Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Hezké rty i v zimě

Publikováno: 25.02.08
Počet zobrazení: 2940

Chladné počasí je nepřítelem rtů číslo jedna. Nechcete mít v zimě suchou, popraskanou a nevzhlednou pusu? Pak se pravidelné péči o rty nevyhnete. Základem je dobrá vyživovací tyčinka. Chcete rychle zlepšit vzhled svých úst? Není nic jednoduššího. Potřete je silnější vrstvou výživného balzámu. Pak je jednu minutu pořádně masírujte měkkým zubním kartáčkem. Výsledkem budou hebké rty bez vrásek. Nevýhodou je ale, že pokud chcete, aby měla tato metoda trvalejší účinek, musíte zvláčňující proceduru podstupovat častěji.

Rty jsou oproti jiným částem těla ve velké nevýhodě. Proti zimě je totiž vůbec nic nechrání. Na rozdíl od pokožky obličeje nemá jejich povrch žádné ochranné tukové žlázy. I vrchní rohovinová vrstva je extrémně tenká. Nespravedlivé přitom je, že rty jsou v přímém kontaktu se všemi atmosférickými vlivy. Je proto nutné chránit je před vysoušením a agresivním okolním prostředím.
Nejčastějším zimním problémem jsou popraskané rty. Zaděláte si na ně, když se dlouho zdržujete v suchých místnostech, na mrazu nebo v místech, kde je silné ultrafialové záření, například na horách. Toto záření může přispět i ke vzniku oparu. Nedivte se proto, když vám lyžařské radovánky zkazí nevzhledný puchýřek. Řešením je rty často potírat tyčinkou se silným UV filtrem. Případně můžete použít výrobky se speciálními antibakteriálními přísadami, které slouží k prevenci oparu, ale mohou jej i přímo léčit. Hledejte například tyčinky s obsahem tea tree nebo meduňky.

Z čeho vybírat
Na trhu je dnes množství různých tyčinek na rty. Nejoblíbenější je klasická pomáda ve formě roll-onu nebo přípravek v tyčince. Vybírejte podle toho, v jakých prostorách se budete pohybovat. Na hory se hodí speciální tyčinka proti mrazu, chladu, větru i sluníčku, a hlavně s již zmíněným UV filtrem. Existuje mnoho balzámů na rty s přírodními prostředky, např. s aloe vera, heřmánkem, medem, které rty zvláčňují a chrání. Již naši předkové chránili své rty proti popraskání jelením lojem. Dodnes tuto tyčinku můžeme koupit ve většině drogerií.

Veselé tyčinky
Řada výrobků je specializovaných na řešení určitého problému a mají i léčebné účinky. Obsahují přírodní složky, vitaminy nebo extrakty z bylinek. Většina má automaticky také UV filtr, ale raději si vždy pročtěte informace na obalu. Pokud máte chuť na něco veselého, můžete si koupit tyčinky v barevném provedení. Modré, zelené, žluté. Pamatujte ale na to, že obsahují více chemického barviva než klasické pomády.

Noční pomocník
Novinkou jsou tyčinky, které pracují, když spíte. Speciální noční nebo vysoce výživnou tyčinkou si rty natřete těsně před spaním. Co můžete očekávat? Vyživení, zhojení, hydrataci a celkovou regeneraci rtů.

Zázrak jménem med
Medový balzám na rty obsahuje pravý včelí med. Chrání, regeneruje a zvlhčuje rty a zabraňuje jejich vysoušení. Rovněž urychluje hojení popraskaných rtů a koutků, působí proti oparům ve všech stádiích a snižuje jejich bolestivost a hojení. Pokud nemáte po ruce pomádu, pomůže vám přírodní prostředek – med, který má silné hydratační vlastnosti. Stačí rty lehce potřít a nechat působit. Med pomáhá odstraňovat odumřelou tkáň a rychle zhojí popraskané a suché rty. Další dobrou zprávou je, že obsahuje flavonoidy, které pomáhají chránit pleť před účinkem škodlivých volných radikálů.
Maska z medu:
Na popraskané rty nanést včelí med a nechat ho působit 15 až 20 minut. Po té ho utřít. V této kůře pokračovat každý den až do úplného zhojení. Lépe však masku občas nanést i preventivně. Nic tím nezkazíme a budeme se těšit z krásných a zdravých rtů.

Voní hezky
Ochranné balzámy můžete nosit samostatně nebo pod rtěnkou. Určitě vás potěší, že moderní přípravky již nepáchnou a nejsou mazlavé. Naopak krásně voní a snadno se nanášejí. Ženy, používající rtěnky, by měly mít rty v pořádku, protože i rtěnky rty vyživují a chrání. Některé rtěnky obsahují vitamíny – A,E, aloe, šípek a po nich vypadají naše rty jako satén. Módní jsou nyní lesky na rty, které se vyrábějí v mnoha odstínech, obohaceny jsou rovněž zvláčňujícími přísadami a vitamíny. Do divadla, na koncert, večeři ve dvou můžeme směle vyrazit se stále krásnými rty, neboť tzv. neslíbatelné rtěnky vydrží na rtech až 7 hodin. Rtěnky v tužce nám rty rovněž ošetří a zároveň vypadají i plnější a hezčí.

Dokonalá souhra
Základní pravidlo dokonalých rtů zní: konturovací tužka a rtěnka musí mít stejný odstín. Jinak bude na rtech hned poznat, že jste je vylepšovala. Nejlepší cestou, jak se vyhnout trapasu, je pořídit si konturovací tužku i rtěnku stejné značky. Orientujte se podle čísla, které by se mělo na obou přípravcích shodovat. Nebo si kupte double-lipstick. Jde o výrobek, který má na jednom konci konturovací tužku a na druhém rtěnku, obě ve stejném odstínu. Pokud vám je příroda nenadělila v těch správných proporcích, můžete ji trošku oklamat a pomoci si sami. Pamatujte si ale, že nic se nemá přehánět:
* Chcete-li zdůraznit tvar úst, použijte klasickou sametovou rtěnku.
* Pro zdůraznění plastičnosti rtů je dobré sáhnout po lesku nebo lesklé rtěnce.
* Malým a úzkým rtům pomohou lesklé rtěnky a intenzivní barva, protože je opticky zvětší.
* Nejpracnější je nalíčit úzké rty se spadlými koutky. Nejdřív je nutné pečlivě pracovat s konturovací tužkou a koutky rtů jemně vykreslit vzhůru. Pak použijte lesklou rtěnku, která pusu opticky zvětší.
* Matnou rtěnkou se velké rty opticky zmenší.
Důležitý je směr líčení. Pokud chcete ústa zmenšit, postupujte ze středu ke koutkům. Líčením od koutků do středu se ústa naopak opticky zvětší.

Aby dlouho vydržela
Rtěnka déle vydrží, když rty nejprve potřete trochou krému či mastného make-upu, necháte ho vstřebat, rty přepudrujete a pak štětečkem nanesete rtěnku. Přebytečnou rtěnku osušíte tamponem a ještě jednou rty zlehka fixujete sypkým pudrem. Ten můžete ještě přetřít leskem nebo tekutým voskem na rty.

Zdroj: Internet, Mesicnikzdravi – autorka: Milena Koubková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: