Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Hubněte s léky na předpis

Publikováno: 6.02.08
Počet zobrazení: 3422


      Zapomeňte na skvěle znějící zprávy. Pilulku, kterou stačí spolknout a pak jíst bez omezení a ještě hubnout, nikdo nevynalezl. Vypadá to svůdně jednoduše. Budete brát patřičné pilulky a nadbytečný tuk se jednoduše rozpustí. Jenže nový výzkum ukázal, že hubnutí za pomoci pilulek je naprostý nesmysl.

Lidé, kteří pravidelně užívají pilulky a přípravky na hubnutí, zhubnou jen naprosté minimum váhy a většina z nich zůstane obézních.

Téměř nulový efekt
Pilulky a prostředky na hubnutí redukují váhu o méně než pět procent tělesné váhy, což je příliš málo na to, aby jejich účinek mohl mít jakýkoli efekt například na snížení zdravotních rizik plynoucích z nadváhy. Jejich užívání je proto podle expertů naprosto neopodstatněné a zbytečné.

Většina lidí, kteří mají pocit, že hubnutí už vlastními silami nezvládnou, asi pomyslí na nějaké tabletky, které jim v tom mohou pomoci. Je dobré vědět, že nemá smysl sahat po přípravcích typu náplasti, kterou někam nalepíte a můžete jíst, co chcete. Taková reklama totiž většinou přehání.

Kolik tuku spálí chitosan
Velmi dobře se prodávají nejrůznější pohlcovače a likvidátory tuků. Populární jsou například ne právě levné prostředky s chitosanem. Navazují na sebe tuky v trávicím traktu. „Objektivní vědecké studie ale nepotvrdily, že by to chitosan dokázal do takové míry, aby ovlivňoval naši tělesnou hmotnost,“ říká dr. Martin Staněk z Prahy, lékárník a specialista na otázky výživy.
Někteří prodejci tvrdí, že s pomocí chitosanu spálíme 1 až 2 gramy tuku denně navíc. Připusťme, že to tak je. „Pokud si místo smetanového jogurtu, který může mít až 15 g tuku, koupíte levnější nízkotučný s 3 g tuku nebo úplně odtučněný s téměř žádnými tuky, ušetříte neporovnatelně víc,“ poukazuje na efektivnější a levnější způsob, jak se vypořádat s tuky, dr. Iva Málková, odbornice na hubnutí.

Chybějí důkazy
Podobně diskutabilní jsou i přípravky s konjugovanou kyselinou linolovou (CLA), která při cvičení pomáhá přeměňovat tuky na svaly, a tedy zvyšovat bazální metabolismus. Vědci však dostatečně neprozkoumali, jak bezpečné je užívání dostatečně vysokých dávek této látky (4 g). Přípravky proto obsahují menší dávku, 500-1000 mg denně. U té však účinky na lidský organismus nikdo neprokázal.

Podobné je to s kyselinou hydroxycitronovou (HCA), tedy citrinem, která má snižovat naši hmotnost tím, že brání tvorbě tělesného tuku. „Ovlivňuje metabolické pochody, které nejsou nijak zásadní, a ani u něj nikdo neprokázal významný účinek na metabolismus sacharidů nebo tuků,“ upozorňuje doktor Staněk. „Navíc množství HCA, které obsahují přípravky prodávané v ČR, nemůže mít žádné účinky.“

Extrakt ze zeleného čaje, který je posledním hitem, obsahuje kofein. Jeho efekty na větší výdej energie některé studie vyvracejí a jiné zase dokazují. I ty však uvádějí, že v dávkách okolo 100 mg může zvýšit její spalování o 4-7 %, tedy jen velmi málo. Tento efekt navíc trvá krátkodobě. Tělo se na účinek kofeinu rychle adaptuje a efekt vyššího spalování se vytratí. „Také se podle některých analýz zdá, že většina výrobků, které jsou na našem trhu, neobsahuje deklarované množství čajového extraktu,“ říká doktor Staněk.

Svého času byl velice oblíbený přípravek s chrómem. „Měl údajně potlačovat chuť na sladké, mnoha lidem ji však paradoxně zvyšoval,“ říká MUDr. Václava Kunová, odbornice z Poradny snižování nadváhy pražského Nutraditu. Přední obezitolog profesor Vojtěch Hainer k tomu dodává: „Nikdy se navíc neprokázalo, že by chróm nějakým způsobem zvyšoval úbytek tuku.“

Nikdo se nezajímá o následky na zdraví
Žádný z potravinových doplňků, které se prodávají na našem trhu, není vědecky doložitelným zázrakem na hubnutí. Tam, kde chybějí objektivní důkazy podložené výsledky seriózních klinických studií, logicky nastupuje vehementní reklamní kampaň, často zaštítěná tváří nějaké populární osobnosti. Místo věrohodných faktů nám pak obchodníci často nabízejí show.
Řada lidí možná po těchto přípravcích i trochu shodí, a téměř všichni zase přiberou. Jaké následky má takový výkyv váhy na jejich zdraví, nikdo z nich nezkoumá. Ale měli by se o to zajímat.

Škody a nebezpečí jo-jo efektu
Člověk, u kterého se rozjel jo-jo efekt a který posuzuje výsledky svého nárazového hubnutí jen celkovými kilogramy na své nášlapné váze netuší, že neubývá jen tuková složka, ale i svalová tkáň s nitrobuněčnou tekutinou. Po prvotním „vyprázdnění“ jaterních a svalových buněk o glykogen a vodu – ztrátě 3-5 kg tělesné hmotnosti, se pokles úbytku kilogramů zastaví. V ten okamžik rezignuje, opustí omezující stravovací režim.
Nebo ho k tomu přímo donutí jeho vyčerpaný, stresovaný organismus a vrátí se ke svým obvyklým stravovacím návykům. Zvýší přísun energie, opět doplní konzumací sacharidů své glykogenové zásoby, natáhne se mu do buněk voda a ztracené kilogramy jsou opět zpátky.

Řekli jsme si, že po období hladovění má tělo snahu přibírat a předzásobit se. Ale co bude přibírat? S největší pravděpodobností půjde o téměř čistý tuk (nepředpokládáme, že začne navštěvovat fitness centrum a zvedat tuny železa či „mučit se“ na posilovacích strojích). Jo-jo efekt se opticky podepíše na jeho postavě. Může si klidně udržovat svou klasickou hmotnost (drží mu ji zafixovaný tzv. „body set point“), ale i když rafička váhy ukazuje stále stejnou hodnotu, bude nám připadat boubelatější (tuk je lehký a pro vytvoření stejného množství kilogramů, ho musí být objemově více než těžkých svalů). Pokud došlo k úbytku svalové tkáně, musí ji pro udržení původní, zafixované hmotnosti nahradit objemově dvojnásobné množství tukové tkáně. Udává se, že přibrání 1 kg tuku se na velikosti tělesných partií projeví 1,5x více než přibrání 1 kg svalu. Proto je i při stejné tělesné hmotnosti v pase, bocích, stehnech, pažích.více centimetrů než bylo před redukcí. To je jistě nepříjemné. K mnohem horším změnám dojde na úrovni látkové přeměny. Výrazně stoupá především nebezpečí rozvoje diabetu 2. typu, poruch lipidového metabolismu (vzrůst krevních tuků, pokles hladin „ochranného“ HDL cholesterolu), vzrůst krevního tlaku a celkového rizika srdečně-cévních onemocnění.

Při a po každé redukční dietě šetří tělo energií čím dál více a více. Takto „vycvičený“ a zkoušený organismus si posílí či dokonce vypěstuje mechanismy, pomocí kterých účelněji šetří energetická depa a mnohem efektivněji mění přijaté kalorie do podoby tukových zásob. Může to dojít až tak daleko, že někteří jedinci doslova přibírají už i z „vody a vzduchu“. A musí vydat velice mnoho úsilí k tomu, aby jejich tělo nějaký kilogram naopak opustil.

Zejména ti z vás, kteří se v uvedeném povídání poznali, by měli zvážit hubnutí v odborné dietologické poradně. Neexistuje totiž žádný univerzální recept ani lék, který Vás z uvedeného bludného kruhu dostane. Pokud Vám někdo něco takového slibuje, pak s největší pravděpodobností chce pouze využít vaší situace a přirozené lidské touhy po „zázračné pilulce“. Při zdravém a účinném hubnutí je vždy nutné podrobné vyšetření a pravidelné sledování, zda je zvolená strategie účinná. Nejlépe pod vedením dietologa. Bude také nutné, abyste pro to něco udělali sami – musíte vstřebat kapku teorie, musíte se naučit poslouchat své tělo, musíte se začít hýbat. Pokud máte silnou motivaci, pak je to cesta k úspěchu.
Pokud chcete zhubnout, je nutno přejít TRVALE na zásady správné výživy a zajistit tělu dostatek pohybu.

Zdroj: MFDNES archiv – autorka: Radka Wallerová, Právo archiv – autor: Petr Veselý, lifeless.blog.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: