Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nízkoenergetické domy

Publikováno: 13.05.08
Počet zobrazení: 3477

Více než tisíc nízkoenergetických domů se má v Česku postavit letos. Přes vyšší náklady budoucí majitele lákají úspory na vytápění, které mohou činit řádově i deseti tisíce korun ročně. Nejsnadnějším krokem, jak snížit náklady na provoz domu, je zateplení.

Na trhu jsou zatím dva základní druhy materiálů, které se pro tento účel používají. Jedná se o takzvanou minerální vlnu a obvyklejší pěnový polystyren. Odborníci poukazují na to, že investice do zateplení se poměrně rychle vrátí. S minerální vlnou se peníze podaří uspořit za šestnáct let a s polystyrenem za devět. Za třicet let se na zateplení dá ušetřit i více jak šest milionů korun. Příležitost pro firmy, které se rozhodnou podnikat v zateplování, představují panelové domy. V Česku je v panelácích asi 1,16 milionu bytů.

Mnoho druhů nízkoenergetických staveb? Seznamte se, prosím

Ukazuje se, že řada mýtů a pověr, které byly kolem dřevostavby uměle vytvořeny nejsou opodstatnělé. Lidé při budování svých domovů znovu objevili dřevo – tradiční, osvědčený a levný materiál.
Srubové domy, sruby
Mnozí z nás si pod pojmem srubové domy představí spíše rekreační stavbu a ještě k tomu nevalné kvality. Opak je však pravdou – dnešní moderní sruby dokáží nabídnout stejně tak kvalitní bydlení jako stavby zděné.

Pasivní domy jsou budovy zajišťující příjemné vnitřní prostředí v létě i v zimě bez použití klasického vytápěcího systému. Oproti stávajícím budovám, které jsou spíše tepelnými zářiči, spotřebují o 85-90 % méně energie. Oproti novostavbám splňujícím současné národní normy a předpisy uspoří pasivní domy až tři čtvrtiny. V současnosti se pasivní domy vyvíjí nejrychleji v Německu a Rakousku.
Základním principem konceptu pasivního domu je optimalizace základních prvků, jako jsou tvar budovy, orientace vzhledem ke světovým stranám, obvodové stěny, výplně otvorů, ventilační systém. Optimalizací těchto prvků lze dosáhnout stavu, kdy pasivní domy nepotřebují konvenční vytápěcí systém.
Druhým principem je minimalizace tepelných ztrát. Ztráty prostupem lze redukovat kvalitnější izolaci obvodových stěn a výplní otvorů, ztráty ventilací pomocí vzduchotěsného uzavření budovy. Pasivní dům následně využívá tepelných zisků ze slunečního záření procházejícího okny a zisků interních – emise tepla lidmi a spotřebiči.

Trendem v dnešním moderním světě se stává zdravé, ekologické a úsporné bydlení. Ekologické domy nejsou jen o využívání alternativních zdrojů energie a snahu co možná nejvíce ušetřit, ale jde o vyvážené bydlení, které svou rozlohou a dispozicemi stačí k pohodlnému životu. Úspory energií nejsou jen doménou ekologického bydlení! Šetřit energie může každý sám ve své domácnosti. Možností úspor je mnoho. Od notoricky známých a velmi osvědčených úsporných žárovek a spotřebičů, přes úsporu vody např. sprchováním místo koupání ve vaně, nebo používáním pákových baterií až např. k zamezení úniku tepla netěsnými okenními rámy.
Velice významným prvkem při úspoře energií je rekuperace tepla. Rekuperace spočívá v tom, že použitý vzduch z místnosti je ventilací vyměňován za vzduch nový, přičemž ˝použitý˝ vzduch v rekuperačním výměníku předá teplo vzduchu čerstvému.

Oblast energetiky se poslední dobou stává stále častěji diskutovaným tématem. Hlavním důvodem jsou stoupající a velmi nestabilní ceny energií. Existuje nějaký způsob jak ušetřit svou kapsu a v neposlední řadě i životní prostředí? Řešení této situace přináší sluneční energie a její efektivní využívání. Proč se tedy nezamyslet nad tím, zda bychom si právě my nemohli do svého domu pořídit moderní a ekologicky čistý zdroj energie – solární systém?
Ač se to na první pohled nezdá, ale i v ČR lze získat ze Slunce poměrně značné množství energie. Sluneční záření dopadá na celou plochu naší republiky – 70% dopadajících paprsků připadá na období duben – září a 30 % zbývá na říjen – březen. Z tohoto energetického rozložení vyplývají možnosti využití solární energie, která může mít buď podobu elektrické energie nebo tepla.

V dnešní době mají montované domy v určitých aspektech lepší vlastnosti než domy stavěné klasicky. Z hlediska estetiky, tepelných a zvukově-izolačních vlastností jsou dnes montované domy na velmi vysoké úrovni. Odsuňme tedy předsudky stranou a podívejme se na to, jak se montovaný dům staví dnes a v čem tkví jeho výhody, popřípadě nevýhody.
Dům vzniká většinou v továrně ve výrobních halách. Na staveništi se pak realizuje pouze montáž a sestavení jednotlivých dílů. Od klasického domu se tedy, jak již napovídá název, liší stavebním postupem. V halách jsou zhotovovány celé obvodové stěny, příčky a stropy. Do jednotlivých dílců mohou být již zde osazeny rámy oken a dveří. Jednotlivé dílce se pak dovážejí na stavbu, kde se pomocí jeřábu osazují a ukotvují. Výhodou je, že takto postavený dům můžete již za tři až šest týdnů plně a bez omezení užívat.

Nyní dovolte pozvat Vás na dvě akce související s tématem nízkoenergetických staveb. Akce jsou součástí projektu ENVIC (http://www.envic.cz), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Přednáška s besedou: Nízkoenergetické domy – vize budoucnosti nebo nezbytný standard dneška?
Středa 14. května, 19hod., Měšťanská beseda – Divadélko JoNáš, Kopeckého sady 13, Plzeň
Nízkoenergetické a pasivní domy – bydlení s několikanásobně nižší spotřebou energie a vyšším komfortem. Zdroje energie a technická řešení nízkoenergetických domů. Vyplatí se to?
Těmto a mnoha dalším otázkám se ve své přednášce bude věnovat Karel Srdečný.
(Ing. Karel Srdečný je členem odborného týmu poradenské společnosti Ekowatt.)

Informační stánek: Ekodům – úsporné a komfortnější bydlení
Úterý 13. května – středa 14. května, 11 – 18h, Smetanovy sady – U Branky, Plzeň
Na stánku naleznete: výstavu a brožurku o nízkoenergetických domech, mnoho informačních materiálů o problematice životního prostředí, ukázku izolačních materiálů, oken pro nízkoenergetické a pasivní domy a mnoho dalšího.

Zdroj: Envic, s. r. o. – T. Pop, Denik.cz, lepebydlet.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: