Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Sezam a jeho využití ve zdravé výživě
Pro zdraví nás žen po padesátce je sezam vynikající prostředkem k doplnění důležitých minerálních látek a vitamínů, povzbuzující nejen růst vlasů, ale také zlepšující pleť. Protože ani sebelepší kosmetika nemůže nahradit pestrost a bohatost jídelníčku, který není zacílený na příjem kalorií, ale na příjem výživných látek pro náš organismus.
Nemyslím si ale, že by bylo dobré se jen orientovat na zkušenosti a tradice orientální kuchyně, protože je svým způsobem jednostranně postavena na odlišném podnebí a odlišných tradicích. A některé pokrmy by nám mohly způsobit trávicí problémy. Mně třeba vadí příliš sladké zákusky a příliš kořeněné maso nebo přílohy. Naopak, lidé Východu zase mají problémy se smetanovými omáčkami české kuchyně. Já si vybírám, co je bohaté na výživné látky, co je chuťově vyvážené a málo kalorické.
Co obsahují sezamová semínka
Sezamová semínka jsou pokládána za nejzdravější. V naší obchodní síti je zakoupíte již vyloupaná, ale doporučuje se je požívat neloupaná pro zachování výživné hodnoty. Jsou vynikající prevencí před osteoporózou a nebo se mohou používat jako doplňková výživa při její léčbě. Vysoký obsah vitaminu B1 a B3, hořčíku, fosforu je prospěšný na nervy. Zvyšují imunitu a zlepšují látkovou přeměnu. Sezam by měl být častým doplňkem výživy u žen v menopauze, projevující se návaly horka a pocení, nespavostí, bušením srdce, slabostí, které jsou způsobené vyčerpáním složky jater a ledvin.
Čím mne sezam přesvědčil? Svým minerálním složením, které na 100 g vypadá takto: vápník – 500 až 1500 mg, hořčík – 350 mg, železo – 10 mg, zinek – 10 mg, draslík – 410 mg, fosfor – 890 mg.
Jak sezam využít v kuchyni
V obchodech se zdravou výživou si můžete koupit již hotovou omáčku ˝tahini˝. Je to vlastně pasta ze sezamových semínek. Je velice chuťově přijatelná a pokud si přejeme opravdu užít výborné bezmasé zeleninové večeře a přitom si dopřát i výživných látek, pak je zde recept, který jsem sama vyzkoušela.
Pro jednu porci rozehřejeme na pánvi 1 lžíci oleje, přidáme tak 2 stroužky česneku, kdo raději ostřejší pokrmy, pak trochu chilli, 1 cibuli, sůl a pepř a povaříme 2-3 minuty na mírném plameni. Po dvou – třech minutách pánev s obsahem sundáme z ohně a přimícháme 2 lžičky tahiny se 150 ml neslazeného jogurtu. Pak pánev vrátíme zpět a necháme vařit 1 až 2 minuty na mírném plameni a po prohřátí přidáme 2 lžičky nasekané pažitky.
Mezitím podusíme směs zeleniny, kterou máme v oblibě a horkou omáčkou podušenou zeleninu polijeme a můžeme se pustit do večeře, z které musíme mít žádné výčitky svědomí vůči udržovaní štíhlé linie.
Vaše komentáře
Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)20.05.2008 08:24 JUDr. Irena Novotná ()
http://www.prolidi.pise.cz