Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Léčivka Arnika – Arnica montana

Publikováno: 17.06.08
Počet zobrazení: 4728


      Autorka: JUDr. Irena Novotná, 2008
Latinský název rostliny upozorňuje, že Arnika má blízko k horám. A skutečně! Pokud bychom ji chtěli nalézt ve volné přírodě, musely bychom vylézt na vysoko položená místa v horách. Tato krásná rostlina je totiž doma především na neúrodných nebo jen málo úrodných horských pastvinách a horských vřesovištích, kde její zářivé žluté květy zdobí přírodu od června do srpna.

Květenství arniky se skládá z množství jednotlivých květů a sám květ arniky tvoří střední trubkovitá část, obklopená paprskovitými okvětními plátky, které se rozvíjí ven z květu. Právě typickým znakem arniky jsou tyto paprskovité okvětní lístky se třemi drobnými vroubky na konci. Celá rostlina je trvalkou. Přežívá i v nehostinných podmínkách horské zimy a na zimu akumuluje svou energii do oddenku a kořenů.

Arnika je léčivka
Arnika patří mezi nepostradatelné léčivky. Svými dezinfekčními, hojivými a protizánětlivými účinky, a tak pomáhá regenerovat pokožku. Proto se hodí k léčbě veškerých úrazů způsobených nárazem, pády, při poranění pokožky pořezáním apod. Také zmírňuje bolesti a napomáhá při hojení modřin, výronů, namožených svalů a poraněných šlach. Arnika zklidňuje pokožku a dělá jí pružnou a to jí činí nenahraditelnou také v prevenci a následném léčení bolavých svalů. Proto se z ní dělají masti, které se používají k preventivnímu opatření proti zánětu křečových žil. Je také užitečná při nemocech a problémech ústní dutiny, tedy při bolestech v krku se používá ke kloktání a vyplachování dutiny ústní. Má i své místo mezi prostředky, které stimulují krevní oběh.

Zajímavosti o Arnice
O původu názvu arnica vedou lidé vzrušující diskuse. Jedni tvrdí, že tento název je odvozen od řeckého arnakis což v překladu znamená jehněčí kůže. Možná, že právě díky svým kališním lístkům. Jiní mluví o zkratce slova ptarmike, z řeckého ptarmos – v překladu znamenající kýchnutí. Říká se, že Dioscurides dal toto jméno, ptarmos, všem květinám rodu astereceae, jelikož způsobují kýchání. Třetí možností vzniku jména arnika může být arabské slovo arnich.

Arnika jako vlčí rostlina
I německý název této rostliny se může pochlubit smyslem pro romantiku. Říká se jí Wolfsblume neboli vlčí květina, protože arnika díky svým vlastnostem připomíná povahu vlka. Snad proto, že arnika pochytala horské sluneční paprsky do své pasti a je nechává zářit ze svých květů, žlutých jako oči vlka. Říká se, že ke konci léta, kdy vítr šustí v uších kukuřičných klasů, kukuřičný vlk vyje v kukuřičných lánech. Mezi barbary tato mytologická postava vlka symbolizovala sílu pole a ducha kukuřice a zároveň posilovala rostliny při dozrávání. Jakmile vlk opustil pole, kukuřice začala chřadnout. Aby farmáři udrželi kukuřičného vlka uvnitř pole, osázeli jej kolem dokola arnikou. Arnika, jako vlčí rostlina, měla pak ohlídat kukuřičného vlka aby neopustil jejich pole. Jakmile byla poslední kukuřice sklizena, vlk prý vklouzl do posledního snopu. Ten pak byl řádně ozdoben a za velikého veselí ho lidé odnesli do vesnice. V pozdějších dobách farmáři osázeli pole kolem dokola arnikou před Svatojánským večerem aby ochraňovala pole před kukuřičným démonem, kterému říkali ˝Bilwisschnitter˝.

Zasvěcení arniky
Arnika byla zasvěcena bohyni Freye. Všemi národy byla pokládána za velice důležitou bylinku, která má souvislost se svátkem svatého Jana. Spolu s třezalkou a kapradím, tvořila arnika nedílnou součást při veškerých rituálech, které se konali na počest letního slunovratu. Věřilo se také, že arnika má kouzelnou moc, která dokáže ovlivnit počasí a tak byla pálena za bouřlivého počasí. V jedné německé říkance se praví:

˝Zapalte arniku, zapalte arniku ať bouře odletí.˝

Použití při péči o pleť a jako léčivý prostředek
Žluté oko arniky září do dálky přes horské pastviny, silou slunečních paprsků, skrytých uvnitř rostliny. Ze zploštělé přízemní růžice listů náhle vyrostou stonky korunované krásnými zářivými květy. Arnika soustředí veškerou svou sílu do květů a což ovlivňuje nerovnoměrný růst listů. Snad pro toto nevyvážené rozložení sil roste kořen a květy arniky ve vzájemné polarizaci a navzájem se přitahují. Tak postrádají pojivý rytmický prvek. Toto je vlastnost, která způsobuje stimulaci rytmického systému, který má harmonizující efekt na lidský organismus. Vnější poranění mají mnoho společného s nerovnováhou uvnitř lidského organismu. Je tedy zřejmé, že arnika má harmonizující a posilující efekt, který stimuluje ozdravující procesy. Typický charakter a kvalita soustředěná v této rostlině nabité sluncem, spolu s jejím krásně uspořádaným květenstvím, tvoří kombinaci, která pomáhá dostat poškozenou tkáň a pokožku do původního stavu. Vlasová voda z arniky posiluje vlasy a vlasovou pokožku, napomáhá k regeneraci a stimuluje cirkulaci krve pokožky hlavy.
Tinktura z arniky je používána pro ošetření výronů a modřin i pro ošetření namožených svalů, při méně akutních i chronických kloubních problémech. Arnikové obklady by měly být součástí každé domácí lékárničky. Ale pozor! Někteří lidé mohou být přecitlivělí na některé její složky a proto ji nemohou používat.

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

20.06.2008 12:52  Ladik

Homeopaticke pilulky "Arnica Montana 5" pomahaji velice dobre kdyz je clovek utahan namahavou praci, a boli zada a vsechny svaly. Staci dat 3-5 kulicek pod jazyk a za 10-20 minut se clovek citi uplne fajn. "Arnica Montana 9" je zase dobry lek proti nespavosti. Staci dat par kulicek pod jazyk a za chvili clovek usne (i kdyz ja osobne davam prednost pilulkam pod jazyk "Melatonin 3 mg", protoze jsou stejne ucinne a stoji daleko mene). Nevim jestli se tyto veci sezenou i v Cesku, ale doufam ze ano.

Zanechte komentář: