Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Egyptská kočka

Publikováno: 26.03.08
Počet zobrazení: 2343

Autorka: Ing. O. Janíčková

      Při svém krátkém pobytu v Londýně navštívila jsem Britské muzeum. Z celé té úžasné budovy si pamatuji jediné – egyptskou kočku. V jednom z přízemních sálů seděla nehnutě na podstavci, mohutná, tmavá jako tuha, vznešená v ladné křivce, fascinující.

Několikrát jsem od ní odešla a zase se vrátila. Přitahovala mě tak, že jsem ostatní prostory muzea proběhla jen s myšlenkou na ni, na vznešenou kočku. Nemohla jsem se od ní odloučit. Prožívala jsem nepopsatelný pocit něčeho důvěrně známého, milovaného, dávno ztraceného.

Velmi se to podobalo mé radosti z návratů do rodného domu, dokud žili moji rodiče. Bylo to nečekané, ohromující.

U pokladny muzea mezi upomínkovými předměty jsem ji našla, věrně zmenšenou kopii.

Za čtyřiapůl libry jsem ji získala a mám ji dodnes. Dnes také už vím, že ta kočka, která mě tak uhranula, je ztělesněním egyptské bohyně Bastet, jedné z nejoblíbenějších. Svátek Bastety se v době před třemi tisíci roky oslavoval v městě Búbastis, které leželo severně od dnešní Káhiry a bylo přístupné zejména po vodě. Tady byl vybudován chrám k poctě Bastety, celý z červené žuly. Již Herodotos popisoval, jak až 700 000 lidí přijíždělo v bárkách, muži i ženy, a při těch oslavách se vypilo více vína, než po celý následující rok. Archeolog Edouard Naville v roce 1887 odkryl katakomby pod někdejším chrámem a nalezl spousty mumifikovaných koček a řadu královských svatyní, což dokazuje, že Bastetu uctívali i ti nejvznešenější.

Kdybych se ještě někdy ocitla v Londýně, půjdu znovu do Britského muzea, protože po mé velké kočce se mi stýská.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: