Dnes je 25.10.2024, Svátek má Beáta, zítra Erik

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pozor na podvodníky

Publikováno: 21.02.08
Počet zobrazení: 2521

Požární hlásiče či sety na příjem digitálního vysílání. To je zboží, které je v poslední době oblíbeným sortimentem podomních prodejců. Lidé si musí dát pořádný pozor, aby nenaletěli. Spoléhají se na neznalost lidí a často jim to vychází. Spoléhají také na to, že starší lidé, pokud už otevřou dveře, mají strach z novot a rádi se proti nepříjemným změnám zajistí.

Podvodníci. Sorta lidí, kteří neváhají vydělávat na důvěře, neinformovanosti a strachu lidí. V poslední době se oblast jejich působení přesunula od známých obchodů s prakticky nefunkčními spotřebiči k praktičtějším záležitostem.
Rádi také využívají změn v zákonech, o kterých se občas zmiňují zpravodajské relace televizních stanic. A vyznění zpráv poupravují ve svůj prospěch. Příkladem může být všeobecně probíraný přechod z analogového na digitální televizní vysílání nebo požární hlásiče, které mají mít novostavby. Ne už staré byty.

Norma žádá požární hlásič a podvodníci spoléhají na neznalost
˝V Moravskoslezském kraji se začali pohybovat prodejci, kteří s odkazy na zákony a normy Evropské unie přesvědčují obyvatele bytů a rodinných domků, aby si koupili jejich protipožární hlásiče,˝ popsal jeden z častých podvodů poslední doby mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.
˝Někteří prodejci se odvolávají na „novou vyhlášku“ a dokonce na profesionální hasiče, kteří údajně mohou nedodržení vyhlášky pokutovat. Tyto informace jsou značně zkreslené a sledují jediný cíl – podpořit prodej hlásičů mnohdy za přemrštěné ceny,˝ řekl Petr Kůdela.
Podvodní prodejci vycházejí z faktu, že v rámci sjednocování zákonů a vyhlášek Evropské unie je skutečně připravena vyhláška, která instalaci požárních hlásičů vyžaduje. Vyhláška ale ještě neplatí, očekává se, že začne platit na začátku léta. Navíc se nutnost namontování požárních hlásičů vztahuje pouze na novostavby.
˝Povinnost instalovat tyto hlásiče bude stanovena jen pro nově postavené byty, domy, ubytovny či zařízení sociální péče, dříve postavených nemovitostí se povinnost týkat nebude,˝ vysvětlil Petr Kůdela.
Konkrétní zkušenost s prodejci, kteří požární hlásiče nabízejí, měla i dvaaosmdesátiletá matka Josefa K. z Ostravy. V jejím případě se prodejcům podařil dvojnásobný zásah. Vedle samotného hlásiče starou ženu přesvědčili, aby si na nákup hlásiče pořídila spotřebitelský úvěr s více než šestatřicetiprocentním úrokem.
˝Na konci ledna uzavřela s mou dvaaosmdesátiletou maminkou firma S. P. G. – Sladký Z. z Havířova smlouvu na prodej požárního hlásiče. Jeden muž jej začal okamžitě montovat, druhý s maminkou sepsal úvěrovou smlouvu,˝ popsal rychlou práci zástupců firmy Josef K.
Smlouva na požární hlásiče byla vystavena na 5 500 korun. ˝Cena protipožárních hlásičů se dnes pohybuje od dvou set do dvou tisíc korun za jeden kus,˝ popisuje ceny na trhu Petr Kůdela.

Přijdete o televizní signál
˝Smlouvu, která nebyla podepsána na místě obvyklém, jako je například prodejna nebo kancelář, může zákazník podle platných zákonů do čtrnácti dnů bez udání důvodů vypovědět,˝ popsala možnou cestu, jak se nevýhodně podepsané smlouvy zbavit mluvčí společnosti Home Credit Olga Mužíková. ˝V obdobném případě je hlavně důležité vypovědět smlouvu se samotným prodejcem zboží, společnosti poskytující úvěry jsou vlastně jen třetí stranou, která pomáhá zákazníkovi s platbou. S kvalitou a užitečností prodávaného zboží nemají nic společného,˝ uvedla Olga Mužíková.
Podvodníci na podobně prodaném zboží vydělávají hned dvakrát. Vedle provize za prodané zboží jde v obdobných případech také o nemalou provizi za zprostředkování úvěru. Proti jejich nabídkám existuje jediná obrana, která platí dvojnásob pro důchodce. Nepouštět nikoho cizího do bytu, nepodepisovat žádné smlouvy, případně se vždy seznámit s podmínkami nákupu i s výší případných úroků, když už se zákazník pro nákup rozhodne.
Oblíbenou fintou podvodníků z poslední doby jsou hrozby, že po přechodu na digitální signál lidé na svých přijímačích nic neuvidí. S podvodníky prodávající set top boxy se setkali například lidé v Novém Jičíně. ˝Náš magistrát se setkal se stížností na prodej televizních antén na příjem digitálního signálu,˝ uvedla mluvčí novojičínské radnice Hana Sirotová. ˝Ve většině případů bylo zboží vráceno, avšak peníze zákazníkovi již ne. Jednalo se o neexistující firmu. Její adresa byla utvořena tak, že vzbuzovala dojem kamenného obchodu, ale jednalo se o P. O. box. Poškození se rozhodli podat hromadnou žalobu a řeší spor v občanskoprávní rovině,˝ uvedla Hana Sirotová.
S podomními obchodníky se setkali i obyvatelé Stonavy na Karvinsku, kde zaměstnanci ostravské společnosti WDQ nabízeli zařízení na příjem digitálního signálu. ˝Obrátili se na nás občané, že se pracovník firmy odvolává na spolupráci s obecním úřadem a lidem prodává sety na digitální příjem televizního signálu nebo satelitní antény pod záminkou, že během pololetí přestanou mít občané Karvinska možnost přijímat české televizní stanice šířené klasickou cestou pomocí analogových vysílačů,˝ řekl starosta Stonavy Ondřej Feber.
Podle majitele společnosti WDQ Tomáše Pilouse šlo ale hlavně o nedorozumění. ˝Ten problém vznikl zčásti z toho, že obchodníci chtějí prodávat co nejvíc, a také proto, že někteří nemuseli zcela jasně pochopit, co je na školeních učíme. Důvodem informace o konci analogového vysílání do půl roku byl fakt, že náš pracovník neměl nejčerstvější informace a vycházel ze starších dat,˝ vysvětlil možné jádro problému Tomáš Pilous.

Zlodějka se vydává za sociální pracovnici

Brněnští policisté pátrají po podvodnici, která se vydává za sociální pracovnici. Seniory poté okrádá. Naposledy zazvonila u bytu osmasedmdesátileté ženy v Brně-Komárově. Se ženou si chvíli povídala, důchodkyně až poté zjistila, že jí v nestřeženém okamžiku vzala z peněženky pět tisíc korun.

Podvodníci se zaměřili na důchodce

Trio podvodníků okrádá staré lidi na Kolínsku. Ve středu byla v okolí obce Třebovle okradena šestašedesátiletá žena. Podvodníci vnikli do jejího domu, a když se jich žena zeptala, co tam dělají, odpověděli jí, že prodávají deky a dárky. Majitelka však nic koupit nechtěla. Jednu z žen přesto pustila na WC. Když odešli, zjistila, že jí chybí 32 500 Kč. Podle policie se jedná o jeden z mnoha případů, skupinka se často vydává za známé dětí starých lidí, které se snaží okrást, nebo za známé jejich sousedů.

Doplaťte mi za elektřinu, žádá podvodník

Na Hodonínsku řádí falešný energetik. Od pondělka do středy vylákal dosud neznámý muž přes sedmdesát tisíc korun. ˝Zaměřuje se na starší lidi, kterým se představuje jako pracovník firmy E. ON,˝ uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. V Ratíškovicích si podvodník nechal od důvěřivé ženy vyplatit smyšlený nedoplatek za elektřinu. Další peníze jí sebral, když se nedívala. Důchodkyně tak přišla o čtyři a půl tisíce korun. Stejně postupoval ve středu ve Vnorovech: tam celková škoda dosáhla dvaceti tisíc korun. V Dolních Bojanovicích majiteli bytu navíc odcizil klíče. S nimi se potom vrátil a kradl dál. Přišel si na padesát tisíc.
Ačkoliv je podvodů čím dál víc, lidé jsou důvěřivější. ˝Od Nového roku už máme podobných případů sedm. Přitom za celý loňský rok jsme jich řešili třináct,˝ srovnal Zámečník. ˝Připadá mi, že lidé jsou stále důvěřivější. Celý život platí za elektřinu složenkami, ale teď jim vůbec nepřijde divné, když po nich někdo chce hotovost. A vůbec nepřemýšlejí o tom, komu ty peníze dávají,˝ podotkl mluvčí. Policie radí, aby si lidé od kontrolorů nechávali předložit zaměstnanecký průkaz. Pokud už někomu za zboží či službu platí, mají požadovat řádný doklad o zaplacení.

Zdroj: MFDNES archiv – autorka: Darek Štalmach, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: