Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Právnické tipy: Koupě zboží na dálku

Publikováno: 2.06.08
Počet zobrazení: 1356

Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Miniseriál, který pojednává o koupi zboží a dálku, obsahuje několik částí. Dnes si můžete přečíst o problematice uzavírání spotřebitelských smluv a komunikačních prostředků na dálku, dále bude uveden proces potvrzení objednávky a nebo smlouvy a možnosti od smlouvy odstoupit, problematika identifikace dodavatelů jako smluvní strany či přehled nepřípustných ujednání ve smlouvě ze strany dodavatele a možnosti dovolání se spotřebitele o neplatnosti takových ujednání či neplatnosti celé smlouvy.

Pro některé lidi zvlášť, kteří jsou omezeni v možnosti si koupit potřebné věci, je koupě na dálku výhodnou možností. Sama ji využívám, protože jsem časově omezená. Ale někteří lidé jsou na tom mnohem hůř. Jsou omezeni zdravotně a pohybově a někdy jim skutečně nezbývá, než získávat potřebné věci pomocí komunikačních prostředků na dálku. Jde však i o lidi, kteří bydlí mimo velká města a ve svém okolí nemají možnost potřebné věci sehnat. V tomto ohledu poskytují lidem komunikační prostředky na dálku opravdové dobrodiní.
Ale jde také o peníze. O soukromé a rodinné finance, které vkládáme do takového způsobu nakupování a je nutno brát na zřetel nejen dobrodiní možnosti kupovat zboží na dálku prostřednictvím komunikačních prostředků, ale i možných rizik, které samozřejmě i zde existují jako u všeho a kterých se můžeme vyvarovat dobrou či vynikající zkušeností a znalostí takového způsobu koupě či zajištění potřebné služby.
Je evidentní, vím to z několika případů, kdy neseriózní dodavatelé ošidili spotřebitele a ti se pak celá léta domáhali svých práv a oprávněných zájmů u soudu, že tento způsob nákupu lidé odmítají a nebo zvažují opatrně, zda vůbec takové věci potřebují, které se jim lákavě vtírají na různých letáčcích. Ale nelze prohlašovat o všech dodavatelích plošně, že se snaží své klienty podvést. Je mezi nimi mnoho opravdu seriózních podnikatelů, kteří se snaží poctivě obchodovat a jsou ochotní s vámi i hovořit telefonicky, pokud máte problém s formou takového nákupu a nejste si jisti, zda je pro vás takový přístroj či jiné věci vhodné.
Jak spotřebitel tak i dodavatel zboží a služeb, mají v občanském zákoníku i v zákoně o spotřebitelích určitá jasná pravidla. Ti určují možnosti i omezení k oboustrannému uzavření slušného obchodu bez dodatečných problémů. Avšak ne každý je schopen a nebo ochoten se probírat zákonnými ustanoveními a přemýšlet nad nimi a obě smluvní strany mají mít na zřeteli pravidlo, že neznalost zákona neomlouvá.

Ve svém miniseriálu se zmiňuji, stručně ovšem, o důležitých informací, které jsou stanoveny zejména v občanském zákoníku, a které si můžete přečíst a dokonce si vyhledat i komentáře na Internetu, protože téma ˝koupě zboží na dálku˝ je rozebíráno ze všech úhlů pohledu. A to jak ze strany spotřebitelů, tak i samotných dodavatelů.
K tomu, aby taková záležitost proběhla bez velkých problémů, stačí jen vědět, s kým obchoduji, zda správně udávám název zboží, které chci koupit, za jakou cenu budu zboží kupovat, udat správně svou doručovací adresu zaplatit zboží při přejímce bude na poště a nebo přepravci.Pokud zjistíte, že vám dodavatel nedodal zboží v množství, které jste požadovali a zaplatili, pak musíte učinit reklamaci, totéž, pokud zjistíte, že zboží má vady nejen v množství, ale i jiné, pro které ho nemůžete používat. Uschovejte si vždy reklamační a záruční listiny! A hlavně si je pozorně přečtěte.
Pokud je zboží rozbité, nepoužitelné, musíte bez zbytečného dokladu tuto skutečnost oznámit přepravci i dodavateli. Dodavatel je totiž povinen zboží zabalit tak, aby ho ochránil, při běžné přepravě proti poškození. Pro tyto případy platí příslušná ustanovení občanského zákoníku, zejména ustanovení o kupní smlouvě.
Ve většině případech i dodavatel (stejně jako spotřebitel) se snaží vyhnout se problémům, které pro obě strany znamenají finanční ztrátu, takže dodržuje předpisy už ze svého vlastního prospěchu. I dodavatel je subjektem zákona o spotřebiteli, který může spotřebitel vůči němu uplatňovat.
Je také nutno připomenout, že si musíte veškeré dokumenty, které se týkají koupě věci, řádně přečíst a případné nejasnosti si nechat vysvětlit od dodavatele nebo od právníka.

Zdroj: I. Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: