Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Výstava Evropa mezi životem a zmarem

Publikováno: 4.12.07
Počet zobrazení: 2202

Václav Hollar (1607-1677) náleží k nemnoha českým tvůrcům minulosti, kterých si váží široký okruh světových znalců umění. Pro českou veřejnost se stalo jeho jméno téměř synonymem grafického umění.
Výstava k 400. výročí narození a 330. výročí úmrtí Václava Hollara. Výstavu pořádá Národní galerie v Praze – Sbírka grafiky a kresby, Sbírka starého umění 12. října 2007 – 13. ledna 2008 v paláci Kinských, Staroměstské nám. 12, Praha 1.

Národní galerie v Praze uchovává jednu z největších a nejkvalitnějších sbírek jeho díla na světě. Naposledy se zde konala Hollarova výstava v roce 1983, tedy před čtyřiadvaceti lety.

Václav Hollar se narodil v roce 1607 v Praze, odkud ve svých dvaceti letech odešel do Německa, kde se roku 1636 setkal se svým budoucím mecenášem hrabětem Thomasem Howardem z Arundelu. S ním odcestoval do Anglie, kde pak žil, kromě let 1644-1652 strávených v Antverpách, až do své smrti v roce 1677. Během svého dlouhého působení vytvořil obdivuhodně rozsáhlé dílo čítající mnoho kreseb, kterých dnes známe přibližně 500, a asi 2700 grafických listů, zpravidla provedených technikou leptu – patří tedy k nejplodnějším umělcům své doby.
Proslul krajinářskou a vedutistickou tvorbou, kostýmními náměty nebo cykly s drobnými přírodovědnými motivy. Vytvořil řadu portrétů mnohých významných osobností, zachytil důležité společenské události a další. Popularitu získal Hollar zejména v Anglii, kde nalezl druhý domov, zvláště pro své pohledy na Londýn. Nezapomněl ale na místa, odkud pocházel a nejen, že se po celý život často podepisoval Wenceslaus Hollar Bohemus, ale vytvořil i několik vedut Prahy včetně širokých panorámat ze svahu Petřína. Velmi zajímavé je také jeho pozdní období, kdy se věnoval tvorbě působivých krajin a knižním ilustracím.

Ze všech uvedených období je vystaven výběr Hollarových nejlepších grafik a kreseb, takže se návštěvník setká s umělcovými nejproslulejšími díly, ale nalezne zde i některé méně známé práce – především jsme rozšířili vystavenou kolekci jeho knižních ilustrací.

Hollar zachytil dění v Evropě, která se v té době ocitla mezi kulturním rozmachem na jedné straně a válečnými katastrofami třicetileté války na straně druhé. Byla to Evropa mezi životem a zmarem. Co se týče uměleckých proudů 17. století, uchovával si Václav Hollar vůči nim svůj osobitý styl, ale prostředí, ve kterých se pohyboval, na něj přesto různými způsoby působila. Vyrůstal v Praze, kde poznal vrchol a doznívání kulturního života dvora císaře Rudolfa II. V Německu, Anglii i v Antverpách žil v prostředí vzdělanců a umělců. Výstavu jsme proto doplnili o příklady děl jiných malířů a grafiků, kteří Hollara ovlivnili nebo se kterými se setkával.

Výstava je také koncipována vzhledem k vývoji ve ztvárnění Prahy od informativního stylizovaného pohledu k vedutě v moderním slova smyslu, reprezentované právě Hollarovými panorámaty. Pro české publikum bude zvláště zajímavý Hollarův skicář z John Rylands University Library v Manchesteru, zaplněný jeho kresbami z 1. poloviny 17. století, jenž obsahuje také umělcovy nejstarší známé pražské pohledy.

DOPROVODNÉ PROGRAMY K VÝSTAVĚ

Informace a rezervace: Lektorské oddělení
tel.: 257 535 832, e-mail: ssueduc@ngprague.cz

Přednášky odborných pracovníků – čtvrtek v 16.30
Termíny:
10.1.2008 Hollarův anglický mikrosvět – proměny ostrovního státu ve 40.-60. letech 17. století, Martin Kovář
Cena: 40 Kč (lektorský poplatek) + snížené vstupné. Upozornění: Vstupenka z výstavy zůstává v platnosti i na další přednášky, platí se pouze lektorský poplatek.

Komentované prohlídky – neděle v 16.00
Termíny: 9.12., 16.12. 2007, 6.1. a 13.1.2008
Cena: 20 Kč + snížené vstupné

Komentáře ke dnům volného vstupu – středa v 15.00
Termíny: 5.12. 2007 a 2.1. 2008

NEJBLIŽŠÍ AKCE A POZVÁNKA

Národní galerie zve do Veletržního paláce při příležitosti slavnostního zahájení výstavy 6. ročníku neanonymní jednokolové soutěžní přehlídky realizovaných staveb pro bydlení dokončených v letech 2006 – 2007:
NOVÝ DOMOV ROKU 2007

dne 6. prosince 2007 v 17 hodin do internetové kavárny Veletržního paláce.

Zdroj: Národní galerie Praha, autorka článku: Alena Volrábová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: