Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Procházka historickou Prahou 1

Publikováno: 29.05.08
Počet zobrazení: 2577


      Autor článku: Slavomír Ravik
Jde o grafický soubor Václava Rytiny, prezentovaný s textem Sl. Ravika. Soubor zahrnuje Pražský Hrad, Královskou cestu, Staroměstské a Hradčanské náměstí, dvanáctero apoštolů orloje, Václavské náměstí a památky Židovského města, svatovítský poklad, Petřín a Zlatou uličku.

1. Panorama Pražského Hradu

Pohled z vltavského nábřeží a zejména z Karlova mostu na Hradčany je opravdu neopakovatelnou podívanou. Terén spolu s mistry evropské architektury vytvořil ojedinělou ilustraci dějin stavitelského umění v posledním tisíciletí.
Přízemí této kompozice vytváří Karlův most s trojicí mostních věží. Vpravo nám obraz rámuje staroměstská mostecká věž, dílo gotického stavitele Petra Parléře. Nalevo vyniká dvojice malostranských mosteckých věží. Menší, robustnější, je románská, vyšší byla zbudována staviteli gotiky v 15. století.
Pod vlastním masivem hradu tvoří podestu mohutná kopule mikulášského chrámu provázeného štíhlou věží. Jde o dílo slavné barokní stavitelské rodiny Dienzenhoferů, dokončené A. Luraghem v 18.století. Kopule dosahuje výšky 79 metrů. Nad vším se pak tyčí panorama Hradčan, pocházející z časů Marie Terezie, tedy z druhé poloviny 18.století. Niccolo Pacassi spojil tehdy pod jedním velkolepým průčelím nejroztodivnější směs staveb a stylů. Frontou 25 metrů vysokou, o celkové ploše 27 tisíc čtverečních metrů, vytvořil z Hradčan skutečnou dominantu. Na hradní masiv navazují a prodlužují jej dva další palácové objekty, t.zv. Ústav šlechtičen a Lobkovický palác. Obě budovy dostaly svou dnešní podobu rovněž v 18.století, v časech doznívajícího baroka a nastupujícího klasicismu.
Nad touto frontou se pak zvedají další věže a chrámy. Především je to vrchol podívané, chrám sv.Víta, založený Matyášem z Arrasu a Petrem Parléřem ve 14.století. Katedrála sv.Víta nese všechny rysy, které nám dovolují řadit chrám mezi katedrály. Je to věnec kaplí okolo kněžiště, mohutný vnější opěrný systém a rozloha. Chrám, dostavěný až roku 1929, k mileniu sv.Václava, je dlouhý 124 metry, v křížení lodí je široký 60 metrů a výška klenby představuje 33 metry.

Vpravo od sv. Víta spatříme dvojici bílých hranolů, tedy románských věží chrámu sv. Jiří, zbudovaného ve 12. století z bělostné opuky. Chrám sám je dlouhý 45 metrů a jsou v něm pohřbeni první vladaři českého státu. Úplně napravo je pak masivní Černá věž, svědek románské epochy, kdy tato fortifikační brána chránila Hrad od východu. O její masivnosti svědčí síla stěny; ve spodní části zde dosáhla tří metrů. Protože při požáru zčernala, začalo se jí říkat Černá věž.
Z hradního masivu však vyniká i mohutný Vladislavský sál, který byl ve své době největším světským sálem Prahy. Stavěl jej Benedikt Rejt na přelomu 15. a 16. století. Sál je dlouhý 62 metry, široký 16 metrů a výška klenby dosahuje 13 metrů. Jaký div, že tady pořádali i rytířské turnaje. A co je zvlášť pozoruhodné: do pozdně gotické stavby jsou zakomponována velká renesanční okna, první památka této epochy na sever od Alp.

Mluvíme-li o renesanci, pak stojí za zmínku palác zbudovaný před Hradem, který tvoří levý rámec hradního panoramatu. Je to Schwarzenberský palác zdobený renesanční sgrafity, která zdobí také štíty a komíny. Najdeme tu i arkádový dvůr, nádherné lunetové římsy a nahoře napočítáme devět renesančních štítů. Palác, jak vidno, nezaniká ani v porovnání s mohutným masivem Hradu. A konečně někde v pozadí, mezi Hradem a Schwarzenberským palácem, je vidět část Arcibiskupského paláce, který zbudoval mistr baroka J.B. Mathey v závěru 17.století. Přijdeme-li blíže, zjistíme, že stavbu vyšperkovali později rokokovým štukem. A tak celé panorama Pražského hradu je vskutku názornou ilustrací dějin evropské kultury.

Slavomír Pejčoch – Ravik

Narozen 22.dubna 1932. Vystudoval pražskou Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy-moderní obecné dějiny, ale navštěvoval i přednášky o archeologii a filozofii. Na Bagdádské univerzitě v College of Arts studoval arabské realie a arabštinu. Pracoval jako novinář, v šedesátých letech jako tiskový tajemník Oty Šika a Václava Valeše. V době normalizace nuceně pracoval mimo svou kvalifikaci, ale zároveň si dál doplňoval své vzdělání, na př. studiem francouzštiny, postgraduálně pak na Vysoké škole ekonomické.

Po listopadu 1989 se dočkal rehabilitace. V nové vládě se stal poradcem pro kulturu, později v NATO působil jako expert pro média ve střední a východní Evropě a pobýval pracovně v řadě evropských zemí a v USA. S Milošem Zemanem spolupracoval v Lidovém domě, v Parlamentu ČR a později i v Úřadu vlády ČR.
Ravik je autorem několika desítek publikací z oblasti historie a politiky, vydal řadu knih s náboženskou tematikou, ale i ekonomicko-politické studie. Na svém kontě má i množství pragensií či publikací z oblasti umění o starožitnostech, ale zpracoval knižně i řadu dalších témat.

Podrobný životopis autora i úplný přehled jeho publikací nabízí portál http://www.pozitivni-noviny.cz.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: