Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Chvála černému rybízu

Publikováno: 24.06.08
Počet zobrazení: 26851


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Co dělat, když je Váš organismus oslabený. A zvláště u starších lidí! Nestačí si myslet, že všechno zachrání syntetické vitaminy, které si zakoupíme za drahé peníze v lékárně. Každý člověk, a zvlášť starší, musí aktivně svůj organismus podporovat správnou životosprávou a tím snižovat rizika onemocnění s možnými následky, které se pak těžko odstraňují.

Černý rybíz je velice prospěšný pro lidský organismus. Mezi jeho vlastnosti zařazujeme i to. že má příznivý vliv na řadu metabolických procesů. Jeho plody jsou výjimečně bohaté na vitamín C, který je stabilní díky přítomnosti antokyanidů. Ale, kromě vitamínu C obsahuje černý rybíz ještě tyto další složky: karotenoidy, vitaminy skupiny B, minerály (fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo, měď, zinek), flavonoidy (flavonol, glukosidy) a antokyanidy, pektiny, taniny, éterické oleje.
Černý rybíz je bohatým zdrojem gama-linoleové kyseliny (GLA) a dalších nenasycených mastných kyselin. Ty ovlivňují regulaci tělesné teploty, obnovu a ochranu tkání a tvorbu energie v organizmu. Tato kyselina je potřebná pro tvorbu prostaglandinů – látek podobných hormonům, jejichž funkce je v organizmu spojená např. s rozšiřováním cév, regulací tlaku v tepnách, s metabolizmem cholesterolu, s aktivací T-lymphocytů, s ochranou krevních destiček a s kontrolou správné tvorby buněk. Tak, to je všechno, co je důležité, abychom pochopili, že černý rybíz je nezastupitelným zdrojem pro naše celkové zdraví a stav organismu.
Černý rybíz, který je velkou zásobárnou vitamínu C v čerstvém stavu. A jako kompot je vynikající. Kdo chce, může si ho přilepšit i před požitím kapkou smetany, aby jeho trochu dráždivá chuť byla zmírněna. Dobrou chuť mají i marmelády z černého rybízu, ale někomu nemusí chutnat, většinou hospodyňky zavařují černý rybíz ještě s jiným ovocem, aby se jeho, pro někoho nepříjemné aroma a zvláštní chuť, zmírnila.

Na trhu se objevil olej z černého rybízu (black currant oil), který má mnoho vynikající vlastností a je jistě určen pro ty, kteří aroma tohoto ovoce nesnáší v syrovém stavu. Jeho předností pro starší lidi je to, že zajišťuje ochranu cévního systému, další významnou pomocí je detoxikace organismu, která je velmi důležitá v prostředí, v kterém žijeme. Samozřejmě, že pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení a také, což bychom ani neřekli, při nemocech trávicího traktu. Za důležitou vlastnost považuji také to, že podporuje celkovou odolnost organismu vůči infekcím, kterým jsou starší lidé náchylní. Má močopudné účinky a podporuje pocení. To znamená, že tato vlastnost oleje je dobrá při vypukutí chřipkového onemocnění nebo nachlazení, ale jinak může obtěžovat.

Také v bílém a červeném je obsah prospěšných látek velmi vysoký. Důležitý je také rutin ze skupiny vitaminů P, který má velký význam pro zdraví cévního systému. Co se týče minerálů, je v něm zejména vápník a železo, dále hořčík, draslík a mangan.

RECEPTY PRO VÁS

Rybíz jako brusinky
1 kg červeného rybízu, 500 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 balíčku skořicového cukru, 2 tlučené hřebíčky, šťáva z 1 menšího citrónu, 6 lžic rumu.
Vše smícháme v kastrolu, vaříme asi 10 minut a průběžně sbíráme pěnu. Horké dáme do skleniček, zavíčkujeme a již nesterilizujeme. Používáme jako přílohu ke svíčkové omáčce.

Rybízová marmeláda
1 kg prolisované rybízové měli, 300 až 400 g cukru.
Opraný rybíz prolisujeme na strojku a odvážíme. Na každý 1 kg počítáme 300 až 400 g cukru, podle toho, jak jej chceme mít
sladký. Cukr zde není důležitý při rosolování, protože rybíz je ovoce, které snadno rosoluje. Nejlépe džem vaříme po menších
dávkách, abychom ho nemuseli dlouho vařit a aby barva zůstala pěkně červená. Po částečném odpaření měli přidáme cukr a vaříme ještě chvíli. Ihned plníme do připravených sklenic a povazujeme je.

Rybízová zavařenina
1 kg rybízu, 350 g pískového cukru nebo 1 kg prolisované šťávy a 450 g cukru, prášek Petol.
Bobulky červeného nebo černého rybízu opereme a prolisujeme přes žíněné síto. Šťávu povaříme 20 minut, pak přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až kapka tekutiny začne na talíři tuhnout. Pak přidáme polovinu prášku Petol, dobře promícháme a ještě 2 minuty povaříme. Horkou zavařeninu nalijeme do dobře umytých sklenic a povážeme zvlhčeným celofánem.

Zavařenina z černého nebo červeného rybízu
Na 1 kg prolisované šťávy 450 g pískového cukru a šťáva z 1 citronu.
Otrhané bobulky vyzrálého rybízu lehce opereme. Syrové prolisujeme přes žíněné síto. Šťávu vaříme za občasného míchání 20 minut. Pak přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se kapka šťávy na talíři nerozlévá, ale tuhne. Do hotové zavařeniny vmícháme
citronovou šťávu a horkou zavařeninou plníme sklenice a povážeme je celofánem.

Džem z červeného či černého rybízu
Na 1 kg červeného rybízu 50-70 dkg, na černý rybíz 60 dkg cukru.
Přebrané, střapin zbavené ovoce odvážíme. Polovinu necháme rozvařit, když pustí šťávu, prolisujeme. Přidáme druhou polovinu ovoce a cukr a svaříme do rosolovatění. Za horka plníme do nahřátých sklenic, které hned povážeme.

Rosol z černého nebo červeného rybízu
Na 1 kg šťávy 30-50 dkg cukru podle kyselosti.
Otrhaný rybíz dáme do nádoby a zalijeme vodou tak, aby byl potopen (přibližně na 1 kg ovoce 1 litr vody). Ovoce vaříme do
změknutí, ale nesmí se rozvařit. Šťávu zfiltrujeme přes kalikový nebo flanelový sáček, nikdy však sáček nemačkáme, ale šťávu necháme volně prokapat. Necháme přes noc ustát, opatrně slijeme,aby kal zůstal v nádobě. Šťávu pak sváříme v širokém, plochém rendlíku a to po menších dávkách. Při sváření se tvoří pěna, kterou sbíráme lžící. Jak se šťáva začne vařit a pěnu sebereme, přidáme odvážený cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit.
S cukrem už jen krátce vaříme a stále sledujeme, zda kapka kápnutá na studený talíř rosoluje. Rosol hned plníme do menších
vyhřátých sklenic a za horka je povážeme.

Rosol z černého rybízu za syrova
Dobře oprané a okapané ovoce umeleme na strojku na ovoce. Získanou měl odvážíme, na 1 kg přidáme 1,25 kg krystalového cukru a třeme, dokud se cukr nerozpustí. Získaný rosol plníme do malých skleniček a povazujeme. Je výborný na chléb s máslem.

Rosol ze zbytku černého rybízu (po výrobě šťávy za syrova)
Ke zbytku černého rybízu, který nám zůstal v plachetce, přidáme asi 1/2 kg čerstvého, opraného a okapaného černého rybízu a vše ulemele na strojku na ovoce. Získanou směs odvážíme, na 1 kg přidáme 80 dkg cukru. Měl ˝směs˝ vaříme nejprve asi 10 minut bez cukru, potom přidáme cukr a vaříme ještě asi 5 minut. Před koncem varu zabezpečíme tekutou Petosou. (Petosu dávkujeme podle návodu na obalu).

Ovocný sirup za syrova
2,5 kg zdravého, zralého ovoce bez plísně ( černý rybíz, maliny, ostružiny nebo višně) zalijeme 1,5 litrem horké vody a přidáme 5 dkg kyseliny citrónové.
Ovoce rozmačkáme a necháme vyluhovat 24 hodin. Pak přecedíme přes řídký hadřík do jiné nádoby, lehce vymačkané ovoce znovu zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme 5 5 dkg kyseliny citrónové a znovu necháme vyluhovat 24 hodin. Posléze znovu scedíme, dobře vymačkáme šťávu a smícháme s první dávkou.
Do všeho zamícháme 5 kg cukru krupice a 1 Petol rozpuštěný v 1 dl vařícího rumu nebo vody. Po úplném rozpuštění cukru (míchat !) plníme do sklenic, zazátkujeme a uložíme do sklepa. Nádoby musí být skleněné nebo kameninové, porcelánové nebo polévané, ale neoprýskané. Vyluhování se děje v chladnu. Z uvedeného množství je asi 7 litrů sirupu.

Rybízová šťáva za studena
2 a 1/2 kg červeného rybízu, 2 a 1/2 kg cukru, 50 g kyseliny citrónové, 1 a 1/2 litru vody.
Zralý, otrhaný rybíz dáme do hlubší porcelánové nádoby, přidáme kyselinu, zalijeme vodou, přikryjeme a necháme asi 24 hodin stát. Během této doby několikrát promícháme dřevěnou vařečkou. Pak necháme prokapat namočeným a napnutým plátýnkem, aniž ovoce mačkáme. Tak dostaneme asi 2 a 1/2 kg čisté šťávy, přidáme cukr, dobře promícháme, uvedeme do varu, ale nevaříme a hned plníme do vyvařených lahví, dobře zazátkujeme a uložíme v chladnu. Zbylý rybíz můžeme znovu zalít trochou vody a nechat vyluhovat, šťávu slít, osladit a hned ji použít.

Šťáva z černého rybízu za syrova
Na 2,5 kg očištěného ovoce 2 litry vody, 20 g kyseliny citrónové nebo vinné, na 1 kg překapané šťávy 1 kg krystalového cukru.

Odstopkovaný, opraný a okapaný rybíz dáme do smaltované mísy a zalijeme vroucí vodou. Přidáme kyselinu a necháme v chladnu 24 hodin stát. Potom směs necháme překapat přes čisté plátno, ale dužinu nevymačkáváme. Překapanou šťávu odvážíme, smícháme s cukrem a za občasného míchání necháme stát, dokud se cukr nerozpustí. Získanou šťávu plníme do menších lahví, nejlépe půllitrových, zazátkujeme a zaléváme parafínem nebo povážeme celofánem.

Nevařená šťáva z černého rybízu

3 litry rybízu, 2 litry vody, 5 dkg kyseliny citrónové

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

02.07.2014 18:07  Marie

Dobry den, mareladu z cerného rybizu za studena mohu doporucit. Delam ji a je vyborna.Pred uzavrenim sklenky dam do kazde malou lzicku slivovce.Alkoholu je malo a casem se vypari,takze i deti tuto dobrotu mohou.Preji dobrou chut.

08.07.2013 18:06  prodie 31

No chci k těmto receptům jen přidat,že všechny jsou nějak dobré.Avšak při výrobě marmelád či sirupů za studena,je to už trochu horší.Zachovávají sice všechny vitamíny,ale se skladováním je to už horší.Chce to mít svoji zkušenost a raději začít s menším množstvím.Tak,jak vývojáři v průmyslu či v chemické výrobě.Až si něco vyzkoušejí a ověří,pak se dělají chytří a důležití.To přece dokážeme také.Nebo ne?

23.12.2011 16:14  Jan

Dobry den.Dnes je 23.12.2011 a ciste nahodou jsem se dostal az na Vase stranky a zaujal me clanek/clanky o cernem rybizu.dal jsem si zavazek, ze jej zacnu pravidelne uzivat. jsem ve veku,kdyz uz me vsechny nemoce navstevuji.Dofam, ze aspon trosinku to vse oddalim.dekuji za clanky.Honza

Zanechte komentář: