Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Aktuální kulturní akce

Publikováno: 20.02.08
Počet zobrazení: 2102

Zveme Vás na komentovanou prohlídku nejen pro seniory do kláštera sv. Anežky České do Prahy a na zajímavou výstavu grafické tvorby Oldřicha Schnabla, která dokazuje, že ani věk není překážkou pro použití nových technologií. Výstava se jmenuje Míra věcí, digitální tisky.

Cyklus komentovaných prohlídek, který se podle Vaši příznivých ohlasů, těšil výrazné oblibě v loňském roce, bude pokračovat i v roce 2008. Sérii komentovaných prohlídek konaných pravidelně jedenkrát za měsíc, otevřela první lednová přednáška s názvem Theodorik, dvorní malíř císaře Karla IV.

V únoru je předváděno umění pozdní gotiky a rané renesance. Přednáška na dané téma proběhne ve středu 20. února 2008 v klášteře sv. Anežky České. Jste také zváni na další komentované přehlídky v následujících měsících.
Cyklus komentovaných prohlídek pro Vás připravuje Lektorské oddělení Sbírky starého umění NG.

Výstavu digitální grafiky pana Oldřicha Schnabla naleznete v Galerii G na Dolním náměstí v Olomouci. Více informací o autorovi, prohlédnutí fotografií či další detaily naleznete na stránce pana Schnabla zde.

Napsal MFDNES: Tužka a počítač. Tak tvoří Oldřich Schnabl

Hned na několik výstav lákají dnes večer olomoucké galerie. Do ˝Géčka˝ v 18 hodin pozve na své grafické tisky příkazský rodák Oldřich Schnabl, který ke své práci potřebuje jen tužku, počítač a především velkoformátovou tiskárnu. Studené či teplé barvy dokážou vyjádřit autorovy pohnutky a náladu. Pro Oldřicha Schnabla jsou ale mnohem důležitější prosté věci či geometrické tvary, které si nejdříve předkreslí tužkou na papír a teprve poté přenese do počítače. ˝Někdy mě zaujme třeba světlo dopadající na část kliky, jindy zase rytmus zábradlí či tvar kamene,˝ prozrazuje výtvarník, který se volnému umění věnuje již pět let. K digitální grafice se Schnabl dostal přes reklamní branži, k první výstavě ho přemluvil až učitel a malíř Lubomír Shneider. ˝To díky němu mám na svém kontě od roku 2003 již kolem sedmi set věcí, o které je zájem i u publika,˝ vyznává se Schnabl, který z celkového počtu svých děl pro olomouckou výstavu Míra věcí vybral pětapadesát grafik. V některých z nich mohou návštěvníci zpozorovat prvky op-artu, pomocí nichž autor díky polokruhům, čtvercům či kontrastu světlé a tmavé barvy obraz doslova rozpohybuje. ˝Pozorovateli se zdá, že se obraz chvěje, kmitá nebo vystupuje z prostoru,˝ nastiňuje účinky op-artu Schnabl. Podle něj čím větší obraz je, tím silnější účinek v divákovi dokáže vyvolat. ˝Při výstupech z počítače používám kvalitní velkoformátovou tiskárnu, která dokáže vykreslit až dvacet čtyři odstínů jedné barvy. Jsem prostě puntičkář a jdu do detailů,˝ směje se grafik. Po skončení olomoucké výstavy část Schnablových děl zamíří do Rakouska, kde ozdobí tovární halu tamních papíren.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: