Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zimní výlety po jižní Moravě se slevou pro seniory

Publikováno: 17.01.08
Počet zobrazení: 3532

Zimní období si můžete zpříjemnit jednodenními výlety za kulturou a historií nebo exkurzemi do vinných sklípků a pivovaru. Nabídka platí pro výlety na trase do Valtic, Znojma, Šatova a Černé Hory s cestovní agenturou STUDENT AGENCY.

Valtice – putování za vínem (program na čtvrtek)

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie svým objemem 41 200 mÂł obestavěného prostoru patří je druhým největším kostelem v brněnské diecési. Stavba byla započata v roce 1631 italským architektem Giovanim Giacomo Tencallou z Bizone. Podle různých dokladů byl projektantem asi sám kníže Karel Eusebius z Lichtenštejna Svou vznosnou architekturou měl být valtický kostel obdobou Vignolova slavného kostela v Římě. Hlavní oltář byl vyzdoben obrazem Nanebevstoupení Panny Marie od vlámského barokního malíře a kreslíře Petra Pavla Rubense a do dnes se spekuluje, zda dochovaný obraz je originál, či Fantiho kopie. Další raritou tohoto kostela je zvon z roku1446 o váze 996 kg, který také patří mezi největší na Moravě.
Zámecký sklep, který náležel zdejší šlechtě za dob své nevětší slávy byl plný nejvybranějšího vína té doby. Dnes se snaží v této tradici pokračovat a zásobovat sklep tím nejlepším, co se v kraji vypěstují.
V galerie vín se každý z návštěvníků může dozvědět vše potřebné o pěstování a zpracování zdejších vyhlášených vín, a navíc některé z nich ochutnat.

Program:
- 10:00 odjezd z Brna
- 11:00 Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie a muzeum města Valtice prohlídka věhlasného kostela, který v sobě ukrývá nejen nejeden historický a kulturní skvost. Muzeum odhalí bohatou historii města a místního folkloru.
- 12:30 Zámecký sklep – prohlídka sklepu zámeckých pánu, který patří mezi nestarší doposud fungujícím vinné sklepy u nás – degustace 3 vzorků + malý dárek
- 13:30 volno – procházka v zámeckém parku, možnost občerstvení v hotelu Hubertus
- 14:30 Galerie vín – návštěva výstavní galerie s přednáškou o technologii výroby a zasvěcení do nejlepších odrůd pěstovaných v tuzemsku -degustace vzorků vín se sýrem a pečivem
- 16:30 sraz na u busu a odjezd do Brna
- 17:30 Brno

CENY:
- jízdné: plná – 290,- Kč/os, zlevněné – 150,- Kč/os
- vstupy: dospělá – 230,- Kč/os, důchodci – 200,- Kč/os

Boskovice a Černá hora (program na pátek)

Boskovice jsou jedním z nejvýznamnějších středisek židovského osídlení na Moravě. První Židé se zde usídlili poměrně záhy po založení městečka. Nejstarší písemná zpráva je z roku 1343 a od té doby se i přes mnohé tragédie osídlení zhušťovalo. Dominantou početného města se v roce 1638 stala Synagoga, která do dnes patří k historickým i kulturním klenotům města. Z místní komunity vzešla i mnohá významná jména z naší historie i současnosti.
Pivovar Černá Hora – počátky pivovarnictví v černohorském kraji se tradují už od roku 1355. Od té doby se jako majitelé vystřídali bratři Tasové,Lichtenštejni, Auerspergové, Schlugové, Geislerni a mnoho dalších až po znárodnění v r. 1948. Od roku 1996 se píše novodobá historie nejstaršího pivovaru na Moravě. Jeho majitelé ctí tradiční postupy výroby, které dodávají zdejšímu pivu nezaměnitelnou chuť. Pivovar Černá Hora vlastní také patent na výrobu chmelových limonád a mimo to se tu setkáte i s mnoha dalšími raritami.

Program:
10:00 odjezd z Brna
11:15 Prohlídka židovského města – poznáte židovskou historii tohoto města, navštívíte židovské domy a boskovickou synagogu a hřbitov – nakouknete do tajů židovské mystiky.
- 13:15 odjezd do Černé Hory
- 13:30 volno, možnost občerstvení v pivovarské restauraci Sladovna, nebo nákupů ve značkových prodejnách.
- 15:00 Pivovar Černá Hora exkurse v nejstarším pivovaru na Moravě s tradicí výroby piva od 14. století. Přednáška o postupu výroby piva spojená s degustací.
- 16:30 odjezd do Brna
- 17:00 Brno

CENY:
- jízdné: zlevněné – 150,- Kč/os
- vstupy: dospělá – 120- Kč/os, důchodci – 95,- Kč/os

Znojmo – Malovaného sklepa -Moravský sklep (program na sobotu)

Premonstrátský klášter – byl založen roku 1190 a od té doby se do jeho zdí vepsala i pohnutá historie naší Země. Za husických válek byl klášter zcela rozbořen znovu vystavěn v pozdně gotickém stylu. Následné barokní úpravy přerušilo zrušení kláštera císařem Josefem II. Po té byl klášter využíval jako tabáková továrna nebo kasárna rakousko – uherské, později i československé armády. V dnešní době zrekonstruovaný klášter mimo prohlídku historickým jádrem, nabízí obrazovou Galerii nebo Bednářské a vinařské muzeum.
Malovaný sklep je raritou místního kraje, za jehož fantastickou výzdobu jezdí turisté z celého světa. Sklep je vyhloubený v pískovcovém svahu a díky tomu a skvělé izolaci je zde příjemné posezení v kteroukoliv roční dobu. Nechte se tedy unést do podzemní říše mořských panen, trpaslíků a jiných pohádkových bytostí, které vás doprovodí na prohlídce ojedinělé památky městečka Šatova.
Moravský sklep patří mezi sklepy, pověstné příjemnou atmosférou, přátelským personálem a hlavně kvalitním vínem. V labyrintu podzemních sklepů můžete najít příjemné posezení, ochutnat vybraná vína nebo třeba založit soukromý archív. V Moravském sklípku se ale také můžete vrátit do dřívějších dob a ochutnat odrůdy již dnes nepěstované.

Program:
- 10:00 odjezd z Brna
- 11:00 Premonstrátský klášter ve Znojmě – Louce – prohlídka klášterní krypty, galerie a vinařského muzea – ochutnávka místního vína sýrů
- 12:30 volno – možnost nákupů vína a sýrů nebo obědu v restauraci na Plovárně
- 14:00 Malovaný sklep v obci Šatov, který je svými plastickými malbami považován za světový unikát.
- 15:15 Moravský sklep – seznámení se s technikou a historií vinařství, prohlídka vinice, vinařské stodoly, sklepa a archívu – degustace 6 vzorků a malé zabíjačkové menu.
- 17:15 sraz na u busu a odjezd do Brna
- 18:30 Brno

CENY:
- jízdné: neuvedeno
- vstupy: dospělá – 350- Kč/os, důchodci – 215- Kč/os

Více informací o cenách výletů naleznete na stránkách Domu Pánu z Lipé

Zdroj: STUDENT AGENCY – pí Žličařová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: