Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zelený čaj
Zelený čaj má jemnou chuť a neobvyklou barvu zejména pro vyznavače černého čaje. Jeho chuť jim může připadat trpčí a slabě svíravá. Vyznačuje se však silnějším povzbuzujícím účinkem než čaj černý. Za to má, ale mnohem méně kofeinu a taninů.
Kde ho najdeme
Pokud bychom zatoužili okusit chuť zeleného čaje přímo u zdroje, museli bychom se vypravit do Číny nebo do Indie. Pěstování, sklizeň i příprava nápoje má v těchto zemích tisíciletou tradici. Mnoho Evropanů tak po návratu z orientu nadobro zavrhne konzumaci čaje z klasických papírových sáčků a vyhledává již jen skutečně kvalitně připravené nápoje čajoven.
Přisuzované účinky:
- obsahuje látky, které účinně brání tvorbě zubního kazu (může způsobit nežádoucí zabarvení zubů)
- je účinný při onemocnění dásní
- zpomaluje růst bakterií typu streptococcus mutans
- prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory
- přispívá i ke snížení tělesné váhy
- posiluje krevní stěny
- snižuje cukr v krvi
Výzkumy prokázaly velice slibný vliv užívání zeleného čaje na prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty, ale také na snížení množství výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavé je prokazatelně prospěšné působení zeleného čaje proti vzniku metastáz.
Za podstatný a významný rys, který stojí především za pozornost, označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až 7 x silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním.
Zelený čaj má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům. Slibné jsou výsledky zkoumání odhalující, že zejména zelený čaj má protialergické účinky.
Odvar ze zeleného čaje účinně pomáhá léčit úplavici, normalizuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu.
Když necháme zelený čaj vyluhovat déle než obvyklým postupem 3 minut (zpravidla 6 minut), připravený čaj má sice ostrou až svíravou chuť, ale zásluhou tříslovin blahodárně působíme na trávicí trakt, protože třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla.
Zelený čaj snižuje krevní tlak
Lidé, kteří pijí zelený čaj, jsou odolnější vůči vysokému krevnímu tlaku. Tvrdí to autor tchajwanské studie Yi-Čing Yang. ˝Je to vcelku jednoduché. Čím více zeleného čaje člověk pravidelně konzumuje, tím menší je pravděpodobnost, že bude mít problémy s vysokým tlakem,˝ tvrdí Yi-Čing Yang, jenž podrobil zkoumání na patnáct stovek lidí, kteří na začátku výzkumu trpěli vysokým krevním tlakem. Zhruba čtyřicet procent z nich činili pravidelní konzumenti čaje z řad mladých mužů, kteří kouří, vypijí větší množství alkoholu a jedí menší množství zeleniny.
Některé odrůdy čaje obsahují podle tchajwanských odborníků neuvěřitelné čtyři tisíce chemických sloučenin, včetně flavonoidů, které pomáhají předcházet infarktu, mrtvici nebo selhání ledvin.
Upozornění
Z hlediska obsahu antioxidačních látek v nápoji je velmi důležitá samotná příprava čaje. Svou roli hraje použitá nádoba, teplota vody i doba louhování. Zelený čaj bychom měli pít neslazený a pokud možno bez mléka, podstatně totiž snižuje jeho léčivé účinky.
Hlavně ne vroucí vodu
Správná příprava zeleného čaje je trochu časově náročnější záležitost. Ale stojí to za to! Voda by měla být čerstvá a ne už jednou převařená a při zalévání čaje by neměla být vroucí, ale teplá tak 70 až 80 stupňů. Konvici, kterou používáte na přípravu zeleného čaje, byste neměli už používat na přípravu jiného nápoje. Pro správné rozvinutí čajových lístků je vhodné konvici před přípravou čaje nahřát. Zelený čaj by neměl přijít do kontaktu s ničím kovovým, nejvhodnější jsou nástroje a nádoby ze skla, kameniny nebo keramiky. Uchovávání zeleného čaje je další důležitou záležitostí, která má vliv na jeho kvalitu. Také byste jej neměli vystavovat přímému dennímu světlu a měl by být v těsnící nádobě.
Zdroj: Internet – celostnimedicina.cz, Atlas – žena, abecedazdravi.cz