Dnes je 16.09.2024, Svátek má Ludmila, zítra Naděžda

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak ušetřit na lécích

Publikováno: 8.04.08
Počet zobrazení: 2290

Levné léky, jako jsou ty na snížení teploty či zmírnění bolesti, se vyplatí od Nového roku kupovat bez receptu. Například třicet tablet Ibalginu o síle 400 miligramů vyjde ve volném prodeji bez receptu na zhruba 43 korun.

Když si ale necháte tenhle lék předepsat od praktického lékaře, zaplatíte dohromady za položku na receptu a doplatek asi o 10 korun více. Připočítat k tomu musíte ještě třicet korun za vyšetření u lékaře a čas, který strávíte v čekárně.

Na velkých balení ušetříte. Ale pozor…
Výhodnější je také koupit si větší balení léku, vyjde totiž levněji než několik malých balení. Ovšem tady je třeba si dávat obzvlášť pozor. ˝Větší balení svádějí k dlouhodobému a nadměrnému užívání léků, což může způsobit zdravotní potíže. A ty mohou být v důsledku horší než prvotní onemocnění pacienta,˝ vysvětluje tiskový mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Člověk tak může jednoduše zanedbat závažnou nemoc, která může mít z počátku banální příznaky.
Právě proto by měl pacient pokaždé využít služeb magistra v lékárně. Nebojte se popsat mu detailně vaše neduhy a řekněte mu, jaké léky už berete. On vám na oplátku pomůže vybrat optimální lék pro současné problémy. Pokud vám něco lékárník doporučí, ptejte se proč, jaké má lék výhody oproti jiným s podobným účinkem.

Nebojte se generik
Lékárník může sáhnout buď po dražším, originálním léku, nebo po generiku. To je lék se stejnou účinnou látkou, vyrobený po uplynutí ochranného patentu originálního léku. Příkladem je třeba originální lék na snížení teploty s kyselinou acetylsalicylovou Aspirin za 32 Kč a o 19 korun levnější generikum Acylpyrin.
Důležitější než cena je ovšem vybrat v dané chvíli lék, který nejlépe pomůže. Sice to neplatí stoprocentně, ale dražší léky bývají například díky složitější výrobní technologii citlivější třeba ke sliznicím lidského organismu. Až poté, co magistr zváží možné varianty, probírá s pacientem finanční možnosti.

Více informací naleznete zde.

Zdroj: MFDNES archiv, autorka: H. Slívová

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

15.04.2008 09:54  Jan Svoboda

Léky na virózy a chřipku jsou obecně dost známé, včetně cenových relací. Horší je to u léků, regulujících např.krevní tlak, hladinu cholesterolu, léčících revmatismus a pod. Jedná se o léky na předpis a pacient je vesměs zcela odkázán na názor (a nevím zda u některých i provizi) lékaře. Navíc díky předpisům EU a jimi vynucenému alibismu výrobců se u těchto léků dočtete v popisu vedlejších účinků, že Vás může po jejich aplikaci potkat naprosto cokoliv, včetně náhlého úmrtí.

15.04.2008 08:02  Zbyněk

Myslím, že ještě levnější je Ibumax - 30 tbl asi za 33,- Účinná látka stejná jako Ibalgin 400

Zanechte komentář: