Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Byt nesmí být nepřítel

Publikováno: 30.05.08
Počet zobrazení: 3497

Zařídili jste si kdysi byt, ale nyní, když už jste v důchodu a zdraví tolik neslouží, je pro vás překážkovou dráhou, kterou musíte denně zdolávat? Jak zařídit byt pro seniora tak, aby si v něm připadal dobře, a přitom byl pro něj bezpečný.

Na nejvíce problémů narážejí starší lidé v rodinných domech. Mnoho z nich je kupovalo či stavělo s tím, že tu s nimi budou jednou bydlet jejich děti či vnoučata a že se o ně postarají. Ale mnohdy to nakonec dopadne tak, že zůstanou ve velkém domě sami. Schodiště do patra pak pro ně znamená katastrofu, zvláště, je-li třeba točité. Pomoci jim může obvykle jen pevné a praktické zábradlí, protože několik set tisíc korun na výtah či vertikální jezdící plošinu hned tak někdo nemá. Problémy mohou způsobovat i hladké podlahy, například dlažba v chodbě. Po nich může člověk snadno uklouznout.
Nepřítelem staršího či méně pohyblivého člověka jsou rovněž volně ložené koberce, o než je možné zakopnout nebo mohou lehce podklouznout. Také vysoké prahy, nábytek s ostrými rohy či skleněná deska stolu mohou pro starší lidi znamenat veliké nebezpečí.
Nábytku by v interiéru mělo být poskrovnu, aby nepřekážel a dalo se kolem něj pohodlně procházet. Lepší než klasické skříně jsou ty vestavěné s posuvnými dveřmi, protože šetří prostor a lépe se kolem nich pohybuje. Věci by se seniorům neměly ukládat do horních polic vysokých skříní, protože mohou při snaze o sundání spadnout, nebo na sebe těžké předměty svrhnout. ˝Myslete na to, aby měl starší člověk okolo sebe zařízení, na něž je zvyklý. A pak, věci mají sloužit člověku, a ne naopak, zvláště ubývá-li mu sil,˝ radí Olga Janíčková, redaktorka portálu pro seniory http://www.tretivek.cz.
Postel pro staršího člověka by měla být o něco vyšší než klasická, ale zase ne moc, aby se z ní dobře vstávalo. Dobrým pomocníkem jsou polohovatelné rošty, třeba i na dálkové ovládání, které jsou sice drahé, ale může je zaplatit pojišťovna.

Více si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: MFDNES archiv – autorka: Alice Kupčeková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: