je to pouze levná náhražka kvalitního rostlinného produktu.
Pravé sójové mléko se vyrábí srážením ze sójových bobů a obsahuje tak důležité dobře stravitelné bílkoviny, které by měly být nedílnou součástí každého takového výrobku.

Jak tedy postupovat při nákupu?
Nejjednodušší bude, když se naučíte číst etikety – pravé tekuté sójové mléko by mělo obsahovat minimálně 3% sójových bílkovin a více než 1% sójového tuku. Existují i sušené varianty kvalitních sójových nápojů v koncentrované podobě, které se samozřejmě chlubí mnohem vyšším obsahem jak bílkovin, tak tuků.

Mnoho lidí si myslí, že konzumací samotného lecitinu nebo jen fytoestrogenů docílí téhož efektu jako například pitím sojového mléka anebo zařazováním dalších sójových potravin do svého jídelníčku. Je to jistě lepší než nic, ale například pravidelné pití sójového nápoje může zmírnit anebo naprosto odstranit mnohé naše potíže: vysoký cholesterol stejně jako klimakterické projevy. Civilizovaný člověk by se měl poučit z historie a zařazovat do jídelníčku ty potraviny, které mu prospívají. Tělo nedokáže metabolizmus tak rychle přizpůsobit nárokům moderního člověka.

Významná pomoc konzumace sóji:
- Jsou podpůrnou prevencí proti nádorům pohlavních orgánů u obou pohlaví.
- Je významnou bezpečnou prevencí přechodových problémů žen.
- Obsahuje lecitin nutný pro správnou mozkovou činnost. Je totiž nezbytný pro metabolizmus mozkových buněk, které zodpovídají za naši paměť, orientaci, rychlost myšlení i celkovou svěžest.
- Pomáhá perfektně osídlovat biosféru střeva svými fermenty.
- Podporuje výživu pokožky a významně se podílí na její pružnosti. Jen pro zajímavost, i v literatuře najdete nepřímé potvrzení tohoto faktu ve zjištěních o kráse pleti a vláčnosti pleti i kůže Japonských a Čínských žen.
- Významně se podílí na tvorbě imunity organizmu svým složením a má proto velký význam pro lidi trpící alergiemi. Zejména děti mohou pitím sojového mléka předejít mnoha alergickým reakcím organizmu, tělových i dechových.
- Všechny sojové výrobky mají významný obsah vápníku a ten se v této formě velmi dobře zabudovává do kostí.

Podle jakých údajů by jste se měli orientovat?

Sójové mléko tekuté:
Minimálně 3 % sójové bílkoviny (žádné jiné bílkoviny!)
Přibližně 1 % sójového tuku (možnost až na 3 %)
Okolo 7 % celkové sušiny

Koncentrované sójové mléko:
Nejméně 6 % sójové bílkoviny
Okolo 13 % sójového tuku
Asi 14 % celkové sušiny

Sójové mléko v prášku:
Minimálně 38 % sójové bílkoviny
Přibližně 13 % sójového tuku
Okolo 90 % sušiny

Zdroj: Internet: fitlife.cz, zdravi4u.cz, celostnimedicina.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: