Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Výstavy: Hrabal a kožešinová krutost

Publikováno: 22.02.08
Počet zobrazení: 2888

Slavný spisovatel, jak ho neznáte. Desítky pozoruhodných fotografií jedinečného muže. I tak se dá charakterizovat nedávno zahájená brněnská výstava Ostře sledovaný Hrabal. Od ledna zase můžete v kavárně Inkognito v Plzni shlédnout výstavu studentských prací zaměřenou na krutost kožešinové módy.

Mimořádný osud jednoho z nejosobitějších českých spisovatelů lze v historických sálech na Radnické ulici přehlédnou skutečně v celku. Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně-Židenicích. Zemřel v Praze po pádu z okna z pátého patra nemocnice na Bulovce právě před jedenácti lety.

Výstava v rodném městě
Přes stovku černobílých fotografií mapujících život spisovatele Bohuslava Hrabala lze od včerejška obdivovat ve třech patrech galerie na Radnické ulici 10 v Brně. Brněnského rodáka nepředstavují jen krásné portréty, ale kupříkladu i unikátní snímky z dětství, které zčásti prožil v domku nedaleko židenického hřbitova. ˝Je s podivem, že Hrabal v Brně jedenáct let po své smrti ještě podobnou výstavu neměl,˝ poznamenala kurátorka Hana Hamplová.
˝Název výstavy bych asi pozměnil na Konečně v Brně,˝ poznamenal před vernisáží Hrabalův přítel, sekretář i portrétista Tomáš Mazal, který vydal před třemi lety obsáhlou spisovatelovu monografii. Naráží tak na fakt, že už rok po Hrabalově smrti putovaly paradoxně po Itálii a Polsku velké fotografické kolekce věnované muži, který měl být dvakrát navržený i na Nobelovu cenu a který světskou slávou hluboce pohrdal. ˝Dětství, hospody, kočky, Nymburk i Libeň, to vše na snímcích je,˝ pochvaluje si Mazal.

Se školní brašnou a už tehdy těžký frajer
Fotografická expozice se na jih Moravy dostala z jindřichohradeckého muzea, kde předloni vznikla. Mimořádná výstava potrvá do 29. února.
Snímky zachycují Hrabalovo dětství, život v pražské Libni i na jeho chatě v Kersku, setkání s významnými osobnostmi, ale i literátovo krušné stáří. Zvláštní oddíl tvoří snímky z filmových a divadelních adaptací Hrabalových děl. Autory záběrů jsou anonymové, ale i známí fotografové jako Václav Chochola, Miloň Novotný, Taras Kuščynskyj či Michal Tůma. Kurátorka Hana Hamplová, která Hrabala osobně znala, říká, že má nejraději jeho fotky z dětství.
˝Z celého souboru mě dostala školní fotka, na níž malý Hrabal se dvěma kamarády pózuje se školními brašnami v námořnických oblečcích. Už tady je těžký frajer,˝ vtipkuje kurátorka.
Fotografie doplňují další exponáty přibližující spisovatelův život. Jde například o stůl s psacím strojem, věž z balíků ze sběrných surovin a knihy.

Výstavu otevírá Kunderova poklona
Celou výstavu otevírá pozoruhodný citát jiného veleslavného brněnského rodáka a literáta Milana Kundery, který v roce 1997 prohlásil: ˝Jednou bude zapomenuta ruská okupace a o těch letech se bude říkat. To byla ta velká doba české kultury, kdy žil Hrabal, který tehdy napsal Obsluhoval jsem anglického krále a Příliš hlučnou samotu. Je nepřirovnatelný a nemá ve světě obdoby.˝ Návštěvníci budou moci zhlédnout také ve smyčce promítaný film Den s Bohumilem Hrabalem, který v roce 1994 natočil právě Tomáš Mazal.
Ucelený pohled na spisovatele dotvoří i festival filmových adaptací Hrabalových děl v brněnském městském kině Scala, kde začne koncem února.
Kromě slavné série filmů Jiřího Menzela promítnou pořadatelé také Andělské oči Dušana Kleina nebo povídkový film Perličky na dně, který připravila v roce 1965 pětice režisérů československé nové vlny. Přehlídku doplní i málokdy uváděné miniatury Fádní odpoledne Ivana Passera a Sběrné surovosti Juraje Herze.

Hrabalův rodný dům v Balbínově ulici již několik let zdobí památeční plastika. S matkou se však odsud tříletý Hrabal přestěhoval do Polné a pak do Nymburka, do Brna se vrátil až jako student primy zdejšího gymnázia. Býval také častým hostem v obřanské vile svého strýce, advokáta a novináře Bohuslava Kiliana, jenž prý měl velký vliv na jeho literární tvorbu.

Doprovodné akce
Výstava je koncipovaná jako doplnění učiva českého jazyka vyšších stupňů základních a také středních škol, součástí výstavy jsou i metodické listy pro učitele a studenty. Na výstavě je promítaný filmový dokument Den s Bohumilem Hrabalem (stopáž 90 minut) a střídat se bude s pořadem České televize Gen Jiřího Menzela o Bohumilu Hrabalovi.

Retrospektivní přehlídka, která se uskuteční v brněnském kině Scala, je připomínkou sice většinou dobře známých titulů, které však vidět na filmovém platně prakticky už nemáme příležitost. Shodou šťastných okolností se po dlouhé době podařilo spojit do jednoho představení všechny hrabalovské filmové povídky – diváci mohou po dlouhých letech uvidět společně s Perličkami na dně i film Juraje Herze a prakticky neznámou povídku Ivana Passera. Vstupné na každý večer filmové přehlídky bude 70 korun, po předložení vstupenky z výstavy Ostře sledovaný Hrabal, která se do 29. února koná v prostorách Staré radnice, bude vstupenka stát pouze 50 korun.

Program v kině Scala:
pondělí, 25. 2.
18.00 Perličky na dně, Fádní odpoledne, Sběrné surovosti

úterý, 26. 2.
17.30 Ostře sledované vlaky
20.00 Skřivánci na niti

středa, 27. 2.
17.30 Postřižiny
20.00 Slavnosti sněženek

čtvrtek, 28. 2.
17.30 Andělské oči
20.00 Něžný barbar

pátek, 29. 2.
17.30 a 20.00 Obsluhoval jsem anglického krále

Mobilní výstava upozorňující na krutost kožešinové módy putuje na západ Čech

Od ledna 2008 můžete v kavárně Inkognito v Plzni shlédnout výstavu studentských prací zaslaných do soutěže Design Against Fur (DAF) v roce 2007. Výstava byla přesunuta z pražské Galerie Cesty ke světlu. Zde byla již od 5. prosince 2007, kdy byla zahájena vernisáží s účastí známých osobností jako například herce Jaroslava Duška či majitele galerie psychologa a výtvarníka Zdeňka Hajného. Výstava Fashion Victims dostala svůj název podle tématu, který měli studenti v roce 2007 za úkol zpracovat.
V kavárně uvidíte celkem 16 plakátů, kterými studenti středních a vysokých škol vyjadřují svůj nesouhlas s kožešinovou módou v rámci mezinárodní výtvarné soutěže Design Against Fur. Na výstavě shlédnete jak vítězné práce českého kola DAF2007, tak také vítězný plakát z evropského kola, vítěze celosvětového internetového kola, plakát, který získal hlavní cenu, v neposlední řadě pak také práce českých studentů, které získaly ocenění evropské poroty a mnohé další.
Soutěž pořádá v ČR již 6. rokem organizace Svoboda zvířat (http://www.svobodazvirat.cz) ve spolupráci s Fur Free Alliance, mezinárodní koalicí organizací na ochranu tzv. kožešinových zvířat. Úkolem studentů středních i vysokých škol je navrhnout plakát pro mezinárodní protikožešinovou kampaň.
Výstavu můžete shlédnout až do konce března 2008. Poté bude k zapůjčení do škol či jiných vhodných zařízení. V současné době probíhají registrace do nového ročníku soutěže DAF. Studenti se mohou registrovat online. V roce 2008 mohou kromě plakátů tvořit také flashové animace.

Více informací naleznete na http://www.dafcr.cz. Veškeré dotazy či připomínky směřujte ke koordinátorce DAF v ČR, Lucii Slabé (e-mail: lucie.slaba@svobodazvirat.cz).

Zdroj: MFDNES archiv – Luboš Mareček, BKC, envic – Tomáš Popp

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: