Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Sezam a jeho využití ve zdravé výživě

Publikováno: 20.05.08
Počet zobrazení: 3211

Autorka: JUDr. Irena Novotná, 2008
Pro zdraví nás žen po padesátce je sezam vynikající prostředkem k doplnění důležitých minerálních látek a vitamínů, povzbuzující nejen růst vlasů, ale také zlepšující pleť. Protože ani sebelepší kosmetika nemůže nahradit pestrost a bohatost jídelníčku, který není zacílený na příjem kalorií, ale na příjem výživných látek pro náš organismus.

Nemyslím si ale, že by bylo dobré se jen orientovat na zkušenosti a tradice orientální kuchyně, protože je svým způsobem jednostranně postavena na odlišném podnebí a odlišných tradicích. A některé pokrmy by nám mohly způsobit trávicí problémy. Mně třeba vadí příliš sladké zákusky a příliš kořeněné maso nebo přílohy. Naopak, lidé Východu zase mají problémy se smetanovými omáčkami české kuchyně. Já si vybírám, co je bohaté na výživné látky, co je chuťově vyvážené a málo kalorické.

Co obsahují sezamová semínka
Sezamová semínka jsou pokládána za nejzdravější. V naší obchodní síti je zakoupíte již vyloupaná, ale doporučuje se je požívat neloupaná pro zachování výživné hodnoty. Jsou vynikající prevencí před osteoporózou a nebo se mohou používat jako doplňková výživa při její léčbě. Vysoký obsah vitaminu B1 a B3, hořčíku, fosforu je prospěšný na nervy. Zvyšují imunitu a zlepšují látkovou přeměnu. Sezam by měl být častým doplňkem výživy u žen v menopauze, projevující se návaly horka a pocení, nespavostí, bušením srdce, slabostí, které jsou způsobené vyčerpáním složky jater a ledvin.
Čím mne sezam přesvědčil? Svým minerálním složením, které na 100 g vypadá takto: vápník – 500 až 1500 mg, hořčík – 350 mg, železo – 10 mg, zinek – 10 mg, draslík – 410 mg, fosfor – 890 mg.

Jak sezam využít v kuchyni

V obchodech se zdravou výživou si můžete koupit již hotovou omáčku ˝tahini˝. Je to vlastně pasta ze sezamových semínek. Je velice chuťově přijatelná a pokud si přejeme opravdu užít výborné bezmasé zeleninové večeře a přitom si dopřát i výživných látek, pak je zde recept, který jsem sama vyzkoušela.

Pro jednu porci rozehřejeme na pánvi 1 lžíci oleje, přidáme tak 2 stroužky česneku, kdo raději ostřejší pokrmy, pak trochu chilli, 1 cibuli, sůl a pepř a povaříme 2-3 minuty na mírném plameni. Po dvou – třech minutách pánev s obsahem sundáme z ohně a přimícháme 2 lžičky tahiny se 150 ml neslazeného jogurtu. Pak pánev vrátíme zpět a necháme vařit 1 až 2 minuty na mírném plameni a po prohřátí přidáme 2 lžičky nasekané pažitky.
Mezitím podusíme směs zeleniny, kterou máme v oblibě a horkou omáčkou podušenou zeleninu polijeme a můžeme se pustit do večeře, z které musíme mít žádné výčitky svědomí vůči udržovaní štíhlé linie.

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

20.05.2008 08:24  JUDr. Irena Novotná ()

Vážení čtenáři, bohuřel došlo k chybě v článku. Místo Seznam - má být sezam. Doporučuji Vám však, abyste si článek přečetli, jsou v něm cenné informace pro Vaše zdraví. Děkuji Vám za pochopení JUDr. Irena Novotná
http://www.prolidi.pise.cz

Zanechte komentář: