Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Západní medicína a čínská celostní medicína

Publikováno: 10.03.08
Počet zobrazení: 2141

Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Svět se přibližuje k sobě svými poznatky a kulturami a to, co dnes objevujeme například v čínské tradiční medicíně, je pro nás nové a zajímavé, někdy i podnětné. Zaujalo mne to také, protože jsem dospěla pro sebe k závěru, že základem všeho je rozumný přístup k životu a ke zdraví, v sebereflexi a uvědomování si jednoty všech dějů, jak v mém životě, tak z hlediska toho, co mne obklopuje.

Nemohu zavrhnout metody moderní západní medicíny a vrhnout se a praktiky staré čínské medicíny, na kterou nejsem připravena tělem i duchem a filozofií i prostředím, v kterém jsem se narodila. Ale pro mne i pro dalších lidi se otevřela oblast poznatků, na kterých mohu postavit svou touhu učinit něco důležitého sama pro sebe a vylepšit si zdraví, psychickou rovnováhu a i své prostředí, které mne obklopuje. Proto mne čínská celostní medicína zaujala a o své poznatky a myšlenky se dělím s druhými.

Proč je čínská medicína vyhledávána i na západě?
Třeba pro poznatek, že na rozdíl od západní medicíny, která se zaměřuje na odstranění příznaků nemoci, se čínská medicína orientuje na podporu těla při návratu do rovnováhy a harmonie, která byla nemocí narušena. Na rozdíl od čínské medicíny, kterou rádi nazýváme medicínou celostní, se západní medicína soustředila na to, že rozdělila člověka na jednotlivé části, které léčí odděleně. Tedy, západní medicína má jinou filozofii než medicína čínská. Co je výhodné nebo nevýhodné na obou pojetích je zřejmě otázka přístupu a také individuálního rozhodnutí každého člověka, který se bude rozhodovat mezi oběma způsoby léčení.
Přistoupí-li na tradiční způsob a nebo na moderní způsob léčení svých problémů. Všechno má své pro nebo proti, ale na podporu moderní západní medicíny je nutno konstatovat, že zbavila lidstvo mnoha nebezpečných a smrtelných chorob, které ho nemilosrdně kosily od věků, aniž byla šance na záchranu. Vzpomeňme na morové rány, černé neštovice, černý kašel a jiné choroby, které šly ruku v ruce s válkami, infekcemi z vadné vody, ze zkažených potravin a ze špatné hygieny. To vše se zlepšovalo postupnými poznatky příčin a jejich eliminování na základě vývoje chemie a medicínských výzkumů. Západní medicína nežije odtržená od starých vzácných poznatků, ale dala se jiným, přísně vědeckým směrem, soustřeďujíc se na rychlé a účinné odstraňování příznaků chorob, což má význam i sociální, protože si dovede poradit s pandemiemi a epidemiemi, které nám čím dál víc hrozí.

Z pohledu zdravého člověka se dívám na obě oblasti se zájmem a jistě, že se mi líbí číst v prastarých recepturách a někdy je na sobě i vyzkoušet, zvláště pokud nejsou příliš složité a nebo málo pochopitelné. Jistě, že oba směry mohou přispět ke zdraví a obnově životních sil a pocitu zdraví a štěstí. Což je pro člověka ten nejvzácnější dar.

Princip celostního přístupu k člověku
˝Vše souvisí ze vším,˝ říká čínská tradice a jistě není tato zásada Evropě neznámá již ze starořecké kultury. Dalo by se říci, že tuto zásadu přijalo lidstvo ji v dávné historii a může se s ním setkat i v indické kultuře, která rozvinula působení příčiny a následku (karmy a inkarnace) do detailů. Filozofie příčiny a následků se odráží i biblických textech a lidových zapomenutých rčeních.
Čínská celostní medicína dále praví: ˝Člověka nelze ˝rozkouskovat˝ do jednotlivých částí, ale je nutné pohlížet na něj celistvě – jako na originální a jedinečnou bytost.˝
Co to znamená? Že pro čínskou celostní medicínu neexistuje onemocnění jen jednoho orgánu, nebo dokonce jeho části, ale je vždy onemocněním celého jedince. Léčbou jednoho orgánu můžeme ovlivnit jiný orgán. Celostní přístup k člověku zaručuje, že léčba je tvořena zcela individuálně – je ˝šitá na míru˝.

Princip celostní medicíny – jin a jang
Podle tradičních názorů celý vesmír, a s ním i člověk, neustále vibrují mezi dvěma póly – jangem a jinem. Jsou sice vzájemně k sobě v protikladu, ale současně i navzájem spjaté. Jeden z druhého vzniká a každý nese v sobě zárodek toho druhého. Jeden bez druhého nemůže existovat, jsou jako den a noc, chlad a teplo apod. Oba tyto principy musí být v rovnovážném stavu. V případě onemocnění se vzájemný harmonický vztah zhroutí a následuje nerovnováha jinu a jangu. Lidské zdraví je tedy projevem rovnováhy obou těchto principů, které jsou podstatou životní energie proudící v tzv. akupunkturních dráhách.
Akupunkturní dráhy, jak se můžeme dočíst v řadě publikací, vytvářejí ucelený systém, kudy proudí energie a tedy jakýkoli zásah do tohoto systému mění tok energie čchi v celém těle.

Co je to čchi?

Číňané někdy označují čchi (qi) jako dech vesmírného draka. V doslovném překladu, jak tvrdí odborná literatura, čchi znamená energie. Tedy, když si přiblížíme princip čchi podle literatury, můžeme ho chápat jako neviditelný tok energie, který cirkuluje zemí i nebem a přináší životadárnou sílu. Čchi proudí, jak tvrdí čínská medicína, nejlépe, když plyne tak jako v přírodě, v jemných křivkách. Pokud čchi plyne podél přímých linií a ostrých hran, pohybuje se příliš rychle a může se lehko zablokovat.
Čchi v našem okolí má vliv na naše štěstí a dělá svět takovým, jakým je.
Lidská čchi, jak tvrdí dále tradiční čínská nauka, nás oživuje a dělá z to, čím jsme.
Kvalita čchi každého jednotlivce ovlivňuje jeho osobnost, zdraví a vitalitu. Některé čínské praktiky, jako je meditace, bojové umění, Tai Chi, akupunktura (která pomocí tenkých jehliček přesměruje čchi uvnitř těla) jsou způsoby, jak napravit a zvýšit tok osobní čchi.
Feng Shui je vlastně „akupunkturou domu“.
Překážky toku čchi v lidském těle způsobují problémy od malých těžkostí až po vážnější ochoření. Efekt může být velmi individuální.

Osobní čchi
Všechno je souhrou příčin a následků? I to, jak se snášíme s lidmi, jaký je nás zdravotní stav? Čínská tradiční medicína tvrdí, že to, jestli onemocníme, a nebo budete mít problémy v práci, nebo se pohádáme s rodinou, závisí na vaší osobní čchi.
V domácnosti, jak se tvrdí, může zablokovaná čchi ničit životy obyvatelů různými způsoby včetně chorob, ale může zasáhnout i také různorodé oblasti, jako je narození dítěte, kariéra, finance, vyhlídky na svatbu či vztahy s přáteli a rodinou.

Čchi a akupunktura
Akupunktura působí nejlépe v těch případech, kdy není porušena celistvost akupunkturních drah. Jakýkoli zásah, který dráhu přetne, vyvolá stagnaci čchi a poruší energetickou rovnováhu v celém organizmu. Takové přerušení může vzniknout úrazem nebo třeba i chirurgickým zásahem. V místě porušení tkáně vzniká jizva a ta změní proud čchi, a to do té doby, než se jizva zhojí. Mnohdy se tak ale nestane nikdy a jizva vytváří překážku a nebo je dokonce sama aktivní. To může mít velký vliv na činnost jednotlivých orgánů. Toto je také jedena z příčin, kdy akupunktura není účinná.

Pokračování příště.

Zdroj: Autorka: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: