Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Pozor na diety, které by vám mohly ublížit
Dieta 1 – Dieta sestavená odborníky ze společnosti Flora
Jak vypadá: Slibuje úbytek hmotnosti půl až dva kilogramy týdně. Doporučuje se jíst až šestkrát denně. Jídelníček vychází z běžně dostupných surovin, ale odborníci z Fóra zdravé výživy ho sestavili tak, aby se po něm zároveň hublo. Pracují s glykemickým indexem potravin, který udává, na jak dlouho jídlo zažene hlad – čím nižší index, tím lepší.
Co se jí: Příklady jídelníčků:
1. den – Snídaně: 2 plátky tmavého toastového chleba, 10 g flory light, 100 g papriky zelené, Přesnídávka: 100 g jablek, Oběd: 250 ml polévky slepičí s rýží, 120 g rybího filé, 10 g flory, 200 g vařených brambor, dušená mrkev s hráškem, Svačina: 100 g hlávkového zelí, 2 g olivového oleje, 1/2 pomeranče, Večeře: 50 g fazolek, 20 g rajského protlaku, dalamánek, 2. večeře: 200 g biokysu celkem: 5 095 kJ
2. den – Snídaně: 50 g mĂźsli, 200 ml nízkotučného mléka, Přesnídávka: 120 g mrkve, Oběd: 250 ml hovězího vývaru s kapáním, 80 g krůtích prsou, 10 g rostlinného oleje, 150 g míchané zeleniny, Svačina: 100 g meruňkového pyré – 3 ks, Večeře: telecí plátek v alobalu, 250 g brambor a 5 g flory, 100 g hlávkového salátu, 2. večeře: grapefruit
Celkem: 4 996 kJ
Monika Divišová: Proti této skladbě jídelníčku se nedá nic zásadního namítat, pokud ho bude člověk opravdu dodržovat, tak začne hubnout tuky. Ale je hodně náročná na organizaci běžného dne, mnoho lidí není schopno nakoupit a odvážit si potřebné suroviny, dodržet vše a vyhnout se pracovním obědům, což pravděpodobně povede k tomu, že se jim nepodaří dodržovat tuto dietu moc dlouho. Chybí mi tam možnost volby – co dělat, pokud mi něco z nabízených potravin nechutná? Nebo co když jdu na pracovní oběd či návštěvu k babičce?
Dieta 2 – Rýžová dieta
Jak vypadá: Na podobném principu existuje také mléčná nebo dokonce vajíčková dieta. Šíří se mezi lidmi v několika podobách, ale vždy je jejím základem rýže. Neznamená to však, že se má jíst pouze ona. Obecně byste se neměli snažit žádnou rýži příliš rozvařit. Denně byste měli sníst nejvýše 200 gramů rýže, váženo za syrova.
Co se jí: Příklad denního jídelníčku
Snídaně: jogurt nebo polotučné mléčné výrobky jako tvrdý sýr či tvaroh + ovoce,
Svačina: kousek ovoce a zeleniny,
Oběd: vařená rýže s kuřecím, krůtím nebo rybím masem (jinou možností je rýže s ovocem, sladká, mléčná rýže, rýže se zeleninou jako zeleninové rizoto, rýže jako doplněk zeleninového salátu s masem, rýže s masem a sýrem atd.
Svačina: méně sladké ovoce, například jablko, nízkotučný sýr,
Večeře: netučné mléčné výrobky, zejména tvaroh + menší množství rýže + zelenina + tuňák s olivovým olejem (2x týdně)
Monika Divišová: Tato dieta se pro dlouhodobou konzumaci nehodí, protože je málo pestrá. Její výhodou je, že pomáhá lidem začít kontrolovat, co jedí a v jakém množství. Je dobré uvědomit si, že sacharidy, mezi něž rýže rovněž patří, je vhodné konzumovat hlavně v první polovině dne. Avšak ke snídani je jich u této diety velmi málo. Ve vzorovém jídelníčku se nedá doporučit ani kombinace ovoce a zeleniny ke svačině, protože nesvědčí trávení. Je nutné brát v potaz i druh rýže a vyvarovat se slepené rýže, která nezažene hlad tak dobře. Pokud by někdo večeřel pozdě, nehodí se žádné sacharidy, tedy ani rýže.
Dieta 5 – Diabetická strava
Jak vypadá: Někteří lidé se domnívají, že stačí dodržovat výživová doporučení určená jinak diabetikům.
Co se jí: Základem je omezení množství přijímaných sacharidů a také tuků. Monika Divišová: Může to fungovat, ale opět závisí na kvalitě vybíraných sacharidů a tuků. Diabetické potraviny jsou často doslazovány umělými sladidly nebo je použita fruktóza ve velké míře. Naopak může v jídelníčku chybět zdroj kvalitních tuků.
Dieta 3 – Tukožroutská polévka
Jak vypadá: Týdenní dieta, jejímž základem je speciální polévka. Připravíte ji z hlávky zelí, šesti cibulí, pěti rajčat, dvou paprik a jednoho svazku celerové natě. Vše nakrájíte na kostičky a spolu s jedním bujonem necháte vařit deset minut, dokud zelenina nezměkne.
Co se jí:
Pondělí – Kromě polévky se může také ovoce, ne však banány.
Úterý – Kromě polévky si dejte až kilo a půl zeleniny.
Středa – Můžete míchat ovoce i zeleninu, ale mezi dávkami mějte dvouhodinový odstup.
Čtvrtek – Můžete sníst tři jinak zakázané banány, dále vypít dva litry odtučněného mléka.
Pátek – Alespoň dvě porce polévky a navíc až 300 g vařeného hovězího a šest rajčat.
Sobota – Minimální dávkou jsou dvě porce polévky. Dát si můžete i tři bifteky, ale bez tuku.
Neděle – Dejte si alespoň jednu porci polévky. K tomu můžete přidat rýži.
Během diety nejezte pečivo, chléb, smažené jídlo a nepijte perlivé nápoje a samozřejmě alkohol.
Monika Divišová: Je tady jasné nebezpečí jojo efektu. Krátkodobě je vhodná pro očistné dny, ale rozhodně neřeší nesprávné stravovací návyky. Navíc chybí důležité živiny.
Dieta 6 – Fáze Měsíce
Jak vypadá: Někteří lidé tvrdí, že se jim lépe hubne, když svůj jídelníček seřizují dle měsíčních fází. Někdo jí méně v týdnu, kdy je úplněk, někdo při úplňku nejí vůbec. Vysvětlením má být odkaz na fáze Měsíce, které mimo jiné mají vliv i na odliv a příliv. A mají mít vliv i na příliv a odliv kilogramů.
Co se jí: Neexistuje žádný předpis, jde zejména o množství jídla.
Monika Divišová: Co k tomu dodat? Měsíc má určitě nesporný vliv na lidský organismus, když dokáže pohnout s oceány. Ale vědecky tato teorie není ověřená, takže nezbývá, než aby si každý vyzkoušel účinky sám na sobě. Ale pokud chceme dosáhnout redukce kilogramů kromě sledování Měsíce, je určitě nezbytné dodržovat i ostatní pravidla zdravého hubnutí.
Dieta 4 – Zónová dieta
Jak vypadá: Pracuje s glykemickým indexem, který ovlivňuje hladinu krevního cukru. Kilojouly se hlídají jen zběžně, především se má sledovat příjem sacharidů a z nich hlavně těch, které výrazně ovlivňují právě hladinu cukru v krvi.
Neslibuje rychlý úbytek váhy, ale má jít o trvale jiný způsob stravování. Má působit především na zadek a boky.
Co se jí: Díky tomu, že se vaše strava bude skládat ze 40 procent ze sacharidů, ze 30 procent z bílkovin a ze 30 procent z tuků, má dle této diety organismus pracovat v takzvané zóně, ve které budete ztrácet tuk.
Zásady:
* přednost mají sacharidy s nízkým glykemickým indexem – hodné sacharidy
* jedno jídlo by mělo mít maximálně 2 000 kJ
* nesmíte hladovět, maximální prodleva mezi dvěma jídly je asi 3,5 až 4 hodiny, jí se něco ˝malého˝ i před spaním
* nesmí se kofein a tvrdý alkohol ani likéry, maximálně sklenka vína k jídlu
* doporučuje se cvičit Doporučené potraviny: drůbeží maso (především prsní svalovina bez kůže), ryby a mořské plody, tofu, jogurty a tvaroh, zelenina, celozrnné obiloviny (těstoviny, pečivo).
Nesmí se: sladkosti, čokoláda, sušenky, cukr a med, mĂźsli, bílé pečivo a klasické těstoviny, cornflakes a popcorn, brambory, hranolky a chipsy, banány.
Nevýhodou jsou: vyšší výdaje za stravu, nutnost složitě plánovat jídelníček a také to, že tělu může chybět rychlá energie ze sacharidů.
Monika Divišová: Hlídání hladiny krevního cukru je velmi důležité a může zdravému a pohodovému hubnutí hodně pomoci. Ale pozor, pokud celý den konzumujete sacharidy s nízkým glykemickým indexem a večer se dorazíte francouzským sýrem s obsahem tuku 60 procent, pak s kily asi moc nezatočíte. Nicméně je to v zásadě asi nejrozumnější z navržených diet, jen je potřeba se s informacemi o GI seznámit.
Dieta 7 – Dělená strava
Jak vypadá: O dietě se někdy také mluví jako o kytičkové a zvířátkové, protože se při ní nesmí jíst dohromady maso a obiloviny.
Co se jí: Základem je oddělení bílkovin (například maso, mléko, vejce, exotické ovoce) od sacharidů (například brambory, rýže, chléb, banány). Lze je libovolně kombinovat pouze se zeleninou.
Monika Divišová: Pokud se jídelníček dodržuje dostatečně pestrý, jde o zdravý způsob hubnutí. Jedním z hlavních důvodů je, že lidé dostanou stravování pod kontrolu. Což vede ke snížení celkového energetického příjmu a také vyřazení velmi nevhodných potravin, jako je alkohol, uzeniny, cukr, tučná jídla. Někomu se také podobně oddělené jídlo lépe tráví. Ale pozor, pro redukování jsou výhodou spíše bílkovinová jídla se zeleninou, plný talíř těstovin k večeři redukci moc nepomůže. Potíž může nastat třeba při výběru jídla v restauraci. Problémem je také dlouhodobé udržování dosažené váhy.
Dieta 8 – Krevní skupiny
Jak vypadá: Vychází z teorie, že lidem s různou krevní skupinou vyhovuje různá strava.
Co se jí: Kupříkladu lidé s krevní skupinou A mají hubnout po rostlinných olejích, potravinách ze sóji, po zelenině a ananasu. Naproti tomu lidé s krevní skupinou 0 mají hubnout díky konzumaci mořských řas a dalších produktů moře, soli s jódem, jater, červeného masa, kapusty, špenátu a brokolice. Ti, kteří mají krevní skupinu B, musí, pokud chtějí zhubnout, jíst zelenou zeleninu, maso, vejce, nízkotučné mléčné výrobky, játra a pít lékořicový čaj.
Monika Divišová: Opět jako u dělené stravy je velmi pozitivní, že si lidé začnou uvědomovat, co dávají do úst. Nevýhoda je stejná – problematické shánění jednotlivých potravin a dodržování přísného systému. Někteří lidé si sami všímají, že po rýži se cítí lépe než po pečivu, někdo o sobě zase říká, že není ˝masový˝.
Dieta 9 – Vegetariánská dieta
Jak vypadá: Základem je vynechávání veškerého masa a masných výrobků. Není to v zásadě dieta určená k hubnutí.
Co se jí: Jídlo bez masa, v přísnější veganské formě se nejedí žádné výrobky živočišného původu.
Monika Divišová: Je to určitě velmi zdravý způsob stravování, za předpokladu, že se dodržuje pestrý vegetariánský jídelníček – obsahující kromě hodně ovoce a zeleniny i spoustu druhů obilovin, luštěnin, semen, ořechů, kvalitních olejů. Známe mnoho vegetariánů, kteří jsou ˝živi˝ z bílého pečiva, těstovin s omáčkou a alkoholu. Deficit základních živin se pak začne projevovat na zdraví – trápí je únava, snížená imunita, lámaní nehtů, záněty i vážnější onemocnění.
Dieta 10 – South Beach dieta
Jak vypadá: Je založená na konzumaci středomořských specialit.
Co se jí: Saláty, maso. Nedílnou součástí je olivový olej. Základ jídla doplňuje malé množství chleba nebo nudlí. Varianta Atkinsovy diety rozlišuje mezi dobrými a špatnými tuky.
Monika Divišová: Konzumace správných tuků (olivový olej, ryby) je velmi přijatelná, velké množství zeleniny je rovněž výhodou (vláknina, minerály a vitaminy, nízká kalorická hodnota). Oříšky jsou rovněž nutričně zajímavé (ale kaloricky velmi náročné). Je důležité propracovat, jaké přijímat sacharidy, kolik a kdy. Velkou nevýhodou je omezený přístup ke středomořským pochoutkám.
Dieta 11 – Rychlodiety
Jak vypadají: Jsou založené na prudkém omezení energetického příjmu.
Co se jí: Příklad jedné z nich: abyste zhubli až tři kila, tři dny jezte jen ananas, kiwi a hroznové víno.
Monika Divišová: Rozhodně se nehodí jako cesta k dosažení optimální váhy a jejího dlouhodobého udržování. U jakékoliv rychlodiety je vždy nebezpečí jojo efektu. Podobné odlehčení jídelníčku nebo půst často znamená pročištění střev, ale nedá se doporučit za účelem redukce. Pozor, u citlivých jedinců může nastoupit podrážděnost a únava.
Dieta 12 – Půst
Jak vypadá: Někteří lidé tvrdí, že hubnou, když nejedí jeden den v týdnu nebo tři dny v měsíci a podobně. Co se jí: Nic, pouze se pije, aby tělu nechyběly tekutiny.
Monika Divišová: V minulosti bylo postění součástí životního stylu.
Půst v době moderní civilizace může být variantou detoxikace, důležité je uhlídat příjem tekutin a opět – pro každého se hodí něco jiného, takže opatrně. Může nastat nepatrný úbytek na váze, ale jako typ redukční diety bych ho nedoporučila.
Dieta 13 – Atkinsova dieta
Jak vypadá: Vychází z přesvědčení, že ze stravy je třeba vyloučit především sacharidy.
Co se jí: Je třeba omezit nejen cukry ve sladkostech, ale i další jídla, která obsahují sacharidy, jako je pečivo, brambory, rýže, těstoviny a dokonce i sladší druhy ovoce a zeleniny. Povoleny jsou tuky a bílkoviny, třeba maso, sýry či vajíčka.
Monika Divišová: Tato dieta může být opravdu zdraví velmi nebezpečná, protože zvyšuje riziko vzniku nemocí ledvin, mohl by se objevit zvýšený cholesterol, rakovina tlustého střeva apod. Nicméně se po ní opravdu hubne, jelikož tělo má dost práce s metabolizací bílkovin (složitější je zpracovat bílkovinu než sacharidy), ale cena toho je pro organismus neúnosná. Nedostatek vlákniny a dalších minerálních látek opravdu směřuje k zásadním zdravotním problémům a dlouhodobé aplikování této diety je hazardem se zdravím. Navíc dieta není pestrá.
Dieta 14 – Jehličková dieta
Jak vypadá: Sestává z hodně přísné diety a výdrž u ní má podpořit zavedení akupunkturních jehliček do citlivých bodů v ušním boltci.
Co se jí: Redukční kůra je založena na přesném dodržování třítýdenního jídelníčku s minimem potravin, které by však tělu měly dodat důležité živiny.
Příklad denního jídelníčku:
jídlo č. 1 – jedna lžíce mletého černého sezamu s kokosovou moučkou
jídlo č. 2 – tři lžíce rýže vařené s hřebíčkem, sójovou omáčkou a lžící mražené kukuřice
jídlo č. 3 – mandarinka
Monika Divišová: Velmi nevhodné pro notorické dietáře a lidi, kteří mají kvůli podobným pokusům rozhozený vztah k jídlu, někdy až poruchy příjmu potravy. Nevhodné také pro ty, kdo jsou ve stresu, pod tlakem či berou antidepresiva, případně nejsou psychicky v pohodě. Hladovění a přísné kontroly jídla nesvědčí psychice. Lidé se také nenaučí pravidla týkající se stravování, která by mohli dále dodržovat. Naopak se hodí, pokud se někdo chce detoxikovat.
Zdroj: Monika Divišová, výživová poradkyně, http://www.wellnessia.cz