Dnes je 24.10.2024, Svátek má Nina, zítra Beáta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Soutěž: poznejte zámky II. – ukončeno

Publikováno: 24.02.08
Počet zobrazení: 3238


      Připravili jsme pro Vás obrázky s popisem dvou zámků. Vaším úkolem je úhodnout, o které zámky se jedná a poslat nám je e-mailem. Na oplátku máte možnost vyhrát knihu Galerie brněnských osobností, kterou napsal pan Z. Chmel.

Správnými odpověďmi jsou: 1. Červená Řečice a 2. Kácov.
Výhercem se stává pan Jan Z. ze Stráže pod Ralskem.

Jak soutěžit?
Podmínka k zařazení do slosování je správné zaslání názvů obou zámků a zaslání správných odpovědí na naši e-mailovou adresu: info@tre­tivek.cz. Do předmětu Vašeho e-mailu nám prosím napište Soutěž: zámky.

Podmínky:
* Soutěž začíná zobrazením těchto podmínek (24. 02. 2007 ve 10:00) a ukončení soutěže, tj. přijetí posledního e-mailu s odpovědí bude dne 06. 03. 2008 ve 10:00.
* Soutěž je časově omezena, ale na rychlosti a pořadí přijatých e-mailů nezáleží.
* Počet e-mailů na jednoho soutěžícího je omezen na jeden e-mail. Při zjištění duplicit bude uživatel automaticky vyřazen.

ZÁMKY

Velký renesanční zchátralý zámek, na jehož jméno se ptáme, se nalézá v kraji Vysočina. Předcházela ho tvrz, o níž nic bližšího nevíme. Až do husitského hnutí patřila tvrz i s panstvím církevní vrchnosti, a to pražskému biskupství. Tak se stalo, že na tvrzi roku 1384 pobýval i Jan Nepomucký, který byl generálním vikářem pražského arcibiskupa Jana z Jenštejna a byl tehdy v jeho doprovodu. V 15. století patřila tvrz i panství šlechtickým rodům zvučných jmen: Trčkům z Lípy, králi Ladislavu Pohrobkovi, pánům z Ústí, Šelmberkům a Leskovcům z Leskovce. Právě posledně jmenovaný rod v 16. století vybudoval rozsáhlý renesanční zámek. Kolem roku 1600 přechází zámek prodejem na pány z Říčan a po roce 1620 byl císařem Ferdinandem II. zámek i panství pánům z Říčan zkonfiskován pro odboj. Císař roku 1623 zámek přenechal pražskému arcibiskupovi Arnoštu Harrachovi, který pak na zámku často pobýval. V majetku pražských arcibiskupů pak zámek byl až do roku 1948, kdy byl zestátněn. Dnes je uzavřen a je v dezolátním stavu.

Zajímavý, i když trochu omšelý zámek najdeme blízko dálnice D 1 ve středních Čechách. Do dnešní podoby byl přestavěn ze staršího barokního zámku v letech 1726-1733 ve stylu severoitalského baroka.
Na místě dnešního zámku stávala gotická tvrz, která pravděpodobně vznikla počátkem 15. století. Majiteli panství a tvrze byli v 16. století Tetourové z Tetova, kteří odvozovali svůj původ od Kinských, se kterými mají stejný erb, a rytíři Čejkové z Olbramovic. Čejkové skupovali v okolí tvrze další statky, až vytvořili velké panství, které jim však bylo po roce 1620 pro odboj proti císaři Ferdinandu II. zkonfiskováno. Potom se majitelé často střídali a panství prodávali jako chronicky zadlužené. Roku 1623 koupil panství od císaře Giovanni Verda z Werdenergu, který vlastnil i moravskou Náměšť nad Oslavou. Verda však panství prodal již roku 1626 Janu Oktaviánovi hraběti Kinskému. Za další dva roky (1628) koupil panství finanční dobrodruh z Holandska Jan de Witte, který se předtím postaral o katastrofální znehodnocení české mince, až její hodnota poklesla na jednu desetinu. Witte za další dva roky zemřel a jeho vdova prodala panství Benigně z Lobkowicz. Benigna dala tvrz přestavět na malý barokní zámek. Po její smrti roku 1653 převzal panství její syn Vilém Popel z Lobkowicz. Vilém však již roku 1656 prodal panství i zámek Františku Scheidlerovi, bývalému vychovateli císaře Leopolda I. Vychovatelem byl asi dobrým, alespoň soudě podle toho, že císař Leopold byl autorem asi 250 hudebních opusů, z nichž některé se hrají dodnes. Syn Františka Scheidlera Ferdinand prodal panství roku 1688 generálu baronu Kaisersteinovi, od jehož vdovy zanedlouho koupil panství Karel Jáchym hrabě Breda, který je také pro dluhy opět prodává Karlu Richardu baronu Schmidlinovi. Od něj roku 1726 panství i zámek kupuje velkovévodkyně Toskánská Anna Marie Františka. Anna Marie sídlila sice na zámku v Zákupech v severních Čechách, ale dala zpustlý zámek nákladně přestavět do zcela nové podoby, do té, kterou známe dnes. Anna Marie Toskánská byla zajímavá postava. Byla rozená vévodkyně von Sachsen-Lauenburg z rodu Askánců a v Čechách žila proto, že zdědila po své babičce kněžně Lobkowiczové panství Zákupy a Buštěhrad. Anna Marie byla vdaná za Giana Gastona de Medici, posledního velkovévodu Toskánského z rodu Medicejských. Manželé však spolu téměř nikdy nežili, takže manželství bylo bezdětné. Je zajímavostí, že poslední Medicejský nějaký čas pobýval v Čechách, a to zpočátku manželství s Annou Marií. Jeho smysl pro humor a osvícený styl vlády ve Florencii, hlavním městě Toskánska, obdivoval i francouzský filosof Montesquieu.
Po smrti Anny Marie Toskánské roku 1741 přešlo panství dědictvím do majetku vévodů bavorských a roku 1805 bylo postoupeno arcibiskupu kurfiřtovi salcburskému Ferdinandovi, který byl bratrem císaře rakouského Františka I. když se Ferdinand stal roku 1814 i velkovévodou Toskánským, postoupil svá česká panství, včetně naší dnešní obrazové otázky, císaři rakouskému Františku I. pro Napoleonova syna Františka Josefa Karla, zvaného Orlík, který byl současně i vnukem císaře Františka I. Orlík však zemřel předčasně ve svých 20 letech a česká panství (Zákupy a další) připadla jako soukromý majetek císaři Ferdinandu V. Od roku 1918 je zámek státní a dnes jsou v něm obecní byty.
Je u nás mnoho známějších a okázalejších zámků, které se však nemohou pochlubit tak zajímavými majiteli.

Losování výherců:
Všechny přijaté e-maily se správnými odpověďmi budou zařazeny do losování, které proběhne po ukončení soutěže. Výherce bude ihned kontaktován na základě uvedeného telefonního čísla nebo e-mailu a požádán o sdělení korespondenční adresy, kam mu bude výhra zaslána.

Další podmínky:
* V případě zjištění duplicitních odpovědí nebo nepravdivých údajů (v rozporu se skutečností) si provozovatel vyhrazuje právo na nepřiznání výhry takovémuto uživateli a na úplné zrušení všech duplicitních odpovědí.
* Veškerá data získaná od uživatele jsou považována za jeho osobní a vztahuje se na ně ochrana podle zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Pořadatel se zavazuje, že osobní údaje uživatelů nebudou předávány žádné třetí osobě. Výjimku tvoří pouze data výherců, která mohou být uveřejněna na stránkách Třetí věk ve formátu ˝Jméno – Město˝).
* Výhry jsou zasílány pouze v rámci území ČR a to na adresy výherců sdělených při telefonickém kontaktu. V případě, že se výhra vrátí odesílateli z důvodu nevyzvednutí výhercem, bude po dobu 1 týdne připravena k osobnímu vyzvednutí v sídle pořadatele. Pokud výhra nebude ani v této lhůtě vyzvednuta, propadá pořadateli.
* Pořadatel si vyhrazuje právo na změnu pravidel soutěže kdykoliv v jejím průběhu.
* Výhry jsou právně nevymahatelné.
* Pořadatel neposkytuje záruku nepřetržité funkčnosti, bezchybného provozu a zabezpečení portálu.
* Pořadatel neodpovídá za jakoukoliv škodu, která byla nebo mohla být uživateli způsobena v souvislosti s jeho používáním nebo využíváním portálu Třetí Věk.
* Tato pravidla jsou vytvořena v souladu s platnými zákony a dalšími právními předpisy České republiky a jsou závazná pro obě strany. Uživatel portálu svým dobrovolným vstoupením do soutěže potvrzuje, že byl s nimi prokazatelným způsobem seznámen a zavazuje se podle nich řídit.

Autorem testu je Mgr. Vladimír Ševčík.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: